Гарбузовий сезон: 18 страв з гарбуза на всі смаки

Гарбузовий сезон: 18 страв з гарбуза  на всі смаки
Світлини з відкритих джерел
  • У добірці є супи, салати, запіканки, закуски, десерти, лате, варення та консервації з гарбуза.

Сезон гарбузів - у розпалі! А готувати з гарбуза можна все. Цей суперпродукт добре поєднується зі всім, що знайдете в холодильнику.

І якщо ви досі думаєте, що не любите його, - просто спробуйте приготувати щось за одним із рецептів, які ми підібрали для вас.

Але спершу прочитайте, наскільки корисно їсти гарбуз.  

Відео дня

Корисні властивості гарбуза

  • Багате джерело вітамінів та корисних мікроелементів, які так необхідні нашому організму напередодні зими та часу вічних застуд.
  • Бета-каротину та вітаміну A в гарбузі набагато більше, ніж у моркві.
  • Багатий кальцієм, пектином, вітамінами С, E, D, PP і групи В.
  • Відмінний продукт для профілактики серцево-судинних захворювань, анемії та ожиріння.
  • Містить натрій і калій, які необхідні для наших м’язів та підтримки необхідної кількості води в організмі.
  • Скарбниця магнію, кальцію, фосфорної та кремнієвої кислоти, а також вітамінів групи B, C і D. При цьому 100 грамів гарбуза містять лише 25 калорій!
  • Дієтологи рекомендують вживати гарбуз як гарнір. Це пов’язано з тим, що в ньому знаходиться вітамін Т, що допомагає організму засвоювати важку їжу.
  • Серед всіх овочів в гарбузі міститься найбільша кількість заліза. З цієї причини його радять вживати людям страждаючим анемією.
  • М’якоть плоду гарбуза допомагає вгамувати біль при опіках.
  • Гарбузове насіння багате цинком, що дуже важливим для чоловічої статевої системи.

Кому слід бути обережним з живанням гарбуза

  • Обрежними з вживанням гарбуза слід бути людям з гастритом, зі зниженою кислотністю; кишковими коліками; діабетом  і переддіабетним стану; патологіями кислотно-лужного балансу організму.
  • Споживання гарбуза покращує процеси обміну речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і регулює водно-сольовий баланс в організмі.
  • На додаток до всього, саме гарбуз найкраще заспокоює нервову систему, сприяє доброму та міцному сну, а завдяки багатству вітамінів - уповільнює процеси старіння й дбає про красу шкіри.
  • А не так давно вчені виявили ще й у гарбузі речовину, яка здатна знизити зростання туберкульозної палички і як наслідок, зменшити ризик захворювання на туберкульоз.

Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати страви з гарбуза, наша відповідь буде однозначною – варто!

18 смачних і простих страв з гарбуза

Ось кілька цікавих, смачних та легких рецептів. Та перед цим, гляньте, який гарбуз у вас у холодильнику чи на городі.

Зважте, що

  • у найтемніших сортів із зеленою шкіркою – глибокий шовковистий смак;
  • у яскраво-помаранчевих – солодкий «морквяний» присмак;
  • блідо-помаранчеві витягнуті плоди – «овочеві» і нейтральні.

Суп-пюре з гарбуза та печериць

Інгредієнти

  • 200 г гарбуза
  • 200 г печериць
  • 2 картоплини
  • 1 помідор
  • корінь петрушки,
  • 1 цибулина,
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 5 стаканів води
  • сіль, перець та інші спеції за смаком
  • зелень

Спосіб приготування

  • Гриби та цибулю нарізати невеликими шматочками, подрібнити корінь петрушки в блендері чи вручну. Перемішати все та обсмажити на рослинній олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).
  • Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залити гарячою водою та варити близько 10-ти хвилин.
  • Додати обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції за смаком і варити до готовності на невеликому вогні.
  • Готовий суп подрібнити в блендері, а перед подачею додати зелень для аромату та смаку. В суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.

Крем-суп з гарбуза з вершками

Інгредієнти

  • 620 г свіжої гарбузової м’якоті
  • цибулька
  • морква
  • сіль
  • 140 мл жирних вершків
  • свіжий часник
  • щіпка подрібненого мускатного горіха

Спосіб приготування

  • Гарбуз нарізати кубиками та обсмажити спільно з подрібненими овочами. Потім усе залити невеликою кількістю підсоленого окропу й варити до повної готовності. Відтак – перетерти в пюре.
  • У майже готову страву ввести підігріти вершки з мускатним горіхом.
  • Перед подачею – підігріти.

Смажений гарбуз з часником

Інгрідієнти

  • гарбуз 0,5 кг
  • борошно 2 ст. ложки
  • зелень петрушки 0,25 пучка
  • 1-2 зубки часник
  • сіль 1-2 щіпки
  • перець чорний мелений 1-2 щіпки
  • олія ​2-3 ст. ложки
  • сметана (або майонез)

Спосіб приготування

  • Гарбуз вимити, очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками, шириною близько 7 см. Нарізаний скибочками гарбуз посолити, поперчити за смаком.
  • Потім кожну скибочку обваляти в борошні. На пательні розігріти олію. Викласти підготовлені скибочки гарбуза і на середньому вогні обсмажити з двох сторін, добре підрум'янивши. Спочатку обсмажувати з одного боку близько 2-х хвилин, а потім акуратно перевернути і обсмажувати з іншого боку ще приблизно 1 хвилину.
  • Включити духовку, розігріти її до 180 градусів. Всі обсмажені скибочки гарбуза скласти на пательню (підходить для духовки). Потім пательню з гарбузом поставити в гарячу духовку до повної готовності гарбуза (приблизно на 15 хвилин).
  • Часник очистити і потовкти. Зелень петрушки посікти. Змішати рубану зелень з товченим часником. Викласти гарячий гарбуз порційно на тарілки, посипати часником із зеленню, додати сметану.

«Спагеті» з гарбуза з томатним соусом

Інгредієнти:

  • Гарбуз 2 кг
  • Помідори свіжі 2 склянки
  • Гриби печериці 1 склянка
  • Перець болгарський 1 склянка
  • Морква 1/2 склянки
  • Цибуля 1/4 склянки
  • Італійські трави 1 ч. л.
  • Чорний мелений перець
  • Оливкова олія
  • Часник
  • Томатний соус 450 г
  • Пармезан (подрібнений)
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування

  • Гарбуз розрізати навпіл горизонтально, видалити насіння і волокно. Покласти половинки гарбуза в мікрохвильову піч, накрити і готувати до м'якого стану, 14-16 хвилин.
  • Тим часом у великій пательні на середньому вогні розігріти оливкову олію, висипати на розігріту пательню помідори, гриби, болгарський перець, моркву, цибулю, сіль, трави і чорний мелений перець. Готувати, помішуючи, на середньо-слабкому вогні, до м'якого стану овочів, 6/8 хвилин. Потім додати в пательню часник і готувати ще близько 1 хвилини. Викласти томатний соус, готувати, помішуючи, 1 хвилину.
  • Коли запечений гарбуз охолоне для того, щоб його можна було взяти руками, дістати його з мікрохвильовки. Виделкою шкребти по м'якоті запеченого гарбуза таким чином, щоб виходили своєрідні "спагеті". Викласти ці довгі гарбузові спагеті на тарілку і полити томатним соусом з пательні. За бажанням посипати страву сиром.

М’ясна запіканка з гарбузом і помідорами

Інгрідієнти

  • 1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
  • 1 гарбуз середньої величини
  • 150 г рису
  • 100 г цибулі
  • 100 г вершкового масла
  • 3 помідори
  • сіль, перець, інші спеції – за смаком

Спосіб приготування

  • М’ясо нарізати дрібними шматочками, всипати у невелику каструлю, залити водою так, щоб злегка покрити. Тушкувати до готовності на слабкому вогні.
  • Рис відварити до напівготовності.
  • Дрібно нарізати цибулю й обсмажити до золотистого кольору у маслі.
  • Гарбуз очистити й нарізати тонкими скибочками.
  • Готове м’ясо змішати з рисом і цибулею, поперчити, посолити, або додати інші улюблені спеції за смаком.
  • У глибоку пательню, змащену вершковим маслом, покласти шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову - шар гарбуза, а зверху викласти кружальцями помідори по всій поверхні. Влити трохи окропу або підсоленого бульйону й запікати в духовці під кришкою до готовності гарбуза.

Гарбузова запіканка з яблуками, горіхами, медом

Інгредієнти

  • 500 г гарбуза
  • 200 г домашнього сиру
  • 4 ст. л. манної крупи
  • 2 яблука
  • 2 яйця
  • 100 г волоських горіхів
  • 50 г ізюму (або інших цукатів)
  • 30 г вершкового масла
  • 3 ст. л. цукру
  • 1 ст. л. меду

Спосіб приготування

  • Ізюм залити водою і залишити на 20 хвилин. За бажанням, замість ізюму можна взяти інші цукати – чорнослив, сушений абрикос чи журавлину.
  • Горіхи очистити, підсушити на розігрітій пательні (підсушувати необов’язково, але так вони будуть більш хрусткими) і подрібнити.
  • Гарбуз очистити і нарізати кубиками. Те ж саме зробити і з яблуками – очистити і нарізати кубиками або соломкою.
  • Яйця збити міксером, додавши дрібочку солі та цукор. Кинути у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.
  • Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок.
  • Додати до збитих яєць сир і мед.
  • Збити тісто до однорідної консистенції.
  • Викласти частину тіста в змащену вершковим маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім викласти шар з гарбуза і яблук, посипати ізюмом, цукатами і горіхами. Зверху покласти решту тіста.
  • Запікати в духовці, розігрітій до 180°С близько 40 хвилин.

Теплий салат з гарбузом

Інгредієнти

  • 200 г гарбуза
  • листя салату (шпинат, латук, рукола)
  • 10 г волоських горіхів
  • 50 г домашнього сиру
  • червона цибуля
  • бальзамічний оцет або лимонний сік
  • рослинна олія
  • сіль, перець – за смаком

Спосіб приготування

  • Гарбуз порізати дольками або кубиками і поставити запікати в духовку при температурі 180°C приблизно на 15 хв. Як альтернативний варіант – можна обсмажити гарбуз на грилі або пательні з рифленим дном.
  • У миску викласти мікс листя салату (салата, шпинат, рукола, латук тощо), додати горішки, домашній сир і нарізану червону цибулю (за смаком).
  • Додати в салат приготований гарбуз та заправити бальзамічним оцтом або лимонним соком і оливковою чи соняшниковою олією.
  • Поперчити та посолити за смаком і перемішати.
  • Такий теплий салат - досить універсальним. Не обов’язково чітко дотримуватися цього рецепту – інгредієнти можна комбінувати за вашим смаком та побажаннями. Наприклад, замість горіхів можна додати підсмажене насіння кунжуту, а замість оливкової олії заправляти салат лляною.

Ситний гарбуз з квасолею

Інгредієнти

  • повний стакан відвареної білої квасолі
  • 230 г свіжої м’якоті гарбуза
  • дрібна цибулина
  • 2 моркви
  • половина черешкової селери
  • свіжий часник
  • 1 л курячого бульйону
  • 2 помідора
  • щіпка сушеного чебрецю
  • сіль

Спосіб приготування

  • У каструлі з товстим дном упродовж кількох хвилин обсмажувати соломку з моркви разом з подрібненими цибулею і часником.
  • Далі до овочів пересипати кубики м’якоті гарбуза й невеликі шматочки селери. Обсмажувати ще 6-7 хвилин.
  • Відтак у ємніст вилити бульйон й варити, допоки не розм’якнуть овочі. Потім додати заздалегідь зварену квасолю, сіль, чебрець і кубики свіжих томатів. Довести до кипіння, а коли закипить – варити ще 6-7 хвилин.

Закуска зі запеченого гарбуз зі шкіркою

Інгредієнти

  • 1 кг гарбуза з шкіркою
  • мелена кориця
  • пластівці
  • чилі
  • сіль
  • ароматна оливкова олія

Спосіб приготування

  • Гарбуз нарізати разом зі шкіркою часточками товщиною 0,5 см. Викласти на застелене пекарським папером деко так, щоб вони не перекривали одна одну. Скропити оливковою олією, приправити сіллю, чилі і корицею).
  • Запікати гарбуз при 180°C близько години.

Гарбуз, запечений в духовці цілком

Інгредієнти

  • великий гарбуз
  • цибулина
  • 3-4 картоплини
  • 230 г свіжих печериць
  • півсклянки сметани
  • 70 г напівтвердого сиру
  • чіль і пахучі трави

Спосіб приготування

  • Подрібнити цибулю та гриби, підсмажити на олії до готовності.
  • Зварити картоплю, але води з неї не виливати.
  • У гарбуза зрізати «кришечку». Ложкою вийняти м’якоть. Вийшов – горщик. У ньому викладаємо шарами варену картоплю, підсмажені гриби з цибулею, картоплю й так далі.
  • До води з картоплі додаємо сметану зі спеціями. Заливаємо цим овочі, накриваємо горщик «кришечкою» з гарбуза й ставимо в духовку на 90 хвилин при середній температурі.
  • Хвилин за 10 до готовності «кришечка» знімаємо й щедро засипаємо  верх горщика тертим сиром.

Гарбузова каша з медом

Інгрідієнти

  • 1,3 л жирного молока
  • 820 г гарбузової м’якоті
  •  1 велика ложка рідкого меду
  •  70 г вершкового масла
  •  щіпка кориці

Спосіб приготування

  • Порізати гарбуз маленькими скибочками. Залити гарячим молоком і варити до готовності приблизно 45 хвилин. На цій піде приблизно
  • Відтак рідину злити в окремий посуд, а гарбуз протерти через дрібне сито.
  • Масу заправити маслом, медом, корицею.

Запіканка з гарбуза і манкою

Інгрідієнти

  • 420 г гарбуза
  • 110 г манної крупи
  • 3-4 великі ложки цукрової пудри
  • яйце

Спосіб приготування

  • Гарбуз нарізати кубиками, залити водою та відварити, а відтак – поставити вистигати.
  • Опісля вибити до нього яйце, всипати цукрової пудри й збити все міксером.
  • Додати манку. Перемішати.
  • Тісто настоювати 5-7 хвилин, а потім вилити в заздалегідь змащену маслом форму.
  • Випікати 35-45 хвилин у добре розігрітій духовці.

Деруни з гарбуза

Інгредієнти:

  • Гарбуз 200 г
  • Яйце 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 0,5 шт.
  • Борошно 0,5 ст. л.
  • Олія соняшникова 30 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений

Спосіб приготування

  • Гарбуз очистити від шкірки і насіння. Натерти на великій тертці. Перекласти натертий гарбуз в миску, додати яйце і нарізану маленькими кубиками цибулю.
  • Всипати сіль, чорний мелений перець і борошно. Перемішати
  • На пательні розігріти олію. Викласти гарбузову масу на пательню столовою ложкою на зразок оладок. Смажити деруни на середньому вогні.
  • Подавати зі сметаною.

Простий гарбузовий пиріг

Інгредієнти

  • 4 яйця
  • 130 г цукру
  • 250 г борошна
  • 4 ч. л. розпушувача
  • 300 г родзинок
  • лікер (ром, бренді на вибір) для аромату
  • 400 г запеченого гарбуза
  • сіль
  • 125 мл оливкової олії
  • цедра і сік 1 лимона

Спосіб приготування

  • Гарбуз збити в блендері в пюре.
  • Родзинки промити, насухо витерти і присипати борошном. У мисці збити яйця і цукор, додати лікер, масло, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре. Перемішати. Акуратно додати борошно і розпушувач, родзинки, замісити тісто.
  • Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тому якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна.
  • Випікати в кексовій або круглій формі 24 см на 180°C 60 хвилин.

Гарбузове печиво

Інгрідієнти

  • 160 г овочевий м’якоті
  • півсклянки цукру-піску
  • 2 ч. л. з гіркою пекарського порошку
  • півсклянки рафінованої олії
  • дрібка солі
  • 1,5—2 склянки борошна високої сортності
  • по щіпці меленого імбиру і мускатного горіха.

Спосіб приготування

  • Гарбуз нарізати шматочками і варити до розм’якшення.
  • Борошно просіяти зі спеціями, сіллю і розпушувачем.
  • Готовий гарбуз розім’яти виделкою з цукром і маслом. До нього висипати борошно зі спеціями.
  • Замішати липке тісто. Руками, змащеними олією, сформувати печиво.
  • Випікати десерт у духовці 20-25 хвилин при середній температурі.

Гарбузове варення з обліпихою

Інгредієнти

  • 700-800 г цукру
  • 1 кг гарбуза
  • ¾ склянки обліпихи

Спосіб приготування

  • Нарізати гарбуз кубиками. Промити обліпиху. Скинути їх у каструлю, засипати цукром і поставити варити на середньому вогні.
  • Коли гарбуз почне давати сік, слід перемішати вміст каструлі та продовжувати варити приблизно 20-25 хвилин.
  • Готове варення залишити охолонути.
  • Їсти варення можна як з оладками, так і з хлібом, додавати як начинку в рулети чи пироги або використовувати як поливку для млинців.
  • Крім того, варення можна закатати в банки і їсти впродовж усієї зими.

 

Гарбузовий латте

Інгредієнти

  • 2 чашки молока
  • 2 чашки свіжозвареного еспресо
  • кілька кубиків відвареного гарбуза
  • цукор за смаком
  • трішки ванілі
  • мелена кориця
  • мелений мускатний горіх
  • кардамон
  • збиті вершки (за бажанням)

Спосіб приготування

  • У каструлю чи сотейник вилити молоко, додати кубики попередньо відвареного гарбуза і цукор. Варити суміш на середньому вогні, ретельно перемішуючи.
  • Довести до кипіння, та зняти з вогню, додати ваніль та спеції (мелену корицю, кардамон, мускатний горіх) та ретельно збити все блендером.
  • Отриману суміш перелити в келихи, після чого долити еспресо.
  • За бажанням можна додати збиті вершки, а також прикрасити гарбузовий латте паличкою кориці і мускатним горіхом.

 

Гарбузовий чай

Інгредієнти

  • ¼ чашки гарбузового пюре
  • 2 чашки міцного чорного свіжозвареного чаю
  • 1 чашка гарячого молока
  • трішки меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики
  • цукор (за смаком)

Спосіб приготування

  • Очистити гарбуз від насіння та шкірки і порізати на кубики, розкласти на деко, вкритому фольгою або пергаментним папером і поставити на 15 хвилин в духовку, попередньо розігріту до 180-200°C.
  • Готовий гарбуз збити в блендері до утворення пюре.
  • Додати в блендер решту інгредієнтів і ретельно збити.
  • Готовий напій розлити у чашки. За бажанням такий чай можна підсолодити цукром.

 

Манго з гарбуза

Інгредієнти

  • 3 кілограми гарбуза (в чистому вигляді);
  • три апельсина;
  • один лимон;
  • 10 грам лимонної кислоти;
  • 600 грам цукрового піску.

Спосіб приготування

  • Гарбуз очистити від шкірки, витягнути м’якоть, нарізати невеликими кубиками.
  • Усі апельсини промити теплою водою, один апельсин і лимон обдати кип’ятком (на 30 секунд помістити в воду). Ті фрукти, які облили кип’ятком, нарізати великими кубиками, разом зі шкіркою.
  • Два інших апельсина очистити від шкірки і теж нарізати кубиками. Відправити все у миску з гарбузом, додати цукор і лимонну кислоту.
  • Усе добре перемішати, закрити і залишити на столі на 3 години. Через цей час апельсини пустять сік, просочать своїм ароматом все.
  • Потім взяти сухі чисті баночки і наповнити їх гарбузом. Апельсини і лимони вибирати, скласти в окрему банку: ось вам і прекрасне доповнення до чаю.
  • Каструлю застелити рушником, поставимо баночки і стерилізувати після закипання 30 хвилин.
  • Закатати і перевернути, закутати ковдрою і залишити до повного охолодження.

Цікаві факти про гарбуз

  • Насправді гарбуз або кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.
  • Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі.
  • Виявляється, що існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний, сині. Гарбузи можуть бути однотонними, плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні, грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.
  • Купуючи гарбуз, переконайтеся, що у нього залишилось стебло, бо без нього плід може бути непридатний в їжу. Гарбуз має бути важче, ніж він є на вигляд, також по ньому можна постукати: якщо звучить порожньо — плід дозрілий.
  • У гарбузів навіть є своя столиця — у Мортоні, штат Ілліоніс. Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966-го відбувається щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.
  • Гарбузи можна зберігати в прохолодному, сухому і темному місці протягом кількох тижнів. Після того, як гарбуз був нарізаний, потрібно тримати його в холодильнику, але не більше 30 днів.
  • Сучасні гарбузи з’явилися на Землі близько 7000 років тому. Найімовірніше, їх вивели перші селекціонери з числа древніх людей.
  • У давнину гарбузове насіння входили до складу приворотного зілля, так як вважалося, що вони благотворно впливають на чоловічу сексуальність.
  • Ці плоди низько калорійні. В одному кілограмі гарбуза міститься лише близько 250 кілокалорій.
  • В Аргентині, Уругваї та Парагваї дуже популярний мате, місцевий аналог чаю. Його заварюють в суднах, зроблених з висушених плодів невеликих гарбузів, очищених від м’якоті.
  • Представники окремих народів виготовляють з гарбузів найрізноманітніші речі, часом дуже незвичайні. Колись індіанці плели зі смужок в’яленого гарбуза невеликі килимки.
  • У Китаї гарбуз вважають містичним талісманом, здатним вбирати в себе сили зла і охороняти від них свого власника.
  • У 2016-му бельгійському фермеру вдалося виростити рекордно великий гарбуз, вагою 1190 кілограм. Бельгієць зізнався, що в цьому йому допомогли якісні добрива.
  • Киргизи роблять з гарбузів бутлі для зберігання кумису, що дозволяє цьому напою довго залишатися свіжим.
  • Квітки гарбуза не тільки красиві, а й цілком їстівні.
  • У деяких африканських країнах гарбуз використовують в якості мотоциклетних шоломів.
  • У центральних регіонах Азії з плодів гарбуза роблять ємності для напоїв, а також клітини для дрібних співочих птахів.
  • У давнину багато знахарі вважали, що гарбуз допомагає при зміїних укусах. Насправді це не так.

А якими рецептами користуєтеся ви? Поділіться, будь ласка, з нами.

Читайте також: Грибна пора: 16 страв з грибами на будь-який смак

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up