Чи варто робити дітям щеплення: думки хмельницьких матусь і поради лікаря

Чи варто робити дітям щеплення: думки хмельницьких матусь і поради лікаря
  • Чи варто робити щеплення дітям? Одні впевнені, що вакцинація сприяє підвищенню імунітету, інші — наполягають на тому, що після щеплення у дитини можуть виникнути серйозні ускладнення і проблеми зі здоров’ям.
  • Журналісти vsim.ua дізналися, що обирають для своїх малят хмельницькі матусі, а також запитали поради у педіатра. 

Безпека кожної дитини безпосередньо залежить від рішень її батьків. З народженням малюка новоспечені тато і мама постають перед величезною відповідальністю. Одне з хвилюючих питань, яке викликає безліч суперечок – вакцинація. Дехто думає, що дитина має перехворіти вірусними інфекціями в дитинстві, щоб потім мати міцний імунітет. Хтось наполягає на тому, що без вакцинації дитина перебуває в небезпеці навіть під час простої прогулянки та чітко дотримується графіку щеплень. Що обирають для своїх малят хмельницькі матусі, дізнавалися журналісти vsim.ua.

"Краще перестрахуватися, тому робимо дитині всі щеплення"

C:\Users\Користувач\Desktop\539086_346425422117767_324118757_n.jpg

Світлана Кабанова-Чабан, мама двох дітей 

Відео дня

- Робимо всі необхідні щеплення. В тому числі, індійською вакциною. Після останньої трохи боліла ніжка, але скоро пройшло. І дякувати вакцині, при прямому контакті з кором (їхали в одній машині з хворою дитиною) ніхто не захворів навіть легкою формою. Як на мене краще перестрахуватися, а ще не робити прививку без підготовки. Кілька днів перед вакцинацією, за рекомендацією нашого педіатра, даю діазолін, щоб не було алергічної реакції.

"Імунна система має боротися з вірусом"

C:\Users\Користувач\Desktop\40650240_130176954592821_6084280555896045568_n.jpg

  • Любов Сергієва, мама п’ятирічного хлопчика

  • - Я проти щеплень. Де написано, що дитина після прививки хворітиме менше, чи є якісь гарантії, що потім наслідків не буде. Я знаю випадки, коли після вакцинації дітки місяцями в лікарні лежали, а потім ще вдома рік лікувалися. У знайомої дитина почала погано чути. Імунна система має боротися з вірусом, а вакцина її вбиває. Вакциновані дітки хворіють частіше, вони більш уразливі до навколишнього середовища.

 

 

 

 

"Більше ризику, коли дитина не вакцинована"

C:\Users\Користувач\Desktop\22491819_688278488032962_583058995972258161_n.jpg

  • Віта Драгун, мама двох дітей

  • - Я тягнула як могла, чекаючи хорошої вакцини. Але в два роки зробила першу індійську в руку, трошки температура була, і рука боліла. Але загалом все в нормі. Скоро ідемо робити другу. Собі того року теж зробила ревакцинацію індійською, все нормально. Я думаю, що для дитини більше ризику, коли вона не вакцинована. Особливо, коли контактує з іншими дітками.

"Не робила своїй малій жодної прививки"

C:\Users\Користувач\Desktop\22528193_160246517894218_8065818450724245881_n.jpg

Надія Петрик, мама чотирирічного хлопчика

- Катeгорично проти всіх щeплeнь бeз винятку. Хоч би поцікавтеся, яка плачевна статистика смертності діток від щеплень та онкологія яка розвивається після щеплень, алe чомусь на нeї ніхто нe зважає. Вакцинація  знищує імунну систeму діткам. В мене знайома працює дитячим педіатром, не робила своїй малій жодної прививки. Я на морі минулого року відпочивала, там дитина, 10 років, не розмовляла взагалі, щось там зі звʾязками через прививку, тому я проти них, хіба за кордоном може б робила.

 

"Педіатр підкаже, де придбати якісну вакцину"

C:\Users\Користувач\Desktop\33593312_372342866586866_1400448780637044736_n.jpg

  • Анна Вербицька, мама двох дітей

  • - Cтаршому сину робили усi щеплення. Переносив нормально. Зараз донечка 3 мicяці, також робимо щеплення, щоправда, не всi, бо немає вакцини. БЦЖ не зробили до 2 мicяців, але лiкар cказала, що можна i в 1 рiк зробити, пicля Манту. Я – за щеплення. Найголовніше, щоб дитина на час вакцинації була здорова, і ті з ким проживає також. Не водити протягом 3-4 днів в садочок. І все буде добре. Ще потрібно підготуватися мамі морально. Для дитини мати подарунок і похвалити за сміливість.
    Якщо болітиме ніжка – гріти пеленку утюгом та теплою прикладати до місця прививки: і посеред ночі, і вдень, і ранком протягом дня-двох. Температура може бути, тоді збивати Панадом або Нурофеном, що кому підходить, плюс протиалергічні: Лоретадин чи Діазолін. Слухати рекомендації лікаря. Можна замовити в аптеці іншого виробника, якщо державна викликає сумніви. Або ще буває, що коли приходить вакцина – дитина хворіє, в нас так було, то ми купували в аптеці. Педіатр сам підкаже, де придбати якісну вакцину, ще мають знати в якій аптеці. На такі вакцини в аптеці є сертифікат якості та ліцензію на її продаж.

"В сім'ї п'ятеро діток і ніяких вакцин"

C:\Users\Користувач\Desktop\18341788_10212435841040746_8735499521891167065_n.jpg

  • Катерина Губська, мама пятьох дітей

  • - Після того як мій хрещеник після першої прививки в пологовому сильно перехворів, ми його до року лікували, тепер більше прививок нікому не робимо. У нас в сім'ї пятеро діток і ніяких вакцин. Декілька років тому я дивилася програму зі США про вакцину. Там науковець пояснив чому зараз помирає багато людей, і, чому погано її переносять. Вакцина, якщо вона була у діда з бабусею, уже передалась генетично їм дітям. Потім ці діти отримали цю вакцину в свою чергу. Таким чином вона передалась уже їхнім дітям як подвійна доза. І якщо добавить цій дитині ще вакцину втрете, то це вже може призвести до смерті. Якраз зараз третє покоління, і якщо це так, то може загинути багато дітей.

 

"Реакція на вакцину залежить від імунітету дитини"

C:\Users\Користувач\Desktop\14681665_120612818407021_5766998563186585487_n.jpg

  • Валентина Жук, мама трирічної донечки

  • - Ми робимо всі щеплення за графіком. Проблем не було, лише температура, але це нормально. На рахунок вакцини з Індії – не хвилююся. Був час, коли вакцина погана траплялася, її виробляли в нас з індійської сировини. А взагалі реакція на вакцину залежить від імунітету дитини та чи вчасно вона зроблена, нам наш лікар пояснювала. Я своїй донечці роблю згідно календаря, і в нас навіть температура не завжди буває. Краще пережити температуру, ніж потім кусати лікті, бо якась болячка, типу правця чи мінінгіту, скалічить життя дитини.

"З температурою потрапили до реанімації і вирішили не робити"

C:\Users\Користувач\Desktop\SAM_1085.JPG

  • Аліна Кондратюк, мама трирічної донечки

  • - Ми спочатку робили, на даний час відмовились. Першу АКДС перенесли більш-менш нормально, як у більшості температурка і ніжку відбирало. А другу з температурою 40 потрапили до реанімації, пережили жахливі часи, тому зараз вирішили не робити. Можливо, в майбутньому зміню свою думку, можливо в нашій державі це буде зовсім на іншому рівні, і як мінімум відповідальність будуть брати не тільки батьки а й держава. В моєму випадку, як сказав мій педіатр, ви дали самі згоду. Просто організм в діток як і в дорослих різний, і, по- різному все сприймає, зараз в нас зі здоров'ям все добре, слава Богу, тому поки не відійшли від того шоку, від вакцинації відмовилися.

"Я перед кожним щепленням нервуюся"

C:\Users\Користувач\Desktop\36754156_439492316518335_4077559405845938176_n.jpg

  • Вероніка Шевчук, мама трирічного хлопчика

  • - Я позитивно відношусь до щеплень, робимо всі неохідні. Бельгійськими та французькими вакцинами, від інших вакцин пишу відмову. КПК була державна, а всі попередні купували (Інфанрікс Гекса, Гексаксім). Підвищення температури – це нормальна реакція організму на введення чужерідного агента (вакцини), легко знижується. індивідуальна алергічна реакція може бути, це ж чужерідний білок. Люди думають, що як заплатити, то станеться диво і все буде без ускладнень. Я перед кожним щеплення нервуюся тиждень до, і, 2 тижні після. Але без щеплення ще гірше.

"Будь-яка вакцина то ризик"

C:\Users\Користувач\Desktop\15220020_103352246823858_8897986443429152090_n.jpg

  • Ірина Величенко, мама двох дітей

  • - Не робила ні першій дитині, не роблю і другій. Будь-яка вакцина то ризик і експеримент на дитині. Я проти вакцин, своїми дітьми ризикувати не готова. Реакція непередбачувана, а якщо ще й вакцина неякісна трапиться, то взагалі наслідки непередбачувані.

 

 

"Людство не придумало нічого кращого за вакцинацію для боротьби із захворюваністю" 

C:\Users\User\Desktop\Вакцина\DSC_3465.jpg

Євгенія Суботіна, лікар педіатр амбулаторії сімейної практики загальної медицини №2

- Людство не придумало нічого кращого за вакцинацію для боротьби із захворюваністю, особливо з інфекційною. Є кілька видів інфекцій, які ми можемо запобігти, щоб вони не дали тих ускладнень, які зараз зустрічаються. Ці захворювання протікають зовсім по-інакшому ніж десять-двадцять років тому. Вони тяжкі для дітей, характеризуються великою інтоксикацією, потерпають всі системи: серцева, дихальна, особливо нервова. Дифтерія, правець, поліомієліт, кір, паротит, краснуха, менінгіт, ротавірусні інфекції – всіх їх можна запобігти.

Для дітей, особливо раннього віку потрібно робити щеплення. На своєму досвіді можу сказати, що колись ще своїм дітям вирішила зробити полегшені вакцини без комплексного компоненту. І мої хлопці в 14 років захворіли коклюшем так страшно, що ледве виходили. Дівчинці своїй зробила все як мало бути і в одній хаті, а не захворіла. У нас кожна захворюваність має період підйому, кожні сім-вісім років по-різному. Зараз це сплеск на стовбняк, дифтерію, особливо у тих дітей, які не були вакциновані або не правильно вакциновані. Зараз маленькі дітки у нас переважно щеплені, був період 2012-2013 роки, коли була якась тенденція на телебаченні, що не треба щеплюватися, тепер такого немає. Навіть самі купують вакцину і приходять на щеплення. До речі, наша індійська вакцина, яку часто недооцінюють, дає гарний імунітет, і переноситься непогано. Будь-які наслідки хвороби в рази складніші, навіть до летальних випадків.

Готуватися до вакцинації можна і без вживання протиалергічних засобів, головне, щоб дитина була здорова, а це має визначити лікар. Після вакцинації, дитину потрібно обмежити у контакті з іншими дітьми. В цей період вона дуже уразлива, не можна відвідувати приміщення, де є скупчення людей, варто обмежити прогулянки. Маленьку дитину не можна купати три дні. Після вакцинації, можлива температура до 38 – це норма. Підставою звернення до лікаря може стати надмірне набрякання місця вакцинації, температура, яка тримається понад три дні.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Sheee

    Ідіотизм. Людство для того і винайшло щеплення, щоб діти не мерли пачками і не доводилось народжувати нових щороку. Ці мами (деякі з котрих апелюють просто сміховинними аргументами) зараз мають змогу не робити щеплення своїм дітям лише тому, що вакциновані всі решта.
  • Dmitry Dzubak

    Саме смішно звучать доводи типу "дитина сама має виробити імунітет", ну йо-ма-йо! Тупа мамаша хоча би почитала, що таке вакцина, і не говорила фігні. Якраз таки від вакцин і набувають імунітет, щоб потім, коли влупить хвороба по повній, людина могла дати відпір, ато і взагалі не хворіти.

    Яскравий приклад вітрянка, перенести в дитинстві і набути імунітет легше чим потім захворіти дорослим.

    Також всім таким горе мамашам тре як мінімум 24 шрифтом давати почитати про таку хвороду як "оспа" і як її позбулись. Спойлер - масовою вакцинацією.

    Своїй дитині робимо всі прививки. Купляли "гексаксим", ато до індійської якось не довіряли... 3 вакцини, залишиться ще одна у півтора роки. Ну і всі решта які там потрібно, абсолютно всі робимо. Всі вакцини перенесла чудово, трішки температура була і все.

    Vitaliy reply Dmitry Dzubak

    поганий ти приклад навів - перехворіти, а не вакцинуватись. В тому то й біда - що купляєте, бо держава не хоче цього робити.

    Dmitry Dzubak reply Vitaliy

    чому ж? Держава надала безкоштовну можливість провакцинуватись. Всі прививки, крім гексаксима, робили безкоштовно. Вот в рік потрібно робити чергову прививку, в поліклініці є безкоштовна, підем її робити. По суті, нас не влаштувала та індійська прививка тим, що потрібно 2 дози робити по 3 компонента, а гексаксим - один укол і все.

    Доречі я помилився, температура була не від прививки, а від зубів :) Саму прививку дитина чудово перенесла.

    Vitaliy reply Dmitry Dzubak

    поганий тому що пропонуєш перехворіти для імунітету. індійські ліки не кращої якості.. запитайте в любого лікаря щодо них. люди бояться робити прививки тому що держава не відповідає за наслідки, більше того вона їх приховує.

    Dmitry Dzubak reply Vitaliy

    Ну так імунітет так і набувають кагби. Або перехворіти або вакцина. Згоден, можливо приклад трохи не вдалий з вітрянкою, просто вона в першу чергу згадується як приклад, що буде коли людина в дорослому стані не має імунітету до "простої" для дитини хвороби. Маю на увазі те, що у дитинстві легше перенести дане захворювання, бо в дорослих часто починаються ускладнення.

    А що казати про більш серйозні хвороби? Вакцину зробив, заробив імунітет і вже не так страшно, адже шанси захворіти набагато менші.

    Взяти той же "кір". Як тільки почалась "мода" не робити вакцинацію, різко зросла кількість хворих.

    Vitaliy reply Dmitry Dzubak

    вакцианація від кору не панацея - це не означає що не захворієш. при гарному імунітеті  легше перенесеш хворобу
  • Катя

    Колись вимирали цілі цивілізації, без щеплень, та пів Европи від чуми, були б тоді вакцини, люди горя такого б незнали.
  • Катя

    В радянські часи не питали, хоч не хоч, робили всім, без відома батьків і всі були здорові.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:52 На Хмельниччині солістка відомого гурту зареєструвала авто 20:06 Закупнянський кар’єр на Хмельниччині приватизувала харківська компанія 19:24 Лікарня у Хмельницькому почала продавати електроенергію, яку виробила на даху 18:35 Зеленський вручив нагороди прикордонникам у Хмельницькому (ВІДЕО) Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 17:51 Поселення старожителів на Хмельниччині мало не стало сільськогосподарською землею 17:08 У громаді на Хмельниччині запустять безкоштовний автобус до кладовища 16:31 На Хотовицького затримали чоловіка з наркотиками, – поліція 16:06 Симчишин ухвалив чотири кадрові рішення (ІМЕНА) 15:45 Нові знижки на улюблені товари в мережі супермаркетів «Грош»! (новини компаній) 15:20 На Хмельниччині на воді за добу загинули двоє людей 15:10 До кладовища у Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт 14:06 Закон про мобілізацію, НМТ й запис до школи: про зміни в травні для хмельничан 13:34 Зеленський побував у Хмельницькому (ВІДЕО) play_circle_filled 12:01 У Старокостянтинові в квартирі вибухнула граната. Є постраждалий 11:51 Чому скорочують Хмельницький обласний ліцей? Версія влади та позиція батьків і вчителів 11:00 Сергій Тюрін офіційно став головою Хмельницької ОВА 10:24 «Пішов неповторний голос». Хмельничани попрощались з артистом ансамблю «Козаки Поділля» 09:20 Вручили нагороди рідним загиблих воїнів з Хмельниччини: імена photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up