Як приготувати шашлик: топ-5 рецептів маринаду

Як приготувати шашлик: топ-5 рецептів маринаду
  • Наближається час пікніків та смачного барбекю.

  • Головне питання - як смачно та корисно приготувати м’ясо.

  • Хмельницький шеф-кухар поділився секретами своїх  рецептів.

Не секрет, що смачно приготувати м’ясо на відкритому вогні - це справжнє мистецтво. Найчастіше за таку відповідальну справу беруться чоловіки. В кожного є свої секрети та фішки. Проте, мабуть, всі погодяться, що основою смачного шашлика завжди є вдалий маринад. Пропонуємо вам кілька оригінальних рецептів від хмельницького шеф-кухаря Олександра Огородника з ресторану "Dioscuri", що на Проскурівській, 71.

Класичний шашлик із свинини

Кращий маринад - це сік цибулі. В ньому м’ясо вийде смачне і соковите. Цибулю наріжте кільцями та посипте сіллю. Заправте все спеціями. Ідеальні для шашлику - грузинські прянощі: хмелі-сунелі та уцхо-сунелі. Крім них додайте червоний перець. Заправте все лимонним фрешем та  ретельно розімніть руками до виділення соку. Добре розім'яту цибулю змішайте з м'ясом і ще раз ретельно перемішайте. Далі додайте зелень петрушку або кінзу та розімніть все разом. Час маринування - 8-12 годин.

Шашлик із телятини

Телятину готуйте на мінеральній воді, від неї м’ясо не буде жорстке та сухе. До мінералки додайте сіль і спеції. Обирайте їх за смаком, що більше полюбляєте. Це може бути чорний мелений перець, гірчиця та паприка. Заправте все соєвим соусом. Він додасть смаку і розм’якчить м’ясо. Далі вичавіть столову ложку лимонного соку і додайте до маринаду. Поріжте кільцями цибулину і зелень, змішайте з маринадом та додайте до м’яса. Все ретельно перемішайте і залиште на ніч. Час маринування - не менше 24 годин.

Шашлик на вині для яловичини

Маринад на основі вина найкраще підходить до яловичини. Потрібно змішати сухе вино з лимонним соком. Пропорції відповідно до кількості м’яса. З розрахунком,  склянка вина плюс столова ложка лимонного соку на кілограм. До маринаду додайте чорний мелений перець, гвоздику, лавровий лист і розмарин. Доведіть маринад до кипіння і остудіть. Це потрібно для того, щоб з нього вийшов алкоголь. Далі додайте нарізану кільцями цибулю, не більше однієї головки і змішайте все з м’ясом. Час маринування - 10-12 годин.

Шашлик з курятини “дитячий”

Цей шашлик підійде для дітей. Він дієтичний. Для нього потрібно взяти філе курки і звільнити його від хрящів. Для маринаду візьміть столову ложку соєвого соусу. Додайте до нього куркуми, вона зафарбує м’ясо і шашлик матиме привабливий вигляд і цікавий смак. Спецій для такого шашлику треба мінімум. Додайте лише сіль та трішки базиліку. Також замість філе курки можна взяти стегно або гомілку курки, тоді шашлик вийде соковитішим.  Час маринування 6-12 годин.

Шашлик "на швидку руку" на мінералці

Якщо у вас обмаль часу і м’ясо має бути готове за кілька годин - маринуйте його в мінералці. До склянки мінеральної води додайте столову ложку лимонного соку, столову ложку рослинної олії та столову ложку яблучного оцту. Не забудьте про  сіль та спеції: мелений червоний і чорний перець та сухий орегано. Поріжте цибулю та залийте все підготовленим соусом, змішайте та додайте м’ясо. Для гостроти смаку можна додати перець чилі. Час маринування 2 години.

Як обрати м’ясо

Для того, щоб приготувати смачний шашлик, потрібно правильно вибрати м’ясо. Олександр радить для шашлику із свинини брати м’ясо із шийного відділу.

  • Потрібно дивитися, щоб шия не була дуже жирна і зовсім без жиру теж не можна, бо наш шашлик вийде сухий, а нам потрібен смачний.  Прожилки жиру додадуть йому соковитості.

Для шашлику з курятини беріть четвертину або гомілку. При неправильному приготуванні філе вийде сухим. Для шашлику із телятини також варто взяти ошийок - це найм’якша частина, з нього шашлик вийде соковитий. При виборі м’яса для шашлику із яловичини потрібно звернути увагу на колір м’яса. Він має бути рожевий або світло-червоний.

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.


 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:00 Дощі, туман й похолодання. Синоптик розповіла, коли в Україні зіпсується погода 18:06 В Україні розпочалась вакцинація від грипу 17:34 Хмельничанка отримала звання найкращої легкоатлетки України 17:07 Смерть двох дітей у Хмельницькому: газовики заперечили свою причетність до трагедії play_circle_filled stars Від читача 15:21 Стартував пілотний проект e-Delivery 16:45 На трьох вулицях Хмельницького відключать світло 28 жовтня (АДРЕСИ) 16:19 На Хмельниччині у ДТП загинули двоє підлітків. Рідні бояться, що справу "замнуть" 15:53 У військкоматі на Проскурівській вибухівку не знайшли: «мінера» можуть посадити на шість років 15:26 Гончар, Лукашук, Собко і Ящук програли вибори: що робитимуть далі stars 14:51 28 жовтня будинки у центрі Хмельницького залишаться без води 14:29 Хмельничани отримали президентські нагороди 13:52 Дільничні комісії Хмельницького досі не здали всі протоколи — ТВК 13:00 "Ховався вдома та був п'яним". Затримали водія, який втік з місця ДТП на проспекті Миру 12:24 У Хмельницькому померли 4-річний Даня і 9-річний Максим: батьки звинувачують газовиків і медиків 12:03 Проректор та завкафедри ХНУ померли внаслідок Covid-19 12:02 Придбати авто із США та Європи цілком реально: де це можна зробити у Хмельницькому 11:51 Газ у Хмельницькому знову подорожчає: скільки доведеться платити у листопаді 11:08 Розтрощене авто та двоє постраждалих: ДТП на Хмельниччині 10:30 На Проскурівській шукають вибухівку (ОНОВЛЕНО) 10:17 Всенародне опитування: у Зеленського оприлюднили попередні результати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up