У п’ятницю, 16 жовтня, у Хмельницькому до всесвітнього дня харчування в спортивно-культурному центрі “Плоскирів” було проведено освітню лекцію на тему :“Правда та міфи про здорове харчування”. Організатором цього дійства була Шевцова Ольга - працівниця спортивно-культурного центру Плоскирів, яка організовує зустрічі та події спортивного та культурного характеру.
Першим спікером заходу виступила Тетяна Зайцева (переможниця історично - кулінарного конкурсу “Смачна історія родини” та засновниця онлайн-кулінарного проекту “Смачне літо”). Другим спікером була психологиня Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Захожа.
Спікер Тетяна розповіла, що правильний раціон харчування може бути не тільки корисним, а і смачним. На її думку “здорове харчування”- це збалансоване харчування різноманітними білками, жирами, вуглеводами, мікроелементами та вітамінами з урахуванням фізіологічної добової потреби кожної людини. Переможниця кулінарного конкурсу склала режим харчування для усіх:
Не менш важливими є наступні правила:
В раціоні повинні бути:
Із раціону виключаємо:
У період пандемії та сезонних захворювань на ГРВІ Тетяна радить вживати:
Вітамін А (жовток, печінка, масло, каротиноїди);
Також розповіли, що раціон харчування може впливати на емоційний стан. Однією із причин поганого настрою є вживання великої кількості цукру, крохмалю та рафінованих вуглеводів – визначила психолог. Наступний спікер Ольга каже, що особи часто піддаються до заїдання поганих емоцій. Спочатку ми куштуємо солодощі, і це підвищує рівень цукру в крові, а через деякий час ефект знижується, і у нас з’являється почуття провини. Вона дає назву таким діям -“емоційне харчування”. Жінка перечислила декілька продуктів які можуть погіршити наш настрій:
Рекомендовані продукти Ольгою для підвищення настрою:
Потрібно додавати фарб в життя – адже зовнішній вигляд страв ми сприймаємо двосторонньо, і саме через це у нас виникають певні асоціації. Потрібно прикрасити свою страву, щоб вона виглядала апетитніше, – наголосила Ольга.
Наприкінці зустрічі Тетяна та Ольга закликала усіх любити та цінувати себе, а також слідкувати за своїм харчуванням, адже від того, що ми вживаємо залежить не тільки наш настрій, а й здоров’я. Потрібно прислухатись до самого себе, до своїх особливостей та потреб.
Підготувала Юлія Дуліченко.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.