Наближається час пікніків та смачного барбекю.
Головне питання - як смачно та корисно приготувати м’ясо.
Хмельницький шеф-кухар поділився секретами своїх рецептів.
Не секрет, що смачно приготувати м’ясо на відкритому вогні - це справжнє мистецтво. Найчастіше за таку відповідальну справу беруться чоловіки. В кожного є свої секрети та фішки. Проте, мабуть, всі погодяться, що основою смачного шашлика завжди є вдалий маринад. Пропонуємо вам кілька оригінальних рецептів від хмельницького шеф-кухаря Олександра Огородника з ресторану "Dioscuri", що на Проскурівській, 71.
Кращий маринад - це сік цибулі. В ньому м’ясо вийде смачне і соковите. Цибулю наріжте кільцями та посипте сіллю. Заправте все спеціями. Ідеальні для шашлику - грузинські прянощі: хмелі-сунелі та уцхо-сунелі. Крім них додайте червоний перець. Заправте все лимонним фрешем та ретельно розімніть руками до виділення соку. Добре розім'яту цибулю змішайте з м'ясом і ще раз ретельно перемішайте. Далі додайте зелень петрушку або кінзу та розімніть все разом. Час маринування - 8-12 годин.
Телятину готуйте на мінеральній воді, від неї м’ясо не буде жорстке та сухе. До мінералки додайте сіль і спеції. Обирайте їх за смаком, що більше полюбляєте. Це може бути чорний мелений перець, гірчиця та паприка. Заправте все соєвим соусом. Він додасть смаку і розм’якчить м’ясо. Далі вичавіть столову ложку лимонного соку і додайте до маринаду. Поріжте кільцями цибулину і зелень, змішайте з маринадом та додайте до м’яса. Все ретельно перемішайте і залиште на ніч. Час маринування - не менше 24 годин.
Маринад на основі вина найкраще підходить до яловичини. Потрібно змішати сухе вино з лимонним соком. Пропорції відповідно до кількості м’яса. З розрахунком, склянка вина плюс столова ложка лимонного соку на кілограм. До маринаду додайте чорний мелений перець, гвоздику, лавровий лист і розмарин. Доведіть маринад до кипіння і остудіть. Це потрібно для того, щоб з нього вийшов алкоголь. Далі додайте нарізану кільцями цибулю, не більше однієї головки і змішайте все з м’ясом. Час маринування - 10-12 годин.
Цей шашлик підійде для дітей. Він дієтичний. Для нього потрібно взяти філе курки і звільнити його від хрящів. Для маринаду візьміть столову ложку соєвого соусу. Додайте до нього куркуми, вона зафарбує м’ясо і шашлик матиме привабливий вигляд і цікавий смак. Спецій для такого шашлику треба мінімум. Додайте лише сіль та трішки базиліку. Також замість філе курки можна взяти стегно або гомілку курки, тоді шашлик вийде соковитішим. Час маринування 6-12 годин.
Якщо у вас обмаль часу і м’ясо має бути готове за кілька годин - маринуйте його в мінералці. До склянки мінеральної води додайте столову ложку лимонного соку, столову ложку рослинної олії та столову ложку яблучного оцту. Не забудьте про сіль та спеції: мелений червоний і чорний перець та сухий орегано. Поріжте цибулю та залийте все підготовленим соусом, змішайте та додайте м’ясо. Для гостроти смаку можна додати перець чилі. Час маринування 2 години.
Для того, щоб приготувати смачний шашлик, потрібно правильно вибрати м’ясо. Олександр радить для шашлику із свинини брати м’ясо із шийного відділу.
Потрібно дивитися, щоб шия не була дуже жирна і зовсім без жиру теж не можна, бо наш шашлик вийде сухий, а нам потрібен смачний. Прожилки жиру додадуть йому соковитості.
Для шашлику з курятини беріть четвертину або гомілку. При неправильному приготуванні філе вийде сухим. Для шашлику із телятини також варто взяти ошийок - це найм’якша частина, з нього шашлик вийде соковитий. При виборі м’яса для шашлику із яловичини потрібно звернути увагу на колір м’яса. Він має бути рожевий або світло-червоний.
Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.