Успенський піст триває два тижні та закінчується на свято Успіння Пресвятої Богородиці.
Як правильно харчуватися в піст та на що варто звернути особливу увагу, читайте далі.
У християн східного обряду з 14 серпня розпочався Успенський піст. Це один з чотирьох багатоденних постів церковного року. Триває він два тижні. Закінчується піст у свято Успіння Пресвятої Богородиці.
Під час посту віряни відмовляються від продуктів тваринного походження та алкоголю. У їжу не вживають:
м'ясопродукти;
рибні продукти ( риба дозволяється лише на свято Преображення Господнього);
яйця;
молочні продукти;
солодощі та непісну випічку.
Також у піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженої їжею, пише Zik.
Відео дня
Календар харчування по днях
16 серпня, неділя – дозволяється варена рослинна їжа без олії.
17 серпня, понеділок – сухоїдіння: вживається неварена рослинна їжа.
18 серпня, вівторок – гаряча їжа з олією.
19 серпня, середа, свято Преображення Господнього – гаряча їжа з олією. Також дозволено вживати рибу та морепродукти.
20 серпня, четвер – сухоїдіння. їсти можна лише неварену рослинну їжу.
21 серпня, п'ятниця – гаряча їжа без олії.
22 серпня, субота – сухоїдіння.
23 серпня, неділя – гаряча їжа без олії.
24 серпня, понеділок – сухоїдіння.
25 серпня, вівторок – гаряча їжа з олією.
26 серпня, середа – гаряча їжа з олією.
27 серпня, четвер – сухоїдіння: вживається неварена рослинна їжа.
28 серпня, п'ятниця – кінець посту, однак вживати всі страви не можна. У свято дозволяються риба і вино.
Слід пам'ятати, що піст – це насамперед час для душі, а не лише тіла. Тож у цей час варто дотримуватися обмежень не тільки в харчуванні, а слід приділяти більше часу молитвам, не варто сваритися, заздрити, гніватися, пліткувати тощо.