Пиріжки з “Вінницького”: історія та сучасність популярного хмельницького фастфуду

Пиріжки з “Вінницького”: історія та сучасність популярного хмельницького фастфуду
  • Пиріжки з магазину “Вінницький” - легенда хмельницького фастфуду.

  • Їх купував чи не кожен, хто колись опинявся “біля кругу на Виставці”.

  • Чому вони стали такими популярними, який асортимент пропонують зараз й за скільки продають?

Магазин “Вінницький” бачив кожен, хто хоч раз проїжджав через круг на "Темпі". Зовні він нічим не відрізняється від подібних закладів по всьому місту - стандартна вивіска та великі склопакети з рекламою. Однак пиріжки з цього магазину називають найсмачнішими в Хмельницькому. Люди чи не щодня стоять в довжелезних чергах, щоб поласувати ними.

Як з'явилося це культове місце, які пиріжки й за скільки там можна купити та в чому секрет їх популярності? Дивилася й дізнавалася журналістка ВСІМ Юлія Подлюк.

Магазин з'явився ще в радянські часи

Історик Сергій Єсюнін розповів, що на місці будинку, де зараз розташований магазин, у 1941-1944 роках було німецьке кладовище. У 60-х роках, коли почали розбудовувати мікрорайон, там росли фруктові дерева.

Відео дня

За його словами, універсам назвали “Вінницький”, бо неподалік, за круговим перехрестям починається Вінницьке шосе. Місце швидко стало популярним серед хмельничан та приїжджих й на це, за словами історика, є три причини.

  • По перше, тут починається проспект Миру, йдуть дороги на Старокостянтинів та Вінницю. Люди, які приїжджали до міста чи виїжджали з нього, завжди купували в універсамі товари. По-друге, колись навпроти працював завод “Темп”. По-третє, зовсім поруч розташовані дендропарк та Меморіал слави. Тож тут завжди було людно. - сказав Сергій Єсюнін. - Людям, які їхали з міста чи приїжджали до нього, потрібно було швидко перекусити. А пиріжок можна було купити й одразу з'їсти.
Універсам "Вінницький" у 1980-ті роки. Фото - Віртуальний музей міста Хмельницького у Facebook

Смачніші, ніж в СРСР

За словами Сергія Єсюніна, ще 50 років тому пиріжки продавали і в центрі міста. Вони були печені, з начинкою з ліверу або повидла. Тоді в Хмельницькому діяв трест (об'єднання - прим. автора) їдалень та ресторанів, в кожному з яких випікали продукцію на виніс. Зараз у місті є лише одна така їдальня №33. Її працівники досі виносять свої пиріжки на вулицю та продають. Але вони не смажені, як у "Вінницькому", а печені, з духовки.

Універсам "Вінницький" у 1990-ті роки. Фото - Віртуальний музей міста Хмельницького у Facebook

Пиріжки продавали по 50 копійок

Директор магазину “Вінницький “ Сергій Соболевський розповів, що універсам у дев’ятиповерхівці на Старокостянтинівському шосе відкрили у 1986 році. А торгувати пиріжками почали у 2000-х. Тоді асортимент начинок був невеликий - горох, лівер та може ще кілька. Їх продавати по 50 копійок за штуку. Зараз у магазині для пиріжків та випічки виділили окремий відділ, до якого люди шикуються у довгий ряд. Й поки один покупець відходить від каси з повною торбинкою смаколиків, до черги обов'язково хтось приєднується.

Магазин "Вінницький" у 2021 році. Фото - редакції

Секрет популярності

Пиріжки та випічку тут готують у власній пекарні. На питання про те, чи користуються спеціальним рецептом, директор відповідає, що справа у секретному складнику. За його словами, тісто для пиріжків та випічки готують з якісного борошна з високим вмістом клейковини. При цьому не використовують розпушувач, а лише натуральні дріжджі.

До того ж, в магазині ніколи не кладуть на прилавок вчорашню випічку. В цьому й полягає секрет популярності - пиріжки завжди свіжі.

За його словами, наприкінці робочого дня випічки залишається дуже мало. Та й це працівники забирають з собою або віддають знайомим.

Конкурент ”McDonald’s”?

У серпні 2021 року поблизу “Вінницького” відкрили ресторан “McDonald’s”. До нього одразу вишикувалися довжелезні черги. Однак сьогодні перед його дверима я не помітила жодного відвідувача. Натомість біля дверей “Вінницького” за пиріжками зібралося до десяти людей, якщо не враховувати тих, хто чекав у приміщенні. На питання про те, як на продаж пиріжків вплинуло відкриття закладу всесвітньо відомої мережі, директор відповів непередбачувано.

Що й за скільки продають?

На касі біля прилавка працюють дві продавчині, які хутко перебігають з одного місця на інше, на ходу “ловлячи” замовлення з вуст покупців. Працюють настільки швидко, що люди, які чекали біля дверей, за десять хвилин вже стоять біля каси. Попри це черга не зменшується, покупці прибувають й прибувають.

Черга у пиріжковому відділі 19 жовтня 2021 року

На вибір пропонують 16 видів смажених пиріжків, основу для піци та 45 видів тістечок і випічки.

Начинки й ціни:

Крім пиріжків, у магазині є рогалики з начинкою з полуничного, абрикосового та смородинового повидла. Їх продають по 20 гривень за штуку вагою 400 грамів. Такі ж рогалики з абрикосовим джемом обійдуться у 25 гривень за штуку. Шарлотка яблуками коштує 45 гривень, штруделі - 22 гривні, кекс “Столичний” - 45 гривень. Маленькі порційні кексики продають по 9 гривень за штуку.

“Смачніші, ніж скрізь”

У черзі вдалося поспілкуватися з покупцями. Вони стверджують, що заради цієї продукції готові зачекати. Кажуть, обслуговують тут швидко, тож довго стояти не доводиться.

Серед відвідувачів - як старше покоління, так і молодь. Й за весь час перебування у магазині я не бачила, щоб хтось купував один пиріжок. Зазвичай від каси відходять з повними торбинами.

До речі, посмакувати пиріжками можна просто біля магазину. Для цього облаштували невеликі столики, поруч встановили лавки. Та більшість покупців придбану смакоту забирають з собою. А директор Сергій Соболевський поряд з пиріжковим відділом планує відкрити ще й кондитерський - з тістечками та кавою.

Опитування

А ви купували пиріжки у "Вінницькому"?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (114)
  • Дарья Базай

    Останнім часом пиріжки із лівером на смак солодкі
  • Галина Кудрик

    Да пиріжки смачні, але коли стоїте у черзі слідкуйте будь ласка за своїми кошельками.
  • Anna Ratashnyk

    👍👍👍
  • Дмитрий Чайчук

    Пиріжки просто супер

keyboard_arrow_up