“Діабет може підстерігати кожного”: кількість хворих у Хмельницькому сягнула 50 тисяч

“Діабет може підстерігати кожного”: кількість хворих у Хмельницькому сягнула 50 тисяч
  • Кількість хворих хмельничан на діабет обох типів стрімко зростає.
  • Лише на кінець 2017 року зареєстровано 51512 дорослих пацієнтів та 282 дитини.
  • Як боротися з недугою та чи можна мати повноцінне життя з діабетом, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Сьогодні, 14 листопада, відзначають Всесвітній день боротьби з діабетом. Хвороба, від якої не можна вилікуватися та яка останнім часом лише набуває обертів. Ще на початку століття лікарі точно могли назвати категорії груп ризику та визначити вік поширення хвороби. Зараз захворюваність на діабет лише зростає, також з’являється все більше хворих з народження дітей на діабет першого типу.

Що таке діабет

Цукровий діабет - це група обмінних захворювань, що характеризується хронічною гіперглікемією, яка є результатом порушення секреції інсуліну і призводить до недостатності різних органів.

Відео дня

Існує діабет двох типів:

I тип - інсулінозалежний діабет. При цій формі хвороби гине велика частина клітин підшлункової залози в результаті вірусного або аутоімунного процесу, пов'язаного з порушенням функціонування імунної системи. У результаті цього виникає абсолютна недостатність інсуліну, тобто він не виробляється.

II тип цукрового діабету характерний інсулінонезалежністю (відносна інсулінова недостатність). У цьому випадку в організмі присутній інсулін. Він може вироблятися навіть у підвищених кількостях, але не надавати фізіологічного впливу через порушення чутливості тканинних клітин до нього.

На кінець 2017 року в Хмельницькому було зареєстровано 51512 дорослих хворих на діабет. Серед них 282 дитини віком від 0 до 17 років.

Трохи більше 2000 мають діабет першого типу. Другий тип діабету виявили у 48424 хмельничан. Серед категорії хворих діабетом другого типу понад 5000 пацієнтів отримують інсулін. Цифра колосальна, і, за даними лікарів-ендокринологів, захворюваність на діабет лише зростає з кожним днем.

“Діабет - невиліковне захворювання”

Галина Буздиган, лікар-ендокринолог

- Останнім часом у нас значно зростає кількість хворих на цукровий діабет. Як і в загальному на цукровий діабет, так і інсулінопотребуючих. Особливо велика кількість пацієнтів з діабетом другого типу. Це переважно люди старші 45 років. Діабет - це та хвороба, яка може підстерігати кожного. В групі ризику люди із зайвою вагою, люди, які ведуть малорухливий спосіб життя, у кого спостерігається спадкова схильність до цукрового діабету. На даний момент, у нас 100% забезпечення інсуліном усіх потребуючих. До кінця року проблем із отриманням ліків не буде абсолютно точно. На жаль, діабет - невиліковне захворювання. Він виникає, коли відмирають клітини підшлункової залози і цей процес незворотний. Часто виникає питання: “Якщо діабет невиліковний, то нащо ми його лікуємо?”. Справа в тому, що діабет призводить до тяжких мікро-судинних та макро-судинних ускладнень. Це може бути втрата зору, втрата кінцівок, втрата функції нирок, гемодіаліз і трансплантація нирок. Інсульти та інфаркти в 6 разів частіше виникають у діабетиків, ніж у інших категорій пацієнтів. Щоб запобігти цих важких ускладнень хворі на діабет повинні постійно проходити курс лікування. Навіть якщо людина в певний період себе прекрасно почуває, але вже є на обліку хворих на діабет, вона має профілактувати ускладнення цукрового діабету, тримати рівень цукру в крові в нормі потрібно щодня. Щомісяця хворі на діабет мають приходити на обстеження до ендокринолога, перевіряти цукор у крові. Раз на рік перевіряти холестерин, контролювати артеріальний тиск, раз на рік проходити обстеження в окуліста, невропатолога, хірурга.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Нрр

    Здоровье каждого в его руках, нечего жаловаться. Другое дело, если родители больные и передали хреновые гены
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up