Для сезону дині та кавуна ще здавалося б зарано, але запашними плодами прилавки у Хмельницькому просто завалені. Спеціалісти ж вважають, що вирощені в природних умовах баштанні з'являються тільки в другій половині серпня. Мовляв, те, що продається зараз - це тепличні дині, які можуть бути перенасичені нітратами і барвниками. А тому вони можуть привести до сильного отруєння. Журналісти vsim.ua вирішили дослідити дині. «Затарювались» у кіоску, супермаркеті і на центральному ринку. Всі зразки занесли у спеціальну лабораторію. Що знайшли в дині, читайте далі.
В кіоску продали “побиту”
Знайти диню у спеціалізованому кіоску виявилось досить легко. Закупку зробили у “Фруктовому раю” на Зарічанській. На вітрині є цінник - 10 гривень за кілограм. Попросили зважити маленьку, але продавчиня сказала, залишились лише великі - по 2,5 кілограми. Її і взяли. Заплатили 24,70 гривень. Вже пізніше побачили, що диня дуже спіла і з одного боку була трохи “підбита”. Скоріш за все, десь падала.
В супермаркеті - найдорожче
За динею пішли у супермаркет “Таврія В”, що теж на Зарічанській. У відділі з овочами та фруктами знайшли викладені баштанні. Просять по 11,99 за кілограми. Обрали найменшу диньку. Всередині вона виявилась в міру достиглою. На касі розрахувались, диня заважила на 12,15 гривень.
На ринку дині на кожному кроці
Найбільший вибір баштанних - на центральному ринку. Ледь не з кожного прилавка запрошують скуштувати і придбати солодку диню. Ціни різні. Віддають і по 10, і по 12 гривень за кілограм. Ми знайшли, де дешевше. За кілограм просили по 9,80 гривень. Нам зважили найменшу і ми заплатили 11,15 гривень.
Усі дині ми принесли до лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Хмельницької міської державної лікарні ветеринарної медицини. Експерти на спеціальному приладі вимірюють вміст нітратів у продуктах. Аби перевірити один зразок достатньо десяти грамів дині і п’яти хвилин.
Спочатку ветсанексперт миє диню під проточною водою. Потім витирає паперовим рушником, чистить від кісточок і з кожної вирізає декілька шматочків. Це потрібно для того, аби мати середній показник вмісту нітратів. Диню подрібнюють на тертці, відмірюють десять грамів і до маси додають спеціальний розчин алюмокалію. Розмішують, аби нітрати могли “проявитись”. Після цього зразок ставлять під стаціонарний нітратомір і засікають три хвилини. Результат висвічується на дисплеї.
Буквально за 15 хвилин ми мали результати дослідження всіх трьох зразків дині. Першими з наліпкою «А» ми перевірили дуже спілу диню, яку купили в кіоску “Фруктовий рай”. Там нітратомір зупинився на позначці 30,7 мг/кг. Це найвищий вміст нітратів з усіх зразків, які ми принесли. Тим не менше, він втричі менший за допустиму норму. Конкретно для дині вона складає 90 мг/кг.
Другим зі стікером «В» ми перевірили маленьку диню з супермаркету “Таврія В”. Прилад показав вміст нітратів лише 6,50 мг/кг. Це найменший показник.
Останнім перевіряли зразок «С», який перед цим взяли з прилавку на центральному ринку. Динька з базару показала теж хороший результат - 15,2 мг/кг.
1. На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів. Не варто купувати баштанні на стихійних ринках.
2. Слід уважно оглянути ягоду, яку плануєте купувати. Якщо на ній є вм’ятини, краще відмовитися від купівлі, навіть коли продавець скине ціну.
3. У жодному разі не треба купувати розрізані навпіл дині. Тоді більший фанс “підхопити” бактеріальні інфекції. До того ж, якщо вони ще й накриті поліетиленовою плівкою, то збільшуються шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
4. Аби обрати свіжу диню, потрібно перевірити, чи вона є пружною, без вм’ятин. Не слід обирати м’який плід, бо в ньому вже почався процес бродіння. Також бажано понюхати диню. Запах має бути ароматним, насиченим і приємним. Перезріла диня може пахнути зацукрованими фруктами.
5. Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою.
6. Якщо цьогоріч ви ще не смакували динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні.
7. Коли їсте диню, не треба доїдати до шкірки, краще залишити декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
8. Розрізані дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику. Краще купити менший плід і з’їсти його за один день.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.