Радянський Хмельницький. Як зимували 30-50 років тому (ФОТО)

Радянський Хмельницький. Як зимували 30-50 років тому (ФОТО)
  • Свято Зими зафіксовані на фото в період 1973 – 1988 років.
  • Редакція vsim.ua представляє фотографії різних років про те, як в радянському Хмельницькому відпочивали взимку.

 

А як колись зимували хмельничани, які у них були забави, що приносило радість тоді, кілька десятків років тому? Відповіді на ці запитання можна знайти на старих світлинах з фондів музею історії міста Хмельницький.

Сергій Єсюнін – краєзнавець, історик, дослідник історії, архітектури та культури міста Хмельницького розповів, що 50 років тому, коли Україна входила ще до складу СРСР, навіть на різноманітних святкуваннях проглядалась партійна тематика, прославлявся труд:

- На заводах та великих підприємствах в кінці року робили загальні збори, де Дід Мороз – переодягнений директор підприємства, звітував скільки виконали плану за рік. А потім він вітав усіх з успішним роком. Звісно ж на свята на головній площі стояла ялинка. Що найцікавіше, тільки передовикам виробництва давали запрошення для дітей на святкування біля ялинки, не всі могли потрапити туди. З 10 дітей буквально одна могла побувати на святкуванні і тільки по запрошенню. А інших дітей вітали або в садочку, або в школі. Все було політизоване, - розповідає краєзнавець.

Відео дня

Масові святкування колись були не на Новий рік, не на Різдво, а саме на свято Зими (Руська Зима), коли проводили зиму і готувались зустрічати весну:

- На Новий рік нічого такого не було, святкували по домівках – з’їли олів’є тай все. Свято Зими було наприкінці лютого, в парку робили снігові фігури, дійсно масштабне свято було. Люди збиралися для масового гуляння, проводилися конкурси, виступала художня самодіяльність, - розповідає історик.

Традиційно як зараз, так і 50 років тому святкування Зими відбувалося в головному парку міста – нинішньому парку ім. М. Чекмана, тоді він називався парк ім. 50-річчя Жовтня. Пропонуємо вашій увазі переглянути наступні світлини, які можуть пробудити у когось ностальгію за тими часами, а, може й, у когось прокинеться цікавість до ретро Хмельницького.

Фото надані з фондів музею історії міста Хмельницький.

 Снігова скульптура жінки з серпом при вході у парк ім. 50-річчя Жовтня. Їх виготовляли учні та студенти загальноосвітніх шкіл, профтехучилищ, вищих навчальних закладів. По всій території парку налічувалось близько 80 фігур. 1973 рік.

 Масові гуляння під час свята Зими у парку ім. 50-річчя Жовтня, в якому щорічно брало участь близько 50 тисяч жителів міста. 1986 рік.

 Об’їзд Діда Мороза центральними вулицями, який вітає містян і скликає на свято Зими такими словами: «Уважаемые хмельничане! Ждем вас со своими семьями в парке на веселье и любимом празднике Зимы…» 1973 рік.

Театралізована кавалькада, в якій були задіяні 18 тематично оформлених машин та 500 учасників, які були одягнені в костюми різноманітних казкових героїв і супроводжувалися вісьмома духовими оркестрами. Прохожі люди долучалися до такого дійства танцями і співами. 1986 рік.

 Свято Зими присвячене 27 з’їзду КПСС. Колона з Дідами Морозами.  1986 рік.

Традиційні хліб-сіль та коровай заступнику голови міськвиконкому Барбалюку В. Д. 1988 рік.

Циганська кибитка учасників Народного театру Гарнізонного будинку офіцерів і заводу «Новатор». 1986 рік.

Масові гуляння – танці під відкритим небом. 1986 рік.

Свято Зими у місті Хмельницькому стало щорічною традицією. В парку проводилися концерти колективів художньої самодіяльності, ярмарки, вкінці навколо спільного багаття проводилися  конкурси, змагання, вікторини та естафети. 1986 рік.

 Святковий ярмарок після виступів. 1986 рік.

Підготувала Ольга Янча

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (46)
  • Oleg Dovator

    Было душевно. Это главное. Хорошие воспоминания
  • Людмила Бойчук

    Ну і що на цих святах було? Горілка рікою і тотальниц дефіціт!
  • Калыванн Маркович

    тёплые воспоминания , радость ожидания праздника плавно переходило в празднование и веселуху - утреники, просмотр мультиков и фильмов по абонементах,караваны санок с горки,лыжные вылазки ,хоккей во дворах до  соплей..... ,ну и вкусняшки у соседей..... ляпота
  • Павел Захарков

    а в 33 як зимували? А в 37? Не розповісте?

    Павел Захарков reply Павел Захарков

    Владимир Срюбко один лайк из мАсквы, другой лайк любителя кремлёвских провокаторов. Хм...

    Павел Захарков reply Павел Захарков

    Владимир Срюбко не будем!

    Володимир Срюбко reply Павел Захарков

    Павел Захарков Не переймайтесь , ще трохи і будем зимувати як в тих роках

keyboard_arrow_up