1 квітня: хвороби, що лікують сміхом

1 квітня: хвороби, що лікують сміхом
Світлини - ілюстративні, з відкритих джерел
  • Дізнавайтеся цікаві факти про День сміху, версії виникнення свята, традиції відзначення та користь від сміху.

1 квітня – міжнародне свято. В Італії його неделікатно називають «Днем дурня», у Франції – «Днем усіх дурнів», у Шотландії - «Днем зозулі», в Японії - «Днем ляльки», а Україні, Англії та США - «Днем сміху».

Історія виникнення свята

За однією з версій свято зародилося ще в Стародавньому Римі, де в середині лютого, а зовсім не на початку квітня, святкували свято Дурних. Апулей вважав, що в древньому Римі першоквітневий обман був пов'язаний зі святом на честь божества Сміху.

Відео дня

Існує твердження, що родом свято зі стародавньої Індії, де 31 березня відзначали свято жартів.

Також є припущення, що 1-го квітня в стародавньому світі жартували тільки ірландці, та й то в честь Нового року.

Звідки звичай жартувати

Традиція жартувати, кажуть, бере свій початок з античного фестивалю Деметрія – він заснований на легенді про крадіжку богом дочки богині Деметри.

Ісландські саги свідчать, що звичай обманювати 1 квітня, був введений богами на згадку про Скадею, дочку Тіасса.

Подейкують, що появі свята маємо завдячувати неополітанському королю Монтерею, якому на честь свята з нагоди припинення землетрусу піднесли рибу. Через рік король зажадав точно таку ж. Такої ж не знайшли, але кухар приготував іншу, дуже схожу. І хоча король розпізнав підміну, він не розгнівався, а навіть розвеселився. З тих пір і увійшли в звичай першоквітневі розіграші.

Причина в календарі?

Але 16 століття, до того як Карл IX реформував у Франції календар з Вікторіанського на Григоріанський, новорічний тиждень тривав із 25 березня по 1 квітня. І впродовж усього тижня французи веселилися від душі. І перш, ніж нововведення перемогло багатовікову звичку, чимало людей через незнання чи через консервативні погляди продовжували обмінюватися привітаннями та подарунками в останній день колись новорічних свят – 1 квітня.

Інші ж тішилися над ними й називали «квітневими дурнями» або «першоквітневими рибами», бо вони легше за все ловляться на гачок. Досі французькі кондитери виставляють цього дня величезних шоколадних риб, а дітлахи намагаються прикріпити до спин товаришів паперових рибок.

До слова, в Англії та британських колоніях Григоріанський календар увели 1572-го, а в Шотландії – 1600-го.

Перша письмова згадка про 1 квітня як День усіх дурнів знайдено в англійській літературі й датується XVII сторіччям.

Традиції

Кожна країна має свої традиції жартів цього дня.

  • В Англії святкування Дня дурня почалося з великого обману. 1 квітня 1860-го англійці отримали запрошення прибути в Тауер, історичний центр Лондона, на церемонію «умиваня білих левів». У призначений час натовп людей зібрався біля воріт замку, але незабаром городяни зрозуміли, що їх колективно розіграли. Тому англійці не полишають цієї традиції та з розмахом розігрують своїх друзів.
  • У США 1 квітня  особливо поширені маленькі нешкідливі жарти типу «в тебе шнурок розв’язався».
  • У німців здавна існує звичай посилати кого-небудь, найчастіше дитину, за тим, чого не можна принести. Цей жарт називається in den Aprill schicken – «посилати кого-небудь у квітень» (обманювати), а той, кого обманюють, одержав назву Aprilnarr (переклад той же, що й з англійської).
  • У чехів і словаків теж існує вираз: Poslati koho z Aprilem. Цей же звичай відомий також у Польщі та Литві під назвою Primaprilis . Є підстави вважати, що прийшов цей звичай до Європи від римлян разом з самою назвою місяця – «апріль» і що він був частиною якогось таємничого язичницького звичаю під час святкування.

Коли свято прийшло в Україну?

Як припускають науковці, до нас це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку XVIII ст. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою – одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської святої VI ст., день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня.

Мали наші предки й своє пояснення жартам у цей день. Перше квітня пов’язували з народним повір’ям про злого біса. Мовляв, саме 1 квітня він прокидається. А для того, щоб не дуже завзято брався за наведення порядку в хаті, його вводили в оману жартами і дурницями, жертвами якого ставали домочадці. А незаміжні дівчата обманювали хлопців, щоб крутити майбутнім чоловіком.

Жарти. Цікаві факти

Як показують соцопитування, більше 70% людей збираються розіграти кого-небудь зі своїх знайомих.

  • Найвідоміші першоквітневі розіграші вже класифіковані в список 100 першоквітневих жартів всіх часів (The Top 100 April Fool’s Day Hoaxes of All Time), серед яких: падіння Пізанської вежі, фоторепортаж про літаючих пінгвінів, приземлення НЛО в Лондоні і інші.
  • У 10% першоквітневих розіграшів задіяні домашні тварини.
  • Станом на 1 квітня травматологи приймають в 2 рази більше пацієнтів, ніж в інші дні.
  • 23% першоквітневих розіграшів пов’язані з вагітністю.
  • 1 квітня 1778-го бізнесмен із Нового Орлеана Олівер Полок придумав знак американської валюти — долара $.
  • Англієць Горацій де Вір Коул прославився як знаменитий жартівник. Одним з кращих його жартів стала роздача квитків в театрі. Роздавши строго певні місця лисим чоловікам, він добився того, що разом ці лисі черепи з балкона читалися як непристойне слово.

Як жарти й розіграші можна влаштувати

  • Спробуйте нафарбувати мило безбарвним лаком, дайте йому висохнути і поверніть на звичне місце в мильницю. Той, хто спробує їм вимити руки, буде здивований.
  • Зателефонуйте другові і говоріть монотонним голосом: «Вітаю! Ви подзвонили в сервісний центр! Щоб натиснути один, натисніть один. Щоб натиснути два, натисніть два. Щоб натиснути три, натисніть три …», і так далі.
  • У каструльку налийте води, закрийте зверху аркушем паперу, переверніть уверх дном, ставте на рівну підлогу або навіть краще стіл, папір витягуйте. Вода не витече. Один з членів родини бачить каструлю, що заважає, піднімає і ...дивується.
  • На сімейному обіді покладіть одному з членів сім'ї під скатертину маленький плаский магніт. А на скатертину, як і належить, столові прибори. Кумедно вийде, коли людина спробує взяти ложку чи виделку.
  • Ще один милий розіграш — «живий холодильник». Вночі наліпіть на продукти іграшкові очі. Когось вранці чекатиме сюрприз!

Наука про сміх

У США 1 квітня ще називають «святом серця, а не держави».

ДОВІДКА.
Гелотологія (від грецького gelos – сміх) – наука, яка досліджує вплив сміху на людський організм. Встановлено, що в корі головного мозку людини є ділянки, які відповідають за загальне самопочуття людини, а стимуляція цих зон дає змогу вилікувати безліч хвороб. 

Наука про сміх – гелотологія – виникла саме в Америці, після випадку з Норманом Казинсом, що відомий в історії як «людина, що розсмішила смерть».

Цей американський письменник захворів на рідкісну хворобу – коллагеноз і лікарі майже не давали йому шансів на одужання. Вижити Казінсу вдалося після переосмислення слів, сказаних йому лікарем Хітцігом. Він розповідав письменникові про те, як організм жінок змінюється при вагітності. У цей період часто відступають різні хвороби, підвищується витривалість, оскільки залози внутрішньої секреції працюють максимально активно. Так організм сам вибудовує захисний бар'єр, керуючи своїм станом. І вагітність в даному контексті не є основним чинником. Головна умова, при якій організм акумулює свої ресурси – це установка на здоров'я з позитивним підкріпленням.

Окрилений цією інформацією, Казінс вирішив, що в його силах допомогти собі самостійно. Єдине, що він тоді міг зробити – це активізувати захисні бар'єри організму за допомогою позитивних емоцій. Тоді Казинс, виписавшись з лікарні і зачинившись в номері готелю, щодня по 5-6 годин переглядав комедії й сміявся, щоб відволіктися від поганих думок. Це було неймовірно, але через тиждень у нього припинився біль, через місяць Казинс почав ходити, а ще через деякий час він навіть зміг повернутися до роботи. Пізніше він дізнався, що згідно зі статистикою від хвороби, якою він страждав, з 500 пацієнтів виліковується лише один. Безцінний досвід одужання Казінс вклав в автобіографічну книгу «Анатомія хвороби з точки зору пацієнта» (1976р.). Життя письменника було довгим і активним. Він прожив 88 років і після хвороби пережив кілька криз, впоратися з якими йому допомогла все та ж сміхотерапія.

Яку користь несе сміх для здоров’я

Професор Стенлі Теп із інституту здоров’я в Окхерсті (Каліфорнія), стверджує: «30 хвилин сміху на день дозволяють пацієнтові, котрий переніс інфаркт міокарду, уникнути повторного нападу в найнебезпечніший період – перші півроку після нападу. – і потім жити повноцінним життям. Здоровим же людям ця кількість сміху подовжує життя на роки, іноді на десятиріччя».

Проведені дослідження доводять, що сміх є корисним для здров’я. Встановлено, що він сприяє розумовому розслабленню, знижує кров’яний тиск і біль, підвищує імунітет та навіть забезпечує фізичну активність.

Отож, сміх

  •  знімає напруження з 80 груп м’язів та сприяє розслабленню м'язів обличчя і всього тіла. Добряче посміятися допомагає зняти фізичну напругу і стрес, а м’язи будуть розслабленими ще до 45 хвилин;
  •  активізує дихання, тренує серце і легені, активно насичуючи їх киснем;
  • покращує кровопостачання до всіх органів,
  •  підвищує активність лейкоцитів крові і змінює її хімічний баланс;
  • підвищує рівень антитіл в імунній системі, при цьому зростає опір інфекціям;
  • активізує розумові процеси, поліпшує здатність до концентрації під час діяльності;
  •  значно покращує психічне здоров'я, допомагає долати наслідки стресу. Він викликає в організмі певний біохімічний процес, при якому знижується викид «стресових гормонів» – кортизону та адреналіну, натомість стимулюється утворення нейромедіаторів: ендорфіну, серотоніну та дофаміну, так званих «гормонів щастя». В свою чергу вони знижують відчуття фізичного та душевного болю, викликають почуття задоволення, гармонії, додають енергії і сил;
  • долає страх. Французький лікар Генрі Рубінштейн довів, що завдяки особливому диханню під час сміху долається почуття страху;
  • активізує особистісний естетико-творчий потенціал людини та підвищує творчі здібності, гармонізуючи роботу правої та лівої півкуль головного мозку;
  • спалює калорії. Дослідження показують, що сміх упродовж 10-15 хвилин на день може спалити приблизно 40 калорій. А цього вже може бути достатньо, щоби скинути пару кілограмів за рік.
  •  заміняє біг. Як і при заняттях спортом, при сміху стабілізується кровопостачання, серцевий ритм, дихання, рівень холестерину. Медики довели, що 20 секунд сміху по ефективності впливу на здоров'я відповідають 5 хвилинам спортивного бігу;
  •  допомагає покращити якість життя. Гумор і позитивне спілкування зміцнюють відносини та сприяють побудові емоційних зв’язків;
  • допомагає справлятися з важкими ситуаціями. Ніщо не розсіює гнів і конфлікт швидше, ніж загальний сміх;
  •  продовжує життя. Дослідження показують, що люди з гарним почуттям гумору живуть довше.
  •  знижує ризик смерті. У людей з розвиненим так званим когнітивним компонентом почуття гумору (вмінням оцінювати гумористичну складову інформації) рідше спостерігалася смертність від серцево-судинних недуг і різних інфекцій. Вчені визначили, що схильність до сміху знижує у жінок ризик смерті в цілому на 48%, від хвороб серця - на 73%, від інфекцій - на 83%. У чоловіків з підвищеним почуттям гумору ризик смерті від інфекцій нижче на 74%.
  • підвищує вірогідність зачаття. Фахівці розповіли, що у жінок, яких під час процедури ЕКО розважав клоун, аж на 16% підвищувалася ймовірність успішного запліднення.
  •  запобігає серцево-судинним захворюванням. Дослідження показало, що у людей, які часто сміються, знижується ризик серцевих захворювань, зменшується психічна напруга, приходять в норму артеріальний тиск і кровообіг.

Терапія сміхом допомагає психологічно відновитися після:

  • пережитих катастроф і стихійних лих;
  • фізичного і морального насильства;
  • втрати близьких;
  • затяжної депресії, стресу і втрати інтересу до життя в цілому.

Корисні звички

«Кажуть, що сміх – «найкращі ліки». Звісно, гарне почуття гумору не вилікує всі недуги, але воно обов’язково поліпшить ваш добробут і якість життя. Жартуйте на здоров’я», – радять медики.

Сміятися всюди і завжди неможливо і часом просто недоречно. Але налаштувати себе на оптимістичний лад, де б ви не знаходилися, допускається і навіть вітається. Саме з цього і варто почати освоєння сміхотерапії.

Звичка позитивно мислити – це свого роду налаштування на внутрішню радіохвилю, яка транслює хороші новини, приємну музику і мотиваційний контент. Щоб зловити її, концентруйтеся саме на такого роду інформації, максимально пропускаючи негатив повз. Дивіться веселі передачі, улюблені комедійні фільми і шоу, танцюйте вдома під улюблені пісні. Можливо, спочатку це здається незвичним, але для освоєння будь-якої звички потрібен хоча б 21 день. Далі вона увійде в розряд автоматичних, а ви побачите позитивну динаміку. Про неї буде свідчити поліпшення самопочуття, зниження рівня тривоги, нові цікаві знайомства і приємні сюрпризи.

Щоб завжди залишатися молодим і красивим, необхідно як можна більше сміятися, не втрачати почуття гумору і любити життя у всіх його проявах! Терапія сміхом доступна всім і кожному.

А ви часто смієтеся? А жартуєте 1 квітня над своїми рідними та друзями? Як?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Собко Юрій

    Мудрий нарід пожартував 21 квітня 2019 року.

    З цієї пори все регоче…аж сльози повиступали…криваві…

    ЧитачЧитачів reply Собко Юрій

    Бачу, сьогодні і в тебе професійне свято, дурику.
  • Romeo Gasilio

    Тупе  типу свято, нах воно нам треба😏

    ЧитачЧитачів reply Romeo Gasilio

    Судячи з твого комента - День дурня твоє справжнісіньке свято.

keyboard_arrow_up