Історія хмельницького лікаря, який бачив 7 смертей від COVID-19

Історія хмельницького лікаря, який бачив 7 смертей від COVID-19
Фото Валентина Бавровського
  • Від того, що розповідає Валентин Бавровський, волосся стає дибки. 

  • Хвороба виробляє речі, що не вкладаються у голові медика з 30-річним досвідом роботи. 

  • Каже, інфіковані помирають зі страхом та неминучістю в очах.

COVID-19 - інфекція, яка прийшла у світ неочікувано і нажахала мільйони людей. Вона забирає життя не питаючи ні статусу, ні регалій. Їй байдуже скільки людині років, чи має вона родину, незавершені справи та жагу до життя. Пацієнти він COVID-19 - помирають страшно. Ні вони не корчаться від болю і не кричать в гарячці, вони просто дивляться на свого лікуючого лікаря очима повними страху, відчаю та розуміння неминучості. 

І з кожним таким поглядом медик переживає власну драму. Трагедію, яка супроводжуватиме його протягом усього життя. Такі слова журналістам vsim.ua сказав направду героїчний чоловік. Це завідуючий реанімаційного відділення інфекційної лікарні Валентин Бавровський. 

"За 30 років такого не бачив"

Все життя він присвятив медицині. За 30 років роботи в інфекційній лікарні врятував десятки життів та бачив не одну смерть. Каже, те, що відбувається з деякими пацієнтами, які потрапляють в реанімацію через коронавірус, не вкладається в голові. Стан погіршується різко, за 2-3 години. В багатьох відмовляють органи, починається сепсис, згорають легені. І весь цей час людина перебуває у свідомості та ясно розуміє, що от-от її серце зупиниться. 

Відео дня

За словами Валентина Бавровського, це не чергова страшилка чи якийсь фейк. Це хвороба, яку він досі не бачив. Досвідом роботи з хворими на COVID-19 лікар поділився, щоб кожен хмельничанин усвідомив небезпеку, не прогавив перші симптоми та відсунув якомога далі свій скептицизм. 

Фото Валентина Бавровського

За час пандемії до реанімаційного відділення інфекційної лікарні потрапило 24 пацієнти. Більшість щасливо побороли COVID-19. Однак у 7 випадках, попри всі старання медиків, пацієнтів не вдалося врятувати. За словами завідуючого реанімаційним відділенням, були серед них випадки, які він досі не може збагнути. Здавалося б, людина не мала супутніх патологій, була молода та здорова, а її життя обірвалося за кілька годин. А ті, хто надходив до медзакладу вкрай важкі із купою хвороб, вже давно вдома. 

"Стан погіршується за 2-3 години"

За словами лікаря, критичний розвиток хвороби призводить до смерті. Перед нею всі пацієнти перебувають у свідомості. Декому навіть стає краще і він починає самостійно дихати, але це все обман. За кілька годин такого пацієнта не стає. Критичний розвиток хвороби супроводжується інфекційним шоком та сепсисом практично всіх органів та систем. До смерті приводить поліорганна недостатність.

Найчастіше, за словами медика, до його відділення потрапляли пацієнти з COVID-19, які мали цукровий діабет та ожиріння. У зоні ризику - пацієнти із серцевими та дихальними хворобами. Таких доводиться лікувати довше. На щастя, в більшості позитивний результат і пацієнти, хоч і довше, але все ж таки одужують. 

“З кожною смертю пацієнта вмирає лікуючий лікар”

Все, що Валентин Бавровський побачив за час роботи із хворими на коронавірус, залишиться в його пам’яті назавжди. Каже, що кожного разу доводиться переборювати страх та заходити до палати з посмішкою, адже таке покликання він обрав для себе сам і ще жодного разу не пошкодував, що носить звання лікаря. 

Кожен робочий день лікаря завершується душем та ретельною дезінфекцією. В лікарні він має змінний одяг, у якому виходить з медзакладу. А кожні 5 днів медикам проводять ПЛР-тести. Адже вдома на декого чекають близькі.

Багато лікарів та медсестер інфекційної, за словами Валентина Бавровського, відправили дітей, чоловіків чи дружин до родичів у село і живуть самі. Практично не виходять з дому, а іноді й ночують на робочому місці. Чоловік з нетерпінням чекає того дня, коли пандемія буде далеко позаду. Також закликає усіх хмельничан берегти своє здоров’я, вчасно звертатися до медиків і цінувати кожну хвилину з сім’єю. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (140)
  • Олександра Близнюк

    Довголіття в здоров'ї !
  • Саша

    Вже небрешіть л
  • Алла Корніюк

    Щиро вдячні вам за  таку роботу.Що працюєте  за мізерні кошти .з такими хворими.
  • Алла Корніюк

    Щиро вдячні вам за  таку роботу.Що працюєте  за мізерні кошти .з такими хворими.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:40 Великий футбол повернувся у Хмельницький: як перемагало Поділля photo_camera 16:13 Храм у Деражнянській громаді офіційно перейшов до ПЦУ 15:35 Великогабаритні автобуси замінять «маршрутки» у Хмельницькому 15:02 Йому було 24: загинув доброволець з Хмельницького Тарас Мельник photo_camera Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 14:38 Графік стоянок екобуса в квітні: що й куди приносити хмельничанам 14:03 Військові силою затримали чоловіка в Хмельницькому. Що про це каже адвокат 13:42 350 тисяч за електроенергію стягнув хмельницький суд з двох жителів будинку 13:00 На Хмельниччині п’яний водій автобуса в’їхав у стовп і втік. Його оштрафували 12:11 Через ворожу атаку на Хмельниччині постраждали шість будинків, – ОВА 11:09 Шквальний вітер на Хмельниччині: є аварійні відключення світла 10:19 На сусідній Вінниччині «шахед» впав біля будинку і здетонував, – ДСНС 09:02 Масована атака на Україну: над Хмельниччиною збили три ворожі цілі 21:11 Напав з ножем на перехожого на залізничому вокзалі: у Шепетівці судитимуть бандита 21:03 Новий депутат облради з мільйонами «в заначці»: хто такий Ілля Логін 20:33 За побиття дитини судили маму з Хмельниччини 19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up