Що змінилося на Хмельниччині за 30 років. Підготували графіку

Що змінилося на Хмельниччині за 30 років. Підготували графіку
Фото зі спільноти Історія Проскурова
  • У 1990 році середньомісячна заробітна плата мешканців Хмельниччини становила трохи більш як 1 долар, а у 2020 - 366 доларів. 
  • Дізнавайтеся, що та як змінилося в області за останні 30 років.
  • Підготували дані в графіці.

Після розпаду СРСР вся Україна була змушена різко переходити від планової економіки до ринкової. Все це супроводжувалося кризою, шаленим знеціненням грошей, закриттям підприємств та розгулом злочинності. Це не обійшло і Хмельниччину. 

Ще у 1990 роках більшість підприємств почали переходити на скорочений робочий тиждень, а також звільняти працівників. Таке відбувалося, наприклад, на заводах «Катіон», «Темп», «Нева» та «Новатор». Лише згодом міська влада стимулювала розвиток приватного підприємництва.

У 1990 роках зарплата хмельничан складала трохи більше, як 1 долар

Не обійшла Хмельницький і гіперінфляція першої половини 1990-х. Наприклад, краєзнавець Сергій Єсюнін розповідав журналістам vsim.ua, що у 1994 році він отримував зарплату у 3,5 мільйона карбованців. А протягом року вартість товару чи послуги могла зрости у 10 разів. Досить часто підприємства видавали працівникам зарплату продукцією. Хтось лишав її собі, а хтось ніс на хмельницький речовий ринок і продавав.

Відео дня

За даними Головного управління статистики у Хмельницькій області, в 1990 році середньомісячна заробітна плата штатних працівників складала 227 карбованців. До слова, на той час 1 долар становив приблизно 208 карбованців. Тобто розмір зарплати був трохи більш як 1 долар. Основну частину доходів населення складала саме зарплата. 

Вже у 2020 році середньомісячна зарплата жителів області становила 9 872 гривні. Згідно із курсом долара, станом на сьогодні, 2 вересня, це 366 доларів. Як повідомляють в управління статистики, у 2019 році мешканці Хмельниччини найбільше отримували доходи саме від заробітної плати. Трохи менше - від виплат соціальних допомог. І найменшу кількість прибутку становило надходження коштів від їхньої власності. 

У порівнянні з 1990 роками на Хмельниччині стало менше навчальних закладів

Станом на початок 1990-х років студентською столицею Хмельниччини був Кам’янець-Подільський. Там було найбільше студентів та найбільше вишів. Однак протягом десятиліття ситуація змінилася. Спочатку у Хмельницькому був лише один заклад вищої освіти — Хмельницький технологічний інститут (зараз ХНУ). 1992 року з’явився приватний Інститут бізнесу. 

Того ж року відкрилася філія Одеського відкритого університету, яка згодом перетворилася у Хмельницький університет управління та права. 1992 року на базі вищого артилерійського командного училища створили Інститут Прикордонних військ України. Зараз це прикордонна академія. У 1990-х роках тут навчалися курсанти не тільки з України, а й з Грузії, Білорусі та Казахстану. 

У 1990-х також перетворили педагогічне училище на гуманітарно-педагогічну академію, а кооперативний технікум — на кооперативний торгово-економічний інститут. Зрештою на кінець десятиліття у Хмельницькому було 14 закладів вищої освіти.

Загалом закладів дошкільної освіти у 1990 році нараховувалося 864, а середньої - 1 062. У той же рік закладів професійної освіти в області було 42, а “вишів” - 3. 

Для порівняння, у 2010-2011 роках кількість університетів і академій на Хмельниччині збільшилася - їх стало 10. Натомість інших закладів, станом на 2020-2021 роки, стало менше. Йдеться про дитячі садки, школи, коледжі й училища.

Як все змінилося на Хмельниччині за 30 років? Дізнатися зможете за допомогою графіки нижче. У ній подані дані за 1990-2020 рік. Серед усіх відомостей - зміни у кількості наявного населення, на ринку праці, у доходах, житловому фонді, освіті, медицині, будівництві та капітальних інвестиціях. Усі відомості надали в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up