Допомога хворим з COVID-19: що мають робити медики та як доглядати за пацієнтом вдома

Допомога хворим з COVID-19: що мають робити медики та як доглядати за пацієнтом вдома
Ілюстративне фото
  • У МОЗ визначили правила допомоги інфікованим коронавірусом.

  • Вони визначають дії медиків, пояснюють, що таке контактна особа, та рекомендують правила догляду за хворим удома.

Щодня в Україні більшає пацієнтів з коронавірусною інфекцією COVID-19. Станом на ранок сьогодні, 2 квітня, їх було 771. Крім того, 13 хворих вже одужали, а 20 померли. Ліків, які б ефективно лікували цю хворобу, у світі зараз немає. Пацієнтам надають симптоматичне лікування, аби не допустити значного погіршення стану чи смерті.

Міністерство охорони здоров’я затвердило стандарти медичної допомоги для пацієнтів з COVID-19 або тих, у кого ця хвороба може бути. У них вказано, як мають поводитися лікарі, за яких обставин можна підозрювати інфікування коронавірусом, як потрібно проводити діагностику та допомагати пацієнтам. Про це ми розповімо вам далі.

Увага! Всі відомості у цьому матеріалі подані виключно з метою інформування. Вони не можуть бути підставою для прийняття рішень медичного характеру. У разі нездужання зверніться телефоном до свого сімейного лікаря. Також ви можете зв’язатися зі своєю амбулаторією або подзвонити на «гарячу лінію» з протидії COVID-19. Контакти ви можете знайти за цим посиланням. У разі значного погіршення самопочуття телефонуйте за номером 103. Не займайтеся самолікуванням, вчасно звертайтеся за допомогою та дотримуйтесь отриманих рекомендацій.

Відео дня

Як мають діяти працівники «швидкої»?

При виклику на номер 103 диспетчер має опитати людину, яка телефонує. Працівник має дізнатися, у якому стані хворий, чи немає симптомів COVID-19, чи не було подорожей у країни ризику або контактів з підтвердженими хворими. На основі цієї інформації приймається рішення щодо виїзду бригади. У разі позитивного рішення диспетчер має надати рекомендації, які допоможуть зменшити ризик інфікування медичних працівників.

До виїзду бригада «швидкої» має підготувати засоби індивідуального захисту. Під час спілкування з пацієнтом медики мають тримати дистанцію не менше двох метрів та запропонувати йому одягнути маску. Первинний огляд пацієнта передбачає, що медики мають оцінити:

Також мають опитати пацієнта за шкалою SAMPLE, яка включає:

Медики також повинні оглянути пацієнта та з’ясувати таке:

Пацієнта обов’язково госпіталізують, якщо разом із симптомами респіраторного вірусного захворювання є хоча б одна із цих ознак:

Якщо таких ознак немає, пацієнту мають рекомендувати залишатися вдома. При цьому потрібно повідомити про це сімейного лікаря. Якщо немає ознак респіраторного вірусного захворювання, медики мають діяти за загальними протоколами екстреної медичної допомоги з урахуванням стану та скарг пацієнта.

Якщо медики все ж таки вирішують везти пацієнта до лікарні, то повинні попередньо повідомити про це медичний заклад. Наказ МОЗ не рекомендує перебувати у кареті «швидкої» будь-кому, окрім медичних працівників та самого пацієнта. Якщо його все ж таки хтось супроводжує, наприклад, родич, йому мають запропонувати одягнути маску.

Які можуть бути випадки COVID-19 та як вони визначаються?

Стандарт надання допомоги передбачає роботу з випадками COVID-19. Такі випадки можуть бути різними. Підозрілий випадок може бути у двох варіантах.

Перший варіант підозрілого випадку — це пацієнт із такими характеристиками:

Другий варіант підозрілого випадку — це пацієнт із такими ознаками:

Ймовірний випадок — це підозрілий випадок, пацієнту з яким провели лабораторне дослідження, результати якого не можуть бути трактовані однозначно. Підтверджений випадок — пацієнт з лабораторно підтвердженим захворюванням на COVID-19.

Епідеміологічно пов’язаний випадок — підозрілий випадок, за якого не проведено адекватного лабораторного дослідження, і який мав контакт з іншим лабораторно підтвердженим випадком COVID-19 в межах 14 днів до появи симптомів. Контакт означає, що особа:

Що мають робити медики, коли виявляють випадок COVID-19?

Стандартом допомоги передбачено порядок дій медичного працівника, який виявив випадок COVID-19:

Обов’язковому тестуванню на коронавірус підлягають всі випадки COVID-19, а також вірусної пневмонії та тяжкого гострого респіраторного синдрому.

Як проходить відбір зразків для аналізу на коронавірус?

Під час взяття проб для аналізу медичні працівники мають бути у засобах індивідуального захисту — масці або респіраторі, окулярах або щитку, рукавичках та халаті. Після процедури все це потрібно зняти та утилізувати. Якщо руки забруднені виділеннями пацієнта, їх потрібно помити водою з милом. Якщо видимих забруднень немає — обробити антисептиком.

Методи відбору зразків можуть бути такими:

Після цього зразки готують до транспортування. Перед відправкою потрібно попередити лабораторії про те, що зразок буде доставлений. Стандарт вимагає наявність трьох шарів пакування — кріосудини для зразка, герметичного контейнера та сумки-холодильника. Все це має надійно захищати зразок від пошкодження, а людей навколо — від інфікування. Секційний матеріал обов’язково заморожують після взяття зразка. Інші зразки заморожують лише в тому випадку, коли аналіз неможливо провести протягом 2—3 діб. Взяття будь-яких інших зразків, наприклад, крові чи сечі, рекомендується лише з дослідницькою метою.

Як визначають, чи потрібна пацієнту госпіталізація?

Ми вже писали раніше про те, що хворі на COVID-19 можуть лікуватися вдома, якщо їхній стан це дозволяє. У стандарті пояснюється, у яких випадках пацієнта можна відпустити додому, а яких потрібно тримати в лікарні. Отож, госпіталізація обов’язкова, якщо хворий має:

Крім того, госпіталізація є обов’язковою за таких симптомів:

У стандарті вказані ознаки легкого перебігу хвороби, за якого пацієнт може лікуватися вдома:

Також на домашнє лікування можуть перевести пацієнтів, які одужують. Остаточне рішення щодо госпіталізації приймає лікар. Медики проводять контроль стану пацієнта — відвідують його або спілкуються з ним телефоном. Якщо пацієнт не може самоізолюватися вдома (наприклад, хворий мешкає у казармі), йому мають надати для цього місце в окремому закладі. Такі місця визначають органи місцевої влади, наприклад, готелі або гуртожитки.

Як захиститися від інфікування, якщо ви контактуєте з хворою людиною вдома?

Стандарт медичної допомоги рекомендує, в яких випадках варто використовувати засоби захисту, якщо хворий перебуває вдома. Отож, правила є такими:

Стандарт рекомендує не користуватися засобами захисту у громадських місцях, якщо немає респіраторних симптомів. У документі йдеться, що нераціональне використання масок та респіраторів може спричинити їхній дефіцит, здорожчання та обмеження закупівель. А через неправильне використання створюється помилкове відчуття безпеки, як наслідок можливе нехтування іншими правилами профілактичними заходами.

Попри це Кабінет міністрів заборонив українцям перебувати у громадських місцях без масок або респіраторів. Таке рішення прийняли вчора, 1 квітня. Порушникам загрожує штраф від 17 тисяч гривень.

Як доглядати за хворим на COVID-19 вдома?

Пацієнта варто розміщувати у добре провітрюваному приміщенні. Кількість людей, що доглядають за ним, має бути обмеженою. Потрібно визначити одну людину, в якої немає ризику ускладнень. Відвідувати хворого не можна. Всі члени сім’ї мають перебувати в інших кімнатах, а якщо це неможливо — на відстані одного метра від пацієнта. Переміщення хворого має бути мінімальним.

Під час догляду потрібно дотримуватися заходів безпеки:

Всі мешканці квартири чи будинку мають мити руки:

Витирати руки потрібно одноразовими рушниками. Якщо це неможливо, в кожного мешканця має бути окремий рушник, який потрібно змінювати при намоканні.

Всі відходи після догляду, наприклад, рукавички, тканини або маски, потрібно зберігати в кімнаті хворого у пакеті чи контейнері до утилізації. Слід уникати спільного використання предметів, зокрема посуду, засобів гігієни та постільної білизни.

Посуд потрібно мити з водою та милом або засобом для миття посуду. Речі слід прати звичайним милом та водою. Прати речі у пральній машині варто з використанням прального порошку за температури 60—90 градусів. Після прання речі потрібно ретельно просушити. Речі в найближчому оточені потрібно чистити та дезінфікувати принаймні щодня. Це ж саме потрібно робити з ванною та туалетом. Варто уникати контакту з усім, чим користувався хворий, до моменту миття, прання або утилізації.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Таня

    Я фігею з цього всього .
    Я хочу дихати свіжим повітрям і гуляти. В мене вже болить спина. Мені треба спорт. і не в квартирі.
    Хочу сонце вітамін Д. Якщо хтось здоровий то він стане в 4х стінах хворий.
    пісец блін. я вже скоро з розуму зійду

    Alex Bonderro reply Таня

    Ну тоді все, відміняєм карантин, Тані треба спорт, їй не подобається.
    Весь світ на голові стоїть, спортивні змагання всі відмінили, Олімпіаду, до якої спортсмени 4 роки готуються.
    Якшо Вам не 60+ і ви скоріш за все клали на цей вірус, то про батьків своїх подумайте, бабусю з дідусем.
    Це робиться не для того, щоб всі в хаті посиділи, бо так комусь захотілось. А щоб відтягнути поширення вірусу за короткий час.
    Бо якшо всі будуть кричати "мені треба спорт" і "зійду з розуму" і укатять на шашлички, то тиск на мед.систему буде такий - шо замість вентиляції легень ви будете задихатись, а реанімувати вас будуть травматологи з урологами разом, бо на кількість хворих як у США навіть лікарів не вистачить.
    Подумайте головою нарешті.

    Таня reply Alex Bonderro

    не клала я на вірус. В мене вже розвивається свої хвороби вдома, це остеохондроз який посилився та деякі інші.
    В батька дуже болить коліно. і не болить тільки коли гуляє.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up