Як приготувати шашлик: топ-5 рецептів маринаду

Як приготувати шашлик: топ-5 рецептів маринаду
  • Наближається час пікніків та смачного барбекю.

  • Головне питання - як смачно та корисно приготувати м’ясо.

  • Хмельницький шеф-кухар поділився секретами своїх  рецептів.

Не секрет, що смачно приготувати м’ясо на відкритому вогні - це справжнє мистецтво. Найчастіше за таку відповідальну справу беруться чоловіки. В кожного є свої секрети та фішки. Проте, мабуть, всі погодяться, що основою смачного шашлика завжди є вдалий маринад. Пропонуємо вам кілька оригінальних рецептів від хмельницького шеф-кухаря Олександра Огородника з ресторану "Dioscuri", що на Проскурівській, 71.

Класичний шашлик із свинини

Кращий маринад - це сік цибулі. В ньому м’ясо вийде смачне і соковите. Цибулю наріжте кільцями та посипте сіллю. Заправте все спеціями. Ідеальні для шашлику - грузинські прянощі: хмелі-сунелі та уцхо-сунелі. Крім них додайте червоний перець. Заправте все лимонним фрешем та  ретельно розімніть руками до виділення соку. Добре розім'яту цибулю змішайте з м'ясом і ще раз ретельно перемішайте. Далі додайте зелень петрушку або кінзу та розімніть все разом. Час маринування - 8-12 годин.

Шашлик із телятини

Телятину готуйте на мінеральній воді, від неї м’ясо не буде жорстке та сухе. До мінералки додайте сіль і спеції. Обирайте їх за смаком, що більше полюбляєте. Це може бути чорний мелений перець, гірчиця та паприка. Заправте все соєвим соусом. Він додасть смаку і розм’якчить м’ясо. Далі вичавіть столову ложку лимонного соку і додайте до маринаду. Поріжте кільцями цибулину і зелень, змішайте з маринадом та додайте до м’яса. Все ретельно перемішайте і залиште на ніч. Час маринування - не менше 24 годин.

Шашлик на вині для яловичини

Маринад на основі вина найкраще підходить до яловичини. Потрібно змішати сухе вино з лимонним соком. Пропорції відповідно до кількості м’яса. З розрахунком,  склянка вина плюс столова ложка лимонного соку на кілограм. До маринаду додайте чорний мелений перець, гвоздику, лавровий лист і розмарин. Доведіть маринад до кипіння і остудіть. Це потрібно для того, щоб з нього вийшов алкоголь. Далі додайте нарізану кільцями цибулю, не більше однієї головки і змішайте все з м’ясом. Час маринування - 10-12 годин.

Шашлик з курятини “дитячий”

Цей шашлик підійде для дітей. Він дієтичний. Для нього потрібно взяти філе курки і звільнити його від хрящів. Для маринаду візьміть столову ложку соєвого соусу. Додайте до нього куркуми, вона зафарбує м’ясо і шашлик матиме привабливий вигляд і цікавий смак. Спецій для такого шашлику треба мінімум. Додайте лише сіль та трішки базиліку. Також замість філе курки можна взяти стегно або гомілку курки, тоді шашлик вийде соковитішим.  Час маринування 6-12 годин.

Шашлик "на швидку руку" на мінералці

Якщо у вас обмаль часу і м’ясо має бути готове за кілька годин - маринуйте його в мінералці. До склянки мінеральної води додайте столову ложку лимонного соку, столову ложку рослинної олії та столову ложку яблучного оцту. Не забудьте про  сіль та спеції: мелений червоний і чорний перець та сухий орегано. Поріжте цибулю та залийте все підготовленим соусом, змішайте та додайте м’ясо. Для гостроти смаку можна додати перець чилі. Час маринування 2 години.

Як обрати м’ясо

Для того, щоб приготувати смачний шашлик, потрібно правильно вибрати м’ясо. Олександр радить для шашлику із свинини брати м’ясо із шийного відділу.

  • Потрібно дивитися, щоб шия не була дуже жирна і зовсім без жиру теж не можна, бо наш шашлик вийде сухий, а нам потрібен смачний.  Прожилки жиру додадуть йому соковитості.

Для шашлику з курятини беріть четвертину або гомілку. При неправильному приготуванні філе вийде сухим. Для шашлику із телятини також варто взяти ошийок - це найм’якша частина, з нього шашлик вийде соковитий. При виборі м’яса для шашлику із яловичини потрібно звернути увагу на колір м’яса. Він має бути рожевий або світло-червоний.

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.


 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:04 Від “туалетного маніяка” до п’яних байок. Які хибні виклики отримують хмельницькі рятувальники play_circle_filled stars 19:02 Учні 5-11 класів навчаються дистанційно в 11 хмельницьких школах 18:31 Які вулиці Хмельницького до ранку залишаться без води: адреси 18:07 Через ремонт дороги на Озерну не курсуватимуть тролейбуси Від читача 14:42 Зимова містерія «Територія РіздвА». Народження 17:30 Знайшли мертву біля кладовища. Поліція шукає вбивцю 37-річної жінки 17:11 Чи законні обмеження для невакцинованих: позиція юристів та судів 16:20 Де у Хмельницькому відключатимуть світло 28 жовтня (АДРЕСИ) 15:45 Зіштовхнув зі сходів. Жителя Хмельниччини засудили за вбивство сусіда 15:06 Наймолодшому було 28 років. Померли 27 хворих на коронавірус 14:55 Зарплата від 6 до 12 тисяч. Свіжі вакансії від хмельницького центру зайнятості 14:09 Ремонт дороги Н-03 на Хмельниччині: що вже зробили і на яких ділянках photo_camera 13:35 "Хмельницькі делікатеси" і "Славута" дізналися суперників в Кубку України 13:05 У МОЗ пояснили, за яких умов можна вакцинувати проти COVID дітей від 12 років 12:20 Хмельничанку ошукав “банк” на 100 тисяч гривень: як працює схема 11:34 Хмельниччина переходить до “червоної” зони із 30 жовтня: що це означає 11:01 Напав з ножем. Затримали 19-річного жителя Хмельниччини за замах на вбивство photo_camera 10:27 На Бандери “Volkswagen” збив 19-річну дівчину, яка йшла по «зебрі» 09:23 Минулої доби від Covid вакцинували рекордну 291 тисячу українців
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up