32 гривні, вихідний та пільги. Хто може стати донором крові

32 гривні, вихідний та пільги. Хто може стати донором крові
  • Добре поснідати, не пити та не курити.
  • А ще бути здоровим та займатись спортом.
  • Такі основні вимоги до донорів крові.
  • Чому корисно здавати кров і як це відбувається, дізнавались журналісти vsim.ua

Кров на хмельницькій обласній станції переливання здають щодня. Лікарі розповідають, що одного дня може прийти 80 чоловік, а іншого лише 20. Кожен донор отримує 32 гривні та вихідний у день здачі. А ще стовідсоткову оплату праці незалежно від форми власності підприємства. Але стати ним не так просто.

Хто приходить

Студент-першокурсник медичної академії Олександр Дублянський домовився про прийом наперед. Він розповідає, що здає кров вже вдруге. Як волонтер.
 - Я вперше здав кров цього літа, як тільки виповнилось 18, - розповідає Олександр. – Хоч хотів це зробити ще роки три тому. Здаю в кардіо-хірургічне відділення обласної лікарні. Там завжди треба багато крові.

Відео дня

Стають донорами і заради порятунку життя близької людини. 30-річна Ольга Кучеренко виховує двох діток. Її чоловік потребує термінової операції. Тож, жінка вперше сьогодні прийшла на станцію.

 - Я здаю кров для свого чоловіка, - каже Ольга. – Йому мають робити вже третю операцію на тазу. Прийшла не одна. Взяла із собою товариша. Він теж виступить донором.

Під час співбесіди лікар жартома запитує основне: чи снідали зранку, займаєтесь спортом, чи немає шкідливих звичок, чи здавали раніше кров. Вимірює тиск і заносить все в картку донора. Якщо з донором все гаразд, то ставить допуск на забір крові.

Людина ставить підпис і проходить до кімнати очікувань. Тут можна посидіти на дивані, подивитись телевізор. А медична сестра може навіть чаєм та печивом пригостити. Аби набрались сил. Після цього донора проводять в операційну залу, де відбувається процес здачі крові.

Хто може стати донором

Лікарі запевняють, що кров здавати корисно. Адже організм таким чином адаптується до крововтрати. Кровоносна система збуджується і працює на поповнення. А згодом реагує на крововтрату швидше та адекватніше.

- Але річ в тім, що здорових людей мало, - розповідає лікар-трансфізіолог Юрій Джура. - А донором може бути тільки здорова людина, віком від 18 до 60 років, вагою не менше 55 кілограмів. Найкращий донор – це молодий організм від 20 до 40 років, який швидко відновлюється. В старшому віці повільніше працює кровотворна система. Якщо в людини не все гаразд зі здоров’ям, то ми її скеровуємо до лікарів. А таку кров, звичайно ж, не беремо.

Здавати кров можна через кожних 56 днів. Для чоловіків після кожної п’ятої здачі роблять невеликі «донорські канікули» на 3-3,5 місяці. Щоб донор «відпочив» та набрався сил. Але й підхід до кожної людини індивідуальний.

- Є люди всякі. Буває, що приходять бідні здавати, бо немає куска хліба. А щоб здати кров, треба бути ситим, - каже Юрій Юхимович.  

Медики переконують, що універсальної групи крові, яку б використовували для всіх, більше не запасають. А кров переливають одногрупно. Перша для першої, друга для другої. Мінусова – мінусовим, плюсова – плюсовим.

Людина, що здала кров 40 разів по повній дозі стає "Почесним донором". Вона має право на безкоштовний проїзд по місту в електротранспорті. Той, хто здав кров більше 100 разів, стає "Заслуженим донором" і отримує пільги на всі комунальні послуги в межах 100 відсотків за соціальними нормами. Тобто, нормами споживання енергії, тепла та води на одну особу. 

Що можна і не можна донору

За дві доби до здачі крові не можна вживати алкоголь. Не курити за 2 години до та 2 години після. В день здачі необхідно добре поснідати. Однак нежирним чи молочним. Адже ця їжа псує показники крові. Лікарі радять під час сніданку пити солодкий чай. Також необхідно взяти із собою документ, що посвідчує особу.

На гардеробі донор обов’язково має переодягнутися. Зняти верхній одяг та взуття, одягнути бахіли та медичні тапочки. На реєстратурі на нього заводять тимчасову картку донора. Картка постійного донора заводиться після 5 разу здачі крові. Далі людина здає аналізи на групу та резус-фактор, проходить співбесіду із лікарем, в неї вимірюють тиск. Перед забором крові радять знову випити чаю з печивом.

Не можуть бути донорами люди, які:

  • хворіли на жовтуху, боткіна, СНІД, сифіліс, малярію;
  • стоять на обліку в лікарів (сліпо-глухо-німі, з нервовими чи психічними розладами, захворюваннями шкіри, короткозорістю та далекозорістю високої степені, з легеневими захворюваннями, цукровим діабетом);
  •  вагітні; жінки, що годують груддю; жінки під час критичних днів. 

В кімнаті для очікувань можна випити чаю та пригоститись печивом. Його подає медична сестраНа гардеробі безкоштовно видають бахіли та спеціалене взуття, яке одягають поверх бахілОдночасно здати кров може 4 донориЧай пропонують чорний і обов'язково з цукром, аби відновити глюкозу

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Swetly Alex

    Согласен...Коллектив чудесный на станции переливания крови. А вот поддержка властей ничтожная и это во время войны, когда , как никогда востребованы кровь и ее компоненты. Ни помощи материальной ни информационной ни моральной....Видать пока Бозя не прижмет , кого-то из  них, то ничего и не будет...
  • Анонім

    Доброго дня усім читачам цієї статті. Можливо й реклама тут спацювала, але хотілося би додати, сама була донором, і усе, що тут описано, відповідає дійсності. Забули лише додати, що вихідний надається у день здачі крові та ще один додатковий день наступного дня, або додатковим днем до відпустки чи у будь-який інший день, який Вам необхідно. Найбільше, що вразило у станції переливання - це доброзичливе ставлення усіх працівників до донорів. Ми звикли, що здебільшого у лікарнях нам хамлять, а тут навпаки, коли приходиш, то кожен із працівників хоче віддати вам частинку своєї любові та теплоти. А Юрій Юхимивич - це взагалі приклад позитиву! Тому, не соромтеся, не зволікайте, а ставайте почесними донорами, адже це таке приємне відчуття, що ви змогли подарувати частинку життя для когось, а можливо й врятували від найгіршого. Будьте усі здорові!!!!
  • Мастер Автополив

    Это на правах рекламы?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up