Пияцтво, політичний скандал і благодійність: чим прославилися міські голови Проскурова

Пияцтво, політичний скандал і благодійність: чим прославилися міські голови Проскурова
  • Перших очільників міської думи стали обирати у 1880 році.
  • Пияка, дворянин, військовий - хто тільки не керував містом за цей час.
  • Чим відомі міські голови, які очолювали Проскурів?
  • Розповідаємо за відомостями з архівних документів. 

З архівних документів, що зібрані в матеріалах І міжнародної наукової історико-краєзнавчої конференції “Місто Хмельницький в контексті історії України”, відомо про склад Проскурівської думи та управи різних періодів. Що відбувалося в місті на той час, дізналися з відомостей, що зібрані з протоколів засідань. 

Обирати голову до міської думи в Проскурові почали в 1880 році. Це передбачала нова реформа. Згідно із нею проводилися вибори. У такий спосіб і формувалася міська дума. 

До радянських часів у Проскурові змінилося близько десятка міських голів. Щоправда, не всі вони сприяли позитивним змінам у місті. Серед них траплялися різні люди. Навколо окремих розгорталися політичні скандали, а деякі залишали посаду міського голови через хуліганство й пияцтво. Були й ті, хто зумів вивести Проскурів на новий рівень, запровадивши освітлення вулиць і телефонний зв’язок. Ким були ці люди і що відомо про їхню діяльність в місті?

Відео дня

Першого міського голову звинувачували в п’янстві та крадіжці

Першим міським головою Проскурова був чиновник на прізвище Пенський. Обрана міська управа і дума при ньому складалася із 19 гласних. Відомостей про дану особу збереглося дуже мало. 

Як йдеться в архівних документах, чоловік був безініціативним та нечистим на руку. Його звинувачували в п’янстві та крадіжці. 

Фактами стосовно способу життя міського голови був не задоволений виконуючий обов’язки Подільського губернатора Милорадович. Він став ініціатором проведення нових виборів. 

Наступним посаду міського голови зайняв колезький асесор Микола Гатцук. Він  спрямував свої зусилля на покращення санітарного стану міста. Та через скромність міського бюджету,  значних змін в той період в Проскурові не відбулося. До влади прийшов наступний міський голова. 

Віктор Івашкевич: епідемія холери

Під час нових виборів очільником міської думи став Віктор Івашкевич. Він був дворянином та надвірним радником. За його керівництва у місті був проведений цілий ряд заходів санітарного плану, що були пов’язані з епідеміями. У Проскурові стали суворо забороняти торгівлю неякісними продуктами харчування. А ще ввели заборону на різні зібрання та гуляння під час епідемій.

Влітку 1892 року епідемія холери в місті стала “гострою” проблемою. За розпорядженням Івашкевича, була терміново очищена базарна площа і проведена обов’язкова дезінфекція. Задля уникнення випадків захворювання, ринок перенесли на околицю міста. Завдяки розпорядження міської думи, жертв серед мешканців міста більше не було.

Згодом Івашкевич зайняв посаду міського голови повторно. Проте пізніше результати виборів не були підтверджені. Проти очільника міста було висунуто ряд обвинувачень. Це призвело навіть до судових розслідувань. Після цього Івашкевича  було виправдано і він знову став міським головою. 

Допоки розслідування тривали, крісло очільника Проскурова займав Микола Пшонський. Саме із ним пов’язана скандальна справа у Проскурові. Ініціатором якої став підполковник Григорій Ковалевський.

Микола Пшонський: політичний скандал

Отож тимчасово посаду міського голови зайняв Микола Пшонський. Невдовзі навколо думи розгорнувся справжній скандал. Підполковник Григорій Ковалевський звинуватив заступника міського голови в неправомірних діях, хабарях, підробках документів і в організації польсько-єврейського міського управління. Згодом всі ці обвинувачення були відведені від міської думи. Та справа на цьому не закінчилася. 

Гласні та міська влада розділилися. Одні підтримували діючого міського голову. Інші - виступали проти. До речі, “за” Пшонського були відомі в Проскурові чиновники і бізнесмени. Такий розподіл на тлі політичного конфлікту не сприяв ефективній роботі міської думи. В архівних документах йдеться, що слідство тривало кілька місяців. Судові розслідування не внесли змін до гласних Проскурівської міської думи. 

Після цього, як ми писали вище, до посади міського голови  повернувся Віктор Івашкевич. Під час чергових виборів його замінила інша особа.

Георгій Лисенко, Генріх Дубецький: ремонт і будівництво доріг 

Наступним очільником Проскурова обрали дворянина й відставного поручника Георгія Лисенка. Новий міський голова займався питаннями благоустрою та санітарного стану  міста. Зокрема, вулиці встеляли бруківкою. Та робили це далеко не всюди. Залишилося чимало ділянок, де все “потопало” в болоті. 

Після висвітлення недоліків Проскурова у пресі, на очистку вулиць стали виділяти кошти - 500 карбованців. Дума за рахунок податків, зібраних з населення, відремонтувала  кілька шляхів, що вели в місто. На це витратили 18 тисяч карбованців. У той час міська дума взяла під свій контроль споживання води з криниць та стан прилеглих територій до річок. 

Наступним міським головою протягом чотирьох років був колезький регістратор Генріх Дубецький. За свою діяльність він теж займався питанням благоустрою й санітарного стану. Під час його керування міською думою, активно ремонтувалися дороги. 

Павло Дорошкевич: поява телефонної мережі й освітлення вулиць

Полковник Павло Дорошкевич - наступний хто обійняв посаду міського голови. З архівних документів відомо, що за його діяльності в місті багато чого змінилося на краще. 

 У 1909 році в Проскурові почалося прокладання телефонної мережі. Для цього було обрано проєкт місцевих підприємців, які запропонували найменшу абонентську плату. Вже через рік в місті нараховувалося 58 абонентів, а довжина мережі становила 13 верств. 

За ініціативи Павла Дорошкевича у міській думі оголосили конкурс на створення проєкту електричного освітлення вулиць. Із переможцем було заключено договір на 12 років. Із появою освітлення вулиць, в Проскурові поменшало випадків хуліганства. 

Зазнала змін і медична діяльність. Павло Дорошкевич, враховуючи помилки своїх попередників, значно збільшив суму витрат на попереджувальні заходи щодо виникнення епідемії холери. Він збільшив їх з 300 до 1 500 карбованців. Було збільшено суми на медичне обслуговування населення й санітарний контроль міста.

У той час поповнила міський бюджет діяльність санітарно-ветеринарної служби. У документах написано, що в в 1912 сума зросла на 345 карбованців, у 1913 - на 425, а в 1914 - на 429. 

Відбулися зміни і в освіті за сприяння Павла Дорошкевича. Гласні думи займалися навчальними закладами, щорічно виділяючи кошти на їх підтримання на належному рівні. 

Міська дума виділяла землі та будівлі для організації нових навчальних закладів. Наприклад, облаштування однокласної церковнопарафіяльної школи та будівництво нового приміщення Проскурівського двохкласного училища. 

Микола Сікора: благодійність й запровадження грошових знаків

Наступним міським головою Проскурова став Микола Сікора. В документах йдеться, що його особистість поважали всі місцеві мешканці. Сам же він мав досвід чиновницької служби. Адже тривалий час працював гласним думи і управи. 

Микола Сікора все своє життя займався благодійністю. Йому приносили прибутки купальні, що були розташовані на березі Південного Бугу. Оплата за користування була 5 копійок. За зібрані кошти міський голова утримував безкоштовну їдальню для малозабезпечених.

Для зручності спілкування з мешканцями міста, Микола Сікора переїхав у квартиру в центрі. Там він відкрив громадську приймальню.

Очільником міста він став під час Першої світової війни. У зв’язку з перебуванням в місті великої кількості військових, виникала маса фінансових і соціальних проблем. Щоб стабілізувати ситуацію, міський голова запровадив власні грошові знаки. Називалися вони “бони”. На кожному з них був підпис Миколи Сікори і напис: “Проскурівський міський банк обов’язково вимінює бони на державні гроші без обмеження сум”.

Найбільшою трагедією того часу для Миколи Сікори став єврейський погром. Міський голова, ризикуючи власним життям, допомагав євреям переховуватися. 

З часом у Миколи Сікори загострилася давня хвороба й він помер. В архівних документах йдеться, що він продовжував працювати до останніх днів. 

Після встановлення радянської влади, у міській думі відбулися зміни. Хто очолював місто надалі - ми розповімо вам у наступному матеріалі. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Angry Commentator

    Дуже цікава стаття, дякую. Особливо сподобалося про місцеву валюту "бона"- ніколи про це не чув) Приємно здивувало, що всі написи на ній були саме українською мовою (це так, для тих, хто запевняє, що ХмельНИЦК всєгда был русскоязычным городом😅). До речі, а чи багато жителів знає, що Проскурів колись був....столицею?😉😏
  • Степан Лаба

    Теперішні голови дуже   доброчесні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up