“Зустрінемось біля "Рукавички”: якою була культова кав’ярня та чому її закрили

“Зустрінемось біля "Рукавички”: якою була культова кав’ярня та чому її закрили
  • “Рукавичка” - культове місце у Хмельницькому.

  • Тут призначали зустрічі, пили каву та спілкувалися з друзями.

  • Нещодавно приміщення кав'ярні залишили пусткою.

  • Якою була “Рукавичка” та що з нею сталося?

 

Фразу “Зустрінемось біля “Рукавички” чув чи не кожен хмельничанин. Так називають частину вулиці Проскурівського підпілля, де на кожному кроці можна зайти у кав'ярню. Хмельничани різного віку люблять призначати тут зустрічі, приходять, щоб випити кави або чаю, а молодь щовечора влаштовує “тусівки”. Без сумніву, локацію можна назвати найпопулярнішим місцем серед міських кавоманів. А почалася його історія всього з одного закладу.

Як все почалося

“Рукавичка” на Проскурівського підпілля з'явилася 15 років тому. Це був перший заклад у місті, де в меню основною пропозицією була кава. Її можна було швидко випити, поспішаючи у справах або довго насолоджуватися за розмовою у приємному товаристві.

Відео дня

У “Рукавичці” готували як класичні еспресо, американо, капучіно та лате, так і оригінальні напої з різними добавками. Крім того, відвідувачам пропонували коктейлі на основі кави та без неї.

Крім напоїв, у “Рукавичці” продавали харчові продукти. Переважно це були солодощі - цукерки, печиво, шоколад, вафлі, морозиво та ін. За словами Сергія, продуктовий відділ був додатковою опцією, бо основний акцент завжди робили на гарячих напоях.

Кав'ярня стала настільки популярною, що серед мешканців міста з'явилася фраза “зустрінемось біля “Рукавички”. Згодом “Рукавичкою” почали називати частину вулиці Проскурівського підпілля, де вона була розташована.

Конкуренти не забарилися

Першість та популярність “Рукавички” спровокувала появу в околиці чималої кількості подібних закладів. Та їй вдалося витримати конкуренцію, зокрема, завдяки стабільності цін.

За його словами, саме тут вперше серед хмельницьких кав’ярень з'явився Wi-Fі. А паролем до нього були роки народження й смерті Тараса Шевченка.

Стіну будинку, де розмістилася “Рукавичка”, на замовлення власниці розмалювали вуличні художники. Уздовж цього графіті стояли невеликі столики та смітники.

Тут влаштовували фотовиставки, організовували фотозони, а кілька років тому вуличка з “Рукавичкою” стала місцем проведення “Підпілля кави” під час святкування Дня Міста.

“Рукавички” більше немає

На початку листопада 2021 року легендарну “Рукавичку” закрили. Зараз біля Мистецького дворика вже немає барвистих розрекламованих вітрин. Натомість на вхідних дверях можна побачити промовистий напис - “РЕМОНТ”.

За словами будівельника Ігоря, меблі та інвентар з кав'ярні забрали всього кілька днів тому.

Роботи тут вдосталь - просіла підлога, протікає стеля, а в стінах утворилися величезні тріщини. Щоб привести все це до ладу, будівельникам потрібно близько місяця.

У минулому - ціла епоха

Сергій Аніськов про закриття кав'ярні повідомив 6 листопада. Допис із заголовком “Рукавичка” - померла” він залишив на сторінці “Хмельницький. Хмельничани в Україні і світі” у Facebook. У коментарях користувачі соцмережі залишили суперечливі спогади про це місце.

Кав’ярня на кожному кроці

Зараз на локації, де була “Рукавичка”, нараховують чотири кав'ярні. В одній можна випити кави, розглядаючи Проскурівську з панорамних вікон чи тераси, у іншій пропонують східні ласощі, ще в одній відвідувачі можуть смакувати улюбленими напоями під дахами казкових будиночків.

А на місці культового закладу невдовзі відкриють черговий заклад поширеної у місті мережі “Veranda”.

"Рукавичка". Фото від 5 листопада 2021 року

 

"Рукавичка". Фото від 5 листопада 2021 року
Одна за кав'ярень поблизу "Рукавички"

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дмитро Баула

    Не вдалий маркетинг і багато понтів власників...хто був торговим той зрозуміє...не витримала конкуренції)
  • DOMENICK TORETTO

    Ціла санта барбара ...

keyboard_arrow_up