Без олів’є і холодцю: рецепт вегетаріанського Нового року від хмельничан

- Хмельничани Богдан і Анна відмовилися від м’яса 6 років тому.
- Саме тому їх новорічний стіл обійдеться без “олів’єшки” та холодцю.
- Що ж готують на свята вегетаріанці?
Новий рік вже на носі. Тож скласти святкове меню - чи не найголовніше завдання для кожної господині. Хтось не уявляє новорічного свята без салатів й холодцю, а хтось досі в пошуках оригінальних страв. Так чи інакше, всі сумлінно готуються зустріти 2021 в оточенні м’яса, ковбас й сирів. А як бути вегетаріанцям?
Люди, які відмовилися від споживання продуктів тваринного походження, також ретельно складають новорічне меню. Щоправда, у їх списку немає ні олів’є, ні холодцю.
Подружжя з Хмельницького Богдан і Анна вже 6 років, як вегетаріанці. Тож приготувати смачненьке до святкового столу для них не проблема. При цьому керуються як різноманітністю страв, так і їх відповідністю до свого способу життя. Щороку до свого новорічного списку пара додає щось новеньке. Нині подружжя люб’язно поділилося рецептами страв, що приготують напередодні Нового року.
Фалафель з нуту

Інгредієнти:
- Нут відварний 750 гр
- Кінза 1 пучок
- Часник 4 зубчика
- Борошно 4 ст. л.
- Кумін, коріандр, суміш перців - по пів ч.л.
- Сіль за смаком (1,5 ч.л)
- Олія для смаження
- Вода
Нут збити в блендері з мілко нарізаною кінзою, часником і спеціями. Домішуємо ложкою борошно. Ліпимо фалафель пласкими котлетками. Застеляємо форму для випікання пергаментом, змащуємо олією, викладаємо фалафель і змащуємо його олією. Запікати 30 хвилин при 190 градусах. Дістаємо з духовки і швидко обсмажуємо з двох боків до золотистої скоринки. Смачно подаємо з овочами та соусами.
Запечена цвітна капуста і броколі

Інгредієнти:
- Цвітна капуста
- Броколі
- Суміш спецій 4 ст.л.
- Борошно нута 2 ст.л.
- Вода 2 скл
- Оливкова олія
- Сіль
Розігріти духовку до 175 градусів. Змішати цвітну капусту, броколі, сіль, спеції і олію. Випікати 15 хвилин. Дати повністю вистигнути. Зробити рідке тісто з нутового борошна і води. Занурити цвітну капусту в тісто і знову покласти випікати 15-20 хвилин, поки тісто не почне хрумкотіти.
Песто з руколи

Інгредієнти:
- Рукола 1 пучок 60-70 гр
- Грецькі горіхи 6-7 шт.
- Сік лимону 1-2 ст.л.
- Оливкова олія 2-3 ст.л.
- Часник - 1 зубчик
- Сіль за смаком
Вимочити грецькі горіхи і просушити. половину горіхів порізати. Промити і просушили зелень, відрізати жорсткі стеблини. Часник мілко порізати. Збити в блендері зелень, часник, сік, сіль. Продовжуючи збивати, потроху додавати олію.
Додаємо горіхи (не подрібнену частину) і збиваємо до однорідності. Додаємо порізані горіхи і перемішуємо. Якщо рукола гостра, можна наприкінці збивання додати 2 ст.л. води. Тоді песто виходить рідшим і легшим. Соус підходить до салатів, рису, макаронів, овочів.
Вегетаріанський пиріг

Інгредієнти:
- борошно - 250 гр
- сметана - 300 гр
- вершкове масло - 150 гр
- цукор - 200 гр
- яблука - 5 штук
- розпушувач для тіста - 1 ч. л.
- лимонний сік - 2-3 ч.л.
У глибокій посудині потрібно змішати борошно і розпушувач. Додати вершкове масло. Потрібно змішати всі три інгредієнти так, щоб в результаті вийшла дрібна крихта. Далі слід додати 100 грамів сметани і гарненько все вимісити. Тісто, що вийшло, варто загорнути в харчову плівку і поставити на якийсь час в холодильник.
Для начинки потрібна середня по висоті кругла форма. Її дно вкрийте папером для випічки, а бортики присипте борошном. Яблука вимийте, очистіть від шкірки і насіння, наріжте невеликими скибочками. Щоб вони не потемніли, збризніть лимонним соком. Дістаньте тісто і розподіліть по всій формі. Викладіть начинку з яблук.
Для приготування крему збиваємо сметану з цукром. Необхідної густоти можна домогтися, якщо додати до них 4 столових ложки борошна. Готовий крем вилийте поверх начинки і відправте все це в духовку, розігріту до 180 ° С. Через 20 хвилин, якщо верх десерту підрум'янився, температуру слід зменшити до 140 градусів і залишити пиріг випікатися ще хвилин 20-25.
Смажена морква з імбиром і чилі по-китайськи

Інгредієнти:
- Арахісове масло 2 столові ложки
- Корінь імбиру 2 шматки
- Дрібно рубаний часник 1 столова ложка
- Сушений перець чилі 6 штук
- Вода ½ склянки
- Морква 300 г
- Легкий соєвий соус 2 столові ложки
- Щіпка сичуаньського перцю
- Сіль за смаком
Розігрійте круглу, глибоку китайську сковороду на середньому вогні і додайте арахісове масло, добре розподіливши його по поверхні. Додайте часник, нарізаний тонкою соломкою імбир і чілі. Обсмажте 30 секунд до появи запаху. Додайте очищену і нарізану дуже тонкою соломкою моркву і обсмажте хвилину. Влийте воду і соєвий соус, накрийте кришкою і тушкуйте, поки вода не випарується. Потім додайте сичуаньский перець. Готуйте ще хвилину і подавайте.
Морозиво шоколадне

Інгредієнти:
- Банан 140 гр (1 великий)
- Молоко (кокосове) 60 мл
- Фініки 2 шт
- Какао 2 ч.л.
- Щіпка солі
Все взбити в блендері і заморозити або в формах або в лотку.
Ягідне морозиво

Інгредієнти:
- Заморожений банан 3 шт.
- Ягоди (чорниця, малина) 1 чашка
- Кокосова стружка 3 ст.л.
Змішати в блендері всі інгредієнти до однорідності і можна відразу їсти.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.