Чому виникає печія? (новини компаній)

Печія знайома практично кожному з нас. Під печією мають на увазі характерне відчуття печіння, яке виникає за грудиною і піднімається до горла

Воно виникає через попадання шлункового соку в стравохід, що призводить до подразнення стінок шлунка. Такий процес називають кислотним рефлюксом. Він може виникати або посилюватися у певних положеннях тіла, рухах, а також після прийому їжі. В інтернет-аптеці «Здравиця» можна придбати таблетки від печії, які швидко та ефективно усунуть це неприємне відчуття. Якщо ж напади трапляються регулярно, декілька разів на тиждень, це може свідчити про серйозне захворювання, тож слід негайно звернутися до лікаря.

Причини виникнення

При нормальному функціонуванні організму стравохід забезпечує рух їжі або рідини у природному напрямку до шлунка. При ковтанні кільце з м'язів розслабляється і пропускає всю їжу вниз, а потім знову стискається, тим самим не дозволяючи випустити вміст шлунку назад. Але коли так званий сфінктер стравоходу слабшає або розслабляється, тоді вся проковтнута їжа разом зі шлунковим соком піднімається стравоходом і викликає відчуття печіння. Існує ряд захворювань, які порушують нормальну моторику стравоходу чи шлунка, та викликають печію, серед них:

  • запалення верхнього відділу ШКТ;
  • виразкові утворення;
  • доброякісні та злоякісні новоутворення стравоходу, шлунка та інших органів черевної порожнини;
  • грижі.

Також печію можуть викликати звичайні фактори, не пов'язані із захворюваннями, наприклад, вагітність, відсутність правильного режиму харчування, стрес, підвищена кислотність шлункового соку, а також вплив певних лікарських препаратів, наприклад із вмістом аскорбінової чи ацетилсаліцилової кислоти.

Діагностика

Фахівці вважають, що печія, спровокована побутовими факторами, що з'являється нечасто, нічим не загрожує. Але якщо вона виступає одним із симптомів серйозного захворювання, тоді слід бити на сполох. Регулярний викид шлункового соку може завдати істотної шкоди стравоходу, ускладнити ковтання, спричинити переродження епітелію стравоходу і навіть спровокувати рак. Небезпечним також є той факт, що під печією можуть маскуватися серйозні проблеми зі здоров'ям загалом, наприклад, інфаркт. Тому варто пам'ятати, що якщо, крім почуття печії, хворого турбує сильний біль або тиск у грудній клітині, особливо якщо вона віддає в руку чи щелепу, а також є проблеми з диханням, потрібно терміново викликати швидку. У цілому ж діагностика при скаргах на печію включає кілька етапів:

  • первинна консультація гастроентеролога;
  • лабораторні дослідження;
  • ендоскопія та УЗД діагностика;
  • рентген, КТ, МРТ (за потреби).

Також в особливо важких випадках лікар може рекомендувати виключити онкологічну загрозу та пройти певні дослідження, наприклад, здати аналіз крові на онкомаркери або зробити генетичне тестування на рівень схильності до розвитку пухлин. У жодному разі не варто займатися самолікуванням, якщо регулярна печія стала вашим постійним супутником. Найчастіше вона не є самостійним захворюванням, а сигналізує про серйозні порушення в організмі. Після проходження всіх етапів діагностики, лікар зможе встановити точний діагноз і призначити якісне та ефективне лікування.

Як позбутися нападів печії та запобігти її

Якщо інших небезпечних симптомів немає, а печія виникає досить рідко, можна спробувати домашні методи її усунення. З кількох запропонованих варіантів, кожен може знайти той, що підходить йому найбільше.

  1. Прийом безрецептурних препаратів. Вони нейтралізують шлунковий сік і зменшують подразнення стравоходу.
  2. Прийняття вертикального положення: підняти плечі та голову, покласти подушку під голову, якщо немає можливості стати на ноги. Таке положення тіла значно ускладнює можливість закидання шлункового соку в стравохід.
  3. Жувальна гумка. Вона стимулює вироблення слини та змиває шлунковий сік зі стінок стравоходу.
  4. Знежирене молоко. Воно створює бар'єр між стравоходом та кислим вмістом шлунка, тим самим зменшуючи печіння.
  5. Трав'яний чай (ромашка, імбир).

Існує кілька рекомендацій, як запобігти можливості появи печії. Іноді для цього достатньо трохи скоригувати свої звички. Наприклад, варто стежити за вагою і прибрати зайву, якщо вона є. Справа в тому, що жирові відкладення тиснуть на шлунок і провокують викид соку в стравохід. Краще намагатися уникати занадто тісного одягу, вони також чинять сильний тиск на орган. Варто звернути увагу на свій раціон і зменшити вживання, а краще взагалі відмовитися від продуктів, які можуть викликати печію: гостра, смажена і жирна їжа, цитрусові, шоколад, кава, газовані напої та алкоголь. Перед заняттями спортом не можна їсти. Краще зробити це за кілька годин до тренування. Відмова від куріння також сприятливо вплине на боротьбу із нападами печії.

keyboard_arrow_up