Гарбузовий сезон: 18 страв з гарбуза на всі смаки

- У добірці є супи, салати, запіканки, закуски, десерти, лате, варення та консервації з гарбуза.
Сезон гарбузів - у розпалі! А готувати з гарбуза можна все. Цей суперпродукт добре поєднується зі всім, що знайдете в холодильнику.
І якщо ви досі думаєте, що не любите його, - просто спробуйте приготувати щось за одним із рецептів, які ми підібрали для вас.
Але спершу прочитайте, наскільки корисно їсти гарбуз.
Корисні властивості гарбуза
- Багате джерело вітамінів та корисних мікроелементів, які так необхідні нашому організму напередодні зими та часу вічних застуд.
- Бета-каротину та вітаміну A в гарбузі набагато більше, ніж у моркві.
- Багатий кальцієм, пектином, вітамінами С, E, D, PP і групи В.
- Відмінний продукт для профілактики серцево-судинних захворювань, анемії та ожиріння.
- Містить натрій і калій, які необхідні для наших м’язів та підтримки необхідної кількості води в організмі.
- Скарбниця магнію, кальцію, фосфорної та кремнієвої кислоти, а також вітамінів групи B, C і D. При цьому 100 грамів гарбуза містять лише 25 калорій!
- Дієтологи рекомендують вживати гарбуз як гарнір. Це пов’язано з тим, що в ньому знаходиться вітамін Т, що допомагає організму засвоювати важку їжу.
- Серед всіх овочів в гарбузі міститься найбільша кількість заліза. З цієї причини його радять вживати людям страждаючим анемією.
- М’якоть плоду гарбуза допомагає вгамувати біль при опіках.
- Гарбузове насіння багате цинком, що дуже важливим для чоловічої статевої системи.
Кому слід бути обережним з живанням гарбуза
- Обрежними з вживанням гарбуза слід бути людям з гастритом, зі зниженою кислотністю; кишковими коліками; діабетом і переддіабетним стану; патологіями кислотно-лужного балансу організму.
- Споживання гарбуза покращує процеси обміну речовин, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту і регулює водно-сольовий баланс в організмі.
- На додаток до всього, саме гарбуз найкраще заспокоює нервову систему, сприяє доброму та міцному сну, а завдяки багатству вітамінів - уповільнює процеси старіння й дбає про красу шкіри.
- А не так давно вчені виявили ще й у гарбузі речовину, яка здатна знизити зростання туберкульозної палички і як наслідок, зменшити ризик захворювання на туберкульоз.
Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати страви з гарбуза, наша відповідь буде однозначною – варто!
18 смачних і простих страв з гарбуза
Ось кілька цікавих, смачних та легких рецептів. Та перед цим, гляньте, який гарбуз у вас у холодильнику чи на городі.
Зважте, що
- у найтемніших сортів із зеленою шкіркою – глибокий шовковистий смак;
- у яскраво-помаранчевих – солодкий «морквяний» присмак;
- блідо-помаранчеві витягнуті плоди – «овочеві» і нейтральні.
Суп-пюре з гарбуза та печериць
Інгредієнти
- 200 г гарбуза
- 200 г печериць
- 2 картоплини
- 1 помідор
- корінь петрушки,
- 1 цибулина,
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 5 стаканів води
- сіль, перець та інші спеції за смаком
- зелень
Спосіб приготування
- Гриби та цибулю нарізати невеликими шматочками, подрібнити корінь петрушки в блендері чи вручну. Перемішати все та обсмажити на рослинній олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).
- Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залити гарячою водою та варити близько 10-ти хвилин.
- Додати обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції за смаком і варити до готовності на невеликому вогні.
- Готовий суп подрібнити в блендері, а перед подачею додати зелень для аромату та смаку. В суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.
Крем-суп з гарбуза з вершками
Інгредієнти
- 620 г свіжої гарбузової м’якоті
- цибулька
- морква
- сіль
- 140 мл жирних вершків
- свіжий часник
- щіпка подрібненого мускатного горіха
Спосіб приготування
- Гарбуз нарізати кубиками та обсмажити спільно з подрібненими овочами. Потім усе залити невеликою кількістю підсоленого окропу й варити до повної готовності. Відтак – перетерти в пюре.
- У майже готову страву ввести підігріти вершки з мускатним горіхом.
- Перед подачею – підігріти.
Смажений гарбуз з часником
Інгрідієнти
- гарбуз 0,5 кг
- борошно 2 ст. ложки
- зелень петрушки 0,25 пучка
- 1-2 зубки часник
- сіль 1-2 щіпки
- перець чорний мелений 1-2 щіпки
- олія 2-3 ст. ложки
- сметана (або майонез)
Спосіб приготування
- Гарбуз вимити, очистити від шкірки, нарізати невеликими скибочками, шириною близько 7 см. Нарізаний скибочками гарбуз посолити, поперчити за смаком.
- Потім кожну скибочку обваляти в борошні. На пательні розігріти олію. Викласти підготовлені скибочки гарбуза і на середньому вогні обсмажити з двох сторін, добре підрум'янивши. Спочатку обсмажувати з одного боку близько 2-х хвилин, а потім акуратно перевернути і обсмажувати з іншого боку ще приблизно 1 хвилину.
- Включити духовку, розігріти її до 180 градусів. Всі обсмажені скибочки гарбуза скласти на пательню (підходить для духовки). Потім пательню з гарбузом поставити в гарячу духовку до повної готовності гарбуза (приблизно на 15 хвилин).
- Часник очистити і потовкти. Зелень петрушки посікти. Змішати рубану зелень з товченим часником. Викласти гарячий гарбуз порційно на тарілки, посипати часником із зеленню, додати сметану.
«Спагеті» з гарбуза з томатним соусом
Інгредієнти:
- Гарбуз 2 кг
- Помідори свіжі 2 склянки
- Гриби печериці 1 склянка
- Перець болгарський 1 склянка
- Морква 1/2 склянки
- Цибуля 1/4 склянки
- Італійські трави 1 ч. л.
- Чорний мелений перець
- Оливкова олія
- Часник
- Томатний соус 450 г
- Пармезан (подрібнений)
- Сіль за смаком
Спосіб приготування
- Гарбуз розрізати навпіл горизонтально, видалити насіння і волокно. Покласти половинки гарбуза в мікрохвильову піч, накрити і готувати до м'якого стану, 14-16 хвилин.
- Тим часом у великій пательні на середньому вогні розігріти оливкову олію, висипати на розігріту пательню помідори, гриби, болгарський перець, моркву, цибулю, сіль, трави і чорний мелений перець. Готувати, помішуючи, на середньо-слабкому вогні, до м'якого стану овочів, 6/8 хвилин. Потім додати в пательню часник і готувати ще близько 1 хвилини. Викласти томатний соус, готувати, помішуючи, 1 хвилину.
- Коли запечений гарбуз охолоне для того, щоб його можна було взяти руками, дістати його з мікрохвильовки. Виделкою шкребти по м'якоті запеченого гарбуза таким чином, щоб виходили своєрідні "спагеті". Викласти ці довгі гарбузові спагеті на тарілку і полити томатним соусом з пательні. За бажанням посипати страву сиром.
М’ясна запіканка з гарбузом і помідорами
Інгрідієнти
- 1 кг м’яса (свинина або куряче філе)
- 1 гарбуз середньої величини
- 150 г рису
- 100 г цибулі
- 100 г вершкового масла
- 3 помідори
- сіль, перець, інші спеції – за смаком
Спосіб приготування
- М’ясо нарізати дрібними шматочками, всипати у невелику каструлю, залити водою так, щоб злегка покрити. Тушкувати до готовності на слабкому вогні.
- Рис відварити до напівготовності.
- Дрібно нарізати цибулю й обсмажити до золотистого кольору у маслі.
- Гарбуз очистити й нарізати тонкими скибочками.
- Готове м’ясо змішати з рисом і цибулею, поперчити, посолити, або додати інші улюблені спеції за смаком.
- У глибоку пательню, змащену вершковим маслом, покласти шар гарбуза, тоді – м’ясо з рисом, знову - шар гарбуза, а зверху викласти кружальцями помідори по всій поверхні. Влити трохи окропу або підсоленого бульйону й запікати в духовці під кришкою до готовності гарбуза.
Гарбузова запіканка з яблуками, горіхами, медом
Інгредієнти
- 500 г гарбуза
- 200 г домашнього сиру
- 4 ст. л. манної крупи
- 2 яблука
- 2 яйця
- 100 г волоських горіхів
- 50 г ізюму (або інших цукатів)
- 30 г вершкового масла
- 3 ст. л. цукру
- 1 ст. л. меду
Спосіб приготування
- Ізюм залити водою і залишити на 20 хвилин. За бажанням, замість ізюму можна взяти інші цукати – чорнослив, сушений абрикос чи журавлину.
- Горіхи очистити, підсушити на розігрітій пательні (підсушувати необов’язково, але так вони будуть більш хрусткими) і подрібнити.
- Гарбуз очистити і нарізати кубиками. Те ж саме зробити і з яблуками – очистити і нарізати кубиками або соломкою.
- Яйця збити міксером, додавши дрібочку солі та цукор. Кинути у них манну крупу, знову збити і залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.
- Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок.
- Додати до збитих яєць сир і мед.
- Збити тісто до однорідної консистенції.
- Викласти частину тіста в змащену вершковим маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім викласти шар з гарбуза і яблук, посипати ізюмом, цукатами і горіхами. Зверху покласти решту тіста.
- Запікати в духовці, розігрітій до 180°С близько 40 хвилин.
Теплий салат з гарбузом
Інгредієнти
- 200 г гарбуза
- листя салату (шпинат, латук, рукола)
- 10 г волоських горіхів
- 50 г домашнього сиру
- червона цибуля
- бальзамічний оцет або лимонний сік
- рослинна олія
- сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування
- Гарбуз порізати дольками або кубиками і поставити запікати в духовку при температурі 180°C приблизно на 15 хв. Як альтернативний варіант – можна обсмажити гарбуз на грилі або пательні з рифленим дном.
- У миску викласти мікс листя салату (салата, шпинат, рукола, латук тощо), додати горішки, домашній сир і нарізану червону цибулю (за смаком).
- Додати в салат приготований гарбуз та заправити бальзамічним оцтом або лимонним соком і оливковою чи соняшниковою олією.
- Поперчити та посолити за смаком і перемішати.
- Такий теплий салат - досить універсальним. Не обов’язково чітко дотримуватися цього рецепту – інгредієнти можна комбінувати за вашим смаком та побажаннями. Наприклад, замість горіхів можна додати підсмажене насіння кунжуту, а замість оливкової олії заправляти салат лляною.
Ситний гарбуз з квасолею
Інгредієнти
- повний стакан відвареної білої квасолі
- 230 г свіжої м’якоті гарбуза
- дрібна цибулина
- 2 моркви
- половина черешкової селери
- свіжий часник
- 1 л курячого бульйону
- 2 помідора
- щіпка сушеного чебрецю
- сіль
Спосіб приготування
- У каструлі з товстим дном упродовж кількох хвилин обсмажувати соломку з моркви разом з подрібненими цибулею і часником.
- Далі до овочів пересипати кубики м’якоті гарбуза й невеликі шматочки селери. Обсмажувати ще 6-7 хвилин.
- Відтак у ємніст вилити бульйон й варити, допоки не розм’якнуть овочі. Потім додати заздалегідь зварену квасолю, сіль, чебрець і кубики свіжих томатів. Довести до кипіння, а коли закипить – варити ще 6-7 хвилин.
Закуска зі запеченого гарбуз зі шкіркою
Інгредієнти
- 1 кг гарбуза з шкіркою
- мелена кориця
- пластівці
- чилі
- сіль
- ароматна оливкова олія
Спосіб приготування
- Гарбуз нарізати разом зі шкіркою часточками товщиною 0,5 см. Викласти на застелене пекарським папером деко так, щоб вони не перекривали одна одну. Скропити оливковою олією, приправити сіллю, чилі і корицею).
- Запікати гарбуз при 180°C близько години.
Гарбуз, запечений в духовці цілком
Інгредієнти
- великий гарбуз
- цибулина
- 3-4 картоплини
- 230 г свіжих печериць
- півсклянки сметани
- 70 г напівтвердого сиру
- чіль і пахучі трави
Спосіб приготування
- Подрібнити цибулю та гриби, підсмажити на олії до готовності.
- Зварити картоплю, але води з неї не виливати.
- У гарбуза зрізати «кришечку». Ложкою вийняти м’якоть. Вийшов – горщик. У ньому викладаємо шарами варену картоплю, підсмажені гриби з цибулею, картоплю й так далі.
- До води з картоплі додаємо сметану зі спеціями. Заливаємо цим овочі, накриваємо горщик «кришечкою» з гарбуза й ставимо в духовку на 90 хвилин при середній температурі.
- Хвилин за 10 до готовності «кришечка» знімаємо й щедро засипаємо верх горщика тертим сиром.
Гарбузова каша з медом
Інгрідієнти
- 1,3 л жирного молока
- 820 г гарбузової м’якоті
- 1 велика ложка рідкого меду
- 70 г вершкового масла
- щіпка кориці
Спосіб приготування
- Порізати гарбуз маленькими скибочками. Залити гарячим молоком і варити до готовності приблизно 45 хвилин. На цій піде приблизно
- Відтак рідину злити в окремий посуд, а гарбуз протерти через дрібне сито.
- Масу заправити маслом, медом, корицею.
Запіканка з гарбуза і манкою
Інгрідієнти
- 420 г гарбуза
- 110 г манної крупи
- 3-4 великі ложки цукрової пудри
- яйце
Спосіб приготування
- Гарбуз нарізати кубиками, залити водою та відварити, а відтак – поставити вистигати.
- Опісля вибити до нього яйце, всипати цукрової пудри й збити все міксером.
- Додати манку. Перемішати.
- Тісто настоювати 5-7 хвилин, а потім вилити в заздалегідь змащену маслом форму.
- Випікати 35-45 хвилин у добре розігрітій духовці.
Деруни з гарбуза
Інгредієнти:
- Гарбуз 200 г
- Яйце 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 0,5 шт.
- Борошно 0,5 ст. л.
- Олія соняшникова 30 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений
Спосіб приготування
- Гарбуз очистити від шкірки і насіння. Натерти на великій тертці. Перекласти натертий гарбуз в миску, додати яйце і нарізану маленькими кубиками цибулю.
- Всипати сіль, чорний мелений перець і борошно. Перемішати
- На пательні розігріти олію. Викласти гарбузову масу на пательню столовою ложкою на зразок оладок. Смажити деруни на середньому вогні.
- Подавати зі сметаною.
Простий гарбузовий пиріг
Інгредієнти
- 4 яйця
- 130 г цукру
- 250 г борошна
- 4 ч. л. розпушувача
- 300 г родзинок
- лікер (ром, бренді на вибір) для аромату
- 400 г запеченого гарбуза
- сіль
- 125 мл оливкової олії
- цедра і сік 1 лимона
Спосіб приготування
- Гарбуз збити в блендері в пюре.
- Родзинки промити, насухо витерти і присипати борошном. У мисці збити яйця і цукор, додати лікер, масло, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре. Перемішати. Акуратно додати борошно і розпушувач, родзинки, замісити тісто.
- Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тому якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна.
- Випікати в кексовій або круглій формі 24 см на 180°C 60 хвилин.
Гарбузове печиво
Інгрідієнти
- 160 г овочевий м’якоті
- півсклянки цукру-піску
- 2 ч. л. з гіркою пекарського порошку
- півсклянки рафінованої олії
- дрібка солі
- 1,5—2 склянки борошна високої сортності
- по щіпці меленого імбиру і мускатного горіха.
Спосіб приготування
- Гарбуз нарізати шматочками і варити до розм’якшення.
- Борошно просіяти зі спеціями, сіллю і розпушувачем.
- Готовий гарбуз розім’яти виделкою з цукром і маслом. До нього висипати борошно зі спеціями.
- Замішати липке тісто. Руками, змащеними олією, сформувати печиво.
- Випікати десерт у духовці 20-25 хвилин при середній температурі.
Гарбузове варення з обліпихою
Інгредієнти
- 700-800 г цукру
- 1 кг гарбуза
- ¾ склянки обліпихи
Спосіб приготування
- Нарізати гарбуз кубиками. Промити обліпиху. Скинути їх у каструлю, засипати цукром і поставити варити на середньому вогні.
- Коли гарбуз почне давати сік, слід перемішати вміст каструлі та продовжувати варити приблизно 20-25 хвилин.
- Готове варення залишити охолонути.
- Їсти варення можна як з оладками, так і з хлібом, додавати як начинку в рулети чи пироги або використовувати як поливку для млинців.
- Крім того, варення можна закатати в банки і їсти впродовж усієї зими.
Гарбузовий латте
Інгредієнти
- 2 чашки молока
- 2 чашки свіжозвареного еспресо
- кілька кубиків відвареного гарбуза
- цукор за смаком
- трішки ванілі
- мелена кориця
- мелений мускатний горіх
- кардамон
- збиті вершки (за бажанням)
Спосіб приготування
- У каструлю чи сотейник вилити молоко, додати кубики попередньо відвареного гарбуза і цукор. Варити суміш на середньому вогні, ретельно перемішуючи.
- Довести до кипіння, та зняти з вогню, додати ваніль та спеції (мелену корицю, кардамон, мускатний горіх) та ретельно збити все блендером.
- Отриману суміш перелити в келихи, після чого долити еспресо.
- За бажанням можна додати збиті вершки, а також прикрасити гарбузовий латте паличкою кориці і мускатним горіхом.
Гарбузовий чай
Інгредієнти
- ¼ чашки гарбузового пюре
- 2 чашки міцного чорного свіжозвареного чаю
- 1 чашка гарячого молока
- трішки меленої кориці, мускатного горіха, гвоздики
- цукор (за смаком)
Спосіб приготування
- Очистити гарбуз від насіння та шкірки і порізати на кубики, розкласти на деко, вкритому фольгою або пергаментним папером і поставити на 15 хвилин в духовку, попередньо розігріту до 180-200°C.
- Готовий гарбуз збити в блендері до утворення пюре.
- Додати в блендер решту інгредієнтів і ретельно збити.
- Готовий напій розлити у чашки. За бажанням такий чай можна підсолодити цукром.
Манго з гарбуза
Інгредієнти
- 3 кілограми гарбуза (в чистому вигляді);
- три апельсина;
- один лимон;
- 10 грам лимонної кислоти;
- 600 грам цукрового піску.
Спосіб приготування
- Гарбуз очистити від шкірки, витягнути м’якоть, нарізати невеликими кубиками.
- Усі апельсини промити теплою водою, один апельсин і лимон обдати кип’ятком (на 30 секунд помістити в воду). Ті фрукти, які облили кип’ятком, нарізати великими кубиками, разом зі шкіркою.
- Два інших апельсина очистити від шкірки і теж нарізати кубиками. Відправити все у миску з гарбузом, додати цукор і лимонну кислоту.
- Усе добре перемішати, закрити і залишити на столі на 3 години. Через цей час апельсини пустять сік, просочать своїм ароматом все.
- Потім взяти сухі чисті баночки і наповнити їх гарбузом. Апельсини і лимони вибирати, скласти в окрему банку: ось вам і прекрасне доповнення до чаю.
- Каструлю застелити рушником, поставимо баночки і стерилізувати після закипання 30 хвилин.
- Закатати і перевернути, закутати ковдрою і залишити до повного охолодження.
Цікаві факти про гарбуз
- Насправді гарбуз або кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.
- Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі.
- Виявляється, що існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний, сині. Гарбузи можуть бути однотонними, плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні, грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.
- Купуючи гарбуз, переконайтеся, що у нього залишилось стебло, бо без нього плід може бути непридатний в їжу. Гарбуз має бути важче, ніж він є на вигляд, також по ньому можна постукати: якщо звучить порожньо — плід дозрілий.
- У гарбузів навіть є своя столиця — у Мортоні, штат Ілліоніс. Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966-го відбувається щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.
- Гарбузи можна зберігати в прохолодному, сухому і темному місці протягом кількох тижнів. Після того, як гарбуз був нарізаний, потрібно тримати його в холодильнику, але не більше 30 днів.
- Сучасні гарбузи з’явилися на Землі близько 7000 років тому. Найімовірніше, їх вивели перші селекціонери з числа древніх людей.
- У давнину гарбузове насіння входили до складу приворотного зілля, так як вважалося, що вони благотворно впливають на чоловічу сексуальність.
- Ці плоди низько калорійні. В одному кілограмі гарбуза міститься лише близько 250 кілокалорій.
- В Аргентині, Уругваї та Парагваї дуже популярний мате, місцевий аналог чаю. Його заварюють в суднах, зроблених з висушених плодів невеликих гарбузів, очищених від м’якоті.
- Представники окремих народів виготовляють з гарбузів найрізноманітніші речі, часом дуже незвичайні. Колись індіанці плели зі смужок в’яленого гарбуза невеликі килимки.
- У Китаї гарбуз вважають містичним талісманом, здатним вбирати в себе сили зла і охороняти від них свого власника.
- У 2016-му бельгійському фермеру вдалося виростити рекордно великий гарбуз, вагою 1190 кілограм. Бельгієць зізнався, що в цьому йому допомогли якісні добрива.
- Киргизи роблять з гарбузів бутлі для зберігання кумису, що дозволяє цьому напою довго залишатися свіжим.
- Квітки гарбуза не тільки красиві, а й цілком їстівні.
- У деяких африканських країнах гарбуз використовують в якості мотоциклетних шоломів.
- У центральних регіонах Азії з плодів гарбуза роблять ємності для напоїв, а також клітини для дрібних співочих птахів.
- У давнину багато знахарі вважали, що гарбуз допомагає при зміїних укусах. Насправді це не так.
А якими рецептами користуєтеся ви? Поділіться, будь ласка, з нами.
Читайте також: Грибна пора: 16 страв з грибами на будь-який смак