Майже тисяча хмельничан ВІЛ-інфіковані. Де безкоштовно і анонімно здати аналіз

Майже тисяча хмельничан ВІЛ-інфіковані. Де безкоштовно і анонімно здати аналіз
  • У середньому близько сорока хмельничан на день здають аналіз на ВІЛ-інфекцію.
  • Процедура є безкоштовною.
  • Де її роблять і як діяти, якщо результат позитивний?

Щороку 20 тисяч українців інфікуються ВІЛ. За тридцять років зареєстрували більше 300 тисяч таких випадків. На офіційному сайті МОЗ України повідомляють, що кожна друга ВІЛ інфікована людина не знає про свій статус. Що таке ВІЛ та СНІД і як це виявляють у Хмельницькому?

ВІЛ – вірус імунодефіциту людини. Він вражає і поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. ВІЛ призводить до розвитку СНІДу впродовж 8-10 років. При належному лікуванні цей процес може бути значно довшим.

СНІД – це синдром набутого імунодефіциту. Простішими словами, це комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування вірусом (ВІЛ) імунної системи.

Відео дня

Вперше його зафіксували в США, у 1983 році. Вже через п’ять років першу смерть від СНІДу зареєстрували в Україні.

За даними МОЗ, протягом 2018 року в Україні щодня реєстрували 50 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 - захворювання на СНІД і дев’ять випадків смерті від хвороб, зумовлених СНІДом.

Хоч і Хмельниччина не відноситься до областей, де хвороба найбільш поширена, та тисячі її мешканців нині носять статус ВІЛ-інфікованих. 

2 195 осіб на Хмельниччині ВІЛ-інфіковані 

З 2001 року в Хмельницькому працює заклад, що займається діагностикою ВІЛ-інфекції, диспансерним наглядом і лікуванням. Йдеться про обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом. З самого ранку тут, у вузькому коридорі, вишикувалась черга. Всі чекають однієї і тієї ж процедури - аналізу крові. 

На сайті МОЗ повідомляють, що ВІЛ неможливо визначити за зовнішнім виглядом. Фахівці стверджують, що кожна друга інфікована людина не здогадується про свою хворобу. Більше того, від моменту зараження до вираження симптомів СНІДу може пройти більше 10 років. Саме тому виявити проблему може лише спеціальний аналіз крові. Що для цього потрібно і як діяти при позитивному результаті, розповів директор закладу Олександр Касяндрук. 

Станом на 1 жовтня, на Хмельниччині зафіксували 2 195 осіб інфікованих на ВІЛ, які перебувають на обліку. Серед них найбільше у Хмельницькому - 966. Детальніше про кількість ВІЛ-інфікованих  в області дивіться в інфографіці.

Здати аналіз можна анонімно 

В Хмельницькому обласному центрі профілактики і боротьби зі СНІДом займаються діагностикою, диспансерним наглядом та профілактичною діяльністю. Всі процедури закладу є безкоштовними. На його утримання щорічно з обласного бюджету виділяють близько 10 мільйонів гривень. Окрім цього, з Глобального фонду для боротьби зі СНІДом та з державного бюджету заклад отримує близько 17 мільйонів на ліки. Про це розповів директор обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДОМ Олександр Касяндрук.

Щодня до закладу в середньому приходить близько сорока хмельничан. Як розповів Олександр Касяндрук, загалом це ті, хто мав діло з ризиковими ситуаціями і вже точно знають, що ймовірність зараження була. 

Обстеження на ВІЛ може відбуватися у двох формах: анонімній та офіційній. 

Для того, щоб здати аналіз на ВІЛ-інфекцію, Олександр Касяндрук радить не снідати. 

Все починається з так званого кабінету довіри. Там працює психолог. За словами директора закладу, кабінет існує для того, щоб людина усвідомила свій наступний крок у випадку позитивного результату. Адже процедура здачі аналізу на ВІЛ буває психологічно важкою. 

Картинки по запросу олександр касяндрук
Фото з сайту Хмельницької обласної ради

Якщо людина хоче обстежитися анонімно, можна прийти без документів. Тут розповідають, що до такої здачі аналізу хмельничани вдаються досить часто. Безпосередньо в обласному центрі видають направлення і особу відправляють в маніпуляційний кабінет. Саме там і забирають кров на дослідження. Всього процедура займає від 5 до 20 хвилин. Результати будуть готові вже за кілька днів. 

Щодо не анонімної здачі аналізів, тут без документів, що посвідчують особу, не обійтися. Після забору крові людина отримує офіційну довідку. 

Проте, як виявилося, анонімність при здачі аналізів є тимчасовою. Адже у випадку позитивного результату - завісу таки доведеться привідкрити. У цьому випадку людині пропонують стати на диспансерний облік. Тоді особі заводять амбулаторну картку. Наступним кроком буде дослідження з визначення стану імунної системи. Воно покаже, чи потрібно призначати лікування. 

В області є й ті, хто отримав позитивний результат аналізів і на облік не став. Таких людей у закладі відносять до кількох категорій. Директор обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом каже, що перша категорія - це особи з місць позбавлення волі, друга - це військовослужбовці, третя -  ті, хто перебуває на території області тимчасово, а решта - люди, які не стають на облік із власного страху чи небажання. 

Незахищений секс - основна причина зараження 

Вірус імунодефіциту передається через контакт з кров'ю та іншими біологічними рідинами. Найчастіше, існує загроза зараження через кров та інші рідини з видимими домішками крові, сперму, вагінальні виділення. Директор Хмельницького обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом каже, що нині саме незахищений секс з невідомими особами є основним шляхом зараження. За словами Олександра Касяндрука, кожен двохсотий статевий акт без презерватива призводить до сумних наслідків. 

На сайті МОЗ України йдеться про те, що небезпека інфікуватися ВІЛ може бути потенційною. До неї відносять порізи використаним інструментом, включаючи укол голкою. Небезпечним також є контакт слизових оболонок чи ушкодженої шкіри з кров’ю та іншими біологічними рідинами. При тривалому контакті з інфікованою тканиною, кров'ю та іншими біологічними рідинами - ймовірність зараження невелика, але все ж існує. 

1 грудня весь світ відзначатиме день боротьби зі СНІДом. Його запровадили у 1988 році. Символом солідарності із ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД є червона стрічка. Її ідея належить художнику Франку Муру. Стрічка символізує  співчуття, підтримку та надію на майбутнє без СНІДу.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:43 Закон про мобілізацію: що про нього думають хмельничани (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:19 За знущання з батька суд покарав жителя Шепетівщини 18:00 Інформують про дії ТЦК: наскільки законна діяльність пабліків про повістки photo_camera 17:21 Переплатили за світло: 160 тисяч повернуть сільській раді на Хмельниччині Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 16:42 16-річна Софія Іскрук загинула в ДТП у Кам’янці. Що відомо про школярку 16:11 Дівчина з Хмельниччини здобула золоту нагороду Київського напівмарафону Незламності 15:32 Які ціни на полуницю і лохину в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera 15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up