Один такий у світі: історія танку на Кам’янецькій, який просять знести

Один такий у світі: історія танку на Кам’янецькій, який просять знести
Фото ліворуч - "Історія Проскурова", праворуч - зі сторінки Андрія Попика
  • На Хмельниччині почали зносити радянські монументи.
  • Зокрема, в Кам’янці демонтували танк.
  • Такий же просять прибрати в Хмельницькому. 
  • Розповідаємо історію танку, який стоїть на Кам’янецькій. 
  • Зібрали 5 фото з його історії. 

Танк на Кам’янецькій під час війни прикував до себе увагу багатьох хмельничан. Одні виступають двома руками “за” його знесення. Мовляв, це “радянщина”, від якої слід позбуватися. Інші кажуть залишити пам’ятник на своєму місці, аргументуючи все тим, що це історія. У цьому матеріалі розповідаємо, звідки танк взявся на Кам’янецькій, де він був раніше та які асоціації об’єкт викликає в хмельничан. 

Один такий у світі

Танк на Кам’янецькій роками слугує для багатьох орієнтиром. Біля нього призначають зустрічі чи вказують на розміщення певного об’єкта неподалік. Проте раніше монумент був у зовсім в іншій точці Хмельницького. А його розташування досі нагадує багатьом місце прогулянок, що було раніше популярним.

Краєзнавець Сергій Єсюнін у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” розповідає, що танк став “прикрашати” вулиці міста у 1967 році. Спершу його встановили на перехресті двох вулиць: Свободи та Проскурівської, поблизу колишнього Будинку офіцерів. Танк розмістили там на честь військових частин, що визволяли місто від фашистських загарбників. 

Відео дня

У міській централізованій бібліотечній системі повідомляють, що хмельницький танк-пам’ятник має єдину у світі марку - Т-34-76-85. Його ініціатором, конструктором та виробником є командир-танкіст Іван Бабак. 

Танк у 60-х роках на перехресті Проскурівська-Свободи

У Хмельницькому полюбляли прогулюватися “від банку до танку”

У спільноті в Facebook “Історія Проскурова” чимало хмельничан пригадують перше місце розташування танку-пам’ятника. Розповіли, як раніше називали відрізок вулиці від початку “стометрівки”, де у минулому був банк, до танку, на місці якого зараз макет Ейфелевої вежі.

- І від банку до танку! Дефіле студентської молоді у вечірній час, - згадує хмельничанка Людмила Шевчук. 

Танк у 1981 році

Згодом танк-пам’ятник перенесли на вулицю Кам’янецьку. Туди, де монумент знаходиться й зараз. Було це наприкінці 1980-х років. Щоправда, перед цим звідти прибрали фігуру під назвою “Наука, Труд, Космос”. Про це у своїй книзі “Прогулянка Проскуровом” пише Сергій Єсюнін. 

Так, на місці демонтованої скульптури й залишили танк, який досі стоїть на своєму місці. Біля пам’ятника облаштовані лавки, де хмельничани в теплі пори року проводять час. 

Возможно, это изображение на открытом воздухе и памятник
Монумент "наука, труд космос"

“Хмельницький тримає якір русскава міра”

Під час повномасштабного наступу росії, в багатьох містах України стали зносити радянські монументи. Скажімо, 10 червня в Кам’янці-Подільському демонтували танк. Робили це під пісню “Ой, у лузі червона калина”.

Хмельницький блогер Андрій Попик вважає, що хмельницький танк теж потрібно знести. Мовляв, краще продати його з аукціону, а гроші передати ЗСУ.  Про це він пише на своїй сторінці у Facebook. 

Читачі vsim.ua неодноразово в коментарях висловлювалися щодо танку-пам’ятника. Одні вважають, що його слід демонтувати. Інші кажуть - не чіпати. 

Про те, що танк зносити не планують, казав міський голова Олександр Симчишин під час брифінгу 14 квітня. Також заступник мера Михайло Кривак пояснював: монумент є не радянським, а українським. Оскільки танк виготовлений у Харкові. 

Переглядайте далі фото з історії хмельницького танку. А також беріть участь в опитуванні, чи потрібно на вашу думку зносити пам’ятник. 

Опитування

Чи потрібно зносити танк на Кам'янецькій?

Танк у 60-х роках
Всі фото танку взяті зі спільноти "Історія Проскурова" у Facebook

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (503)
  • Читач63

    Я ще сам пам 'ятаю ,що танк стояв біля будинку офіцерів ,поблизу ЦУМУ.
  • Alexander Moseychuk

    Совкова стаття совкового журналіста. - Та поставте на місці танка якийсь інший монумент (навіть й Скибицькому або Місевичу), та хмельничани прогулюватимуться від банку "до Скибицького/Місевича" (наприклад)... Й так само відпочиватимуть на лавочках й коло нового пам"ятника. А мер Хмельницького, виявляється, теж з совковим душком, раз визнав той танк "українським", а не радянським... - Тоді давайте будемо шанувати Косіора з Кагановичем, бо вони, мовляв, "українські діячі", а не радянські... Цінність пам"ятника виявляється його складовими (та насамперед тим, яка влада його поставила), а не тим, що він - "один такий у світі"... А то, судячи з наявності пам"ятників у Хмельницькому, у міста немає історії, бо вона зосереджена там тільки на особі Хмельницького та на тому танкові... https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%96%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%A4%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87

  • Віталій Муляр

    Танк виготовлений в нашому рідному Харкові, він наш, брав участь в звільнені нашого міста, а блогери та інші активісти, яким танк заважає хочу порадити зайнятись чимось корисним
  • Sergiy Boiko

    Пам'ятники теж не мають значкння

keyboard_arrow_up