Мешканка Хмельниччини, яка захворіла на ботулізм, досі у важкому стані

Мешканка Хмельниччини, яка захворіла на ботулізм, досі у важкому стані
  • Про це повідомили в інфекційній лікарні.

62-річна жителька Шепетівського району, у якої діагностували ботулізм, уже кілька днів залишається у важкому стані в Хмельницькій інфекційній лікарні. Про це повідомили медики закладу.

Жінка протягом двох днів вживала домашню свинячу консерву. Через шість днів після цього самопочуття різко погіршилось. У пацієнтки з’явилися характерні для ботулізму симптоми: багаторазове блювання, утруднене ковтання, осиплість голосу, «туман» і двоїння в очах, закрепи, сухість у роті та задишка.

Про те, що 63-річна жінка захворіла на ботулізм та потрапила до реанімації, у Хмельницькому ОЦКПХ МОЗ повідомляли ще 1-го листопада. Там розповідали: після звернення на "екстренку" її спершу доставили до Полонської багатопрофільної лікарні. Однак стан швидко ускладнювався, тому того ж дня жінку госпіталізували до відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької інфекційної лікарні. Вона отримала необхідне  лікування — гептавалентний протиботулінічний антитоксин. Попри це, стан пацієнтки залишається важким і сьогодні, 6 листопада.

Відео дня

У лікарні нагадують, що ботулізм — небезпечне харчове отруєння, яке розвивається через токсини в продуктах, найчастіше у м’ясних і рибних консервах, приготовлених або збережених з порушеннями. У Хмельницькій інфекційній лікарні зазначають, що з початку року інфекціоністи вже пролікували п’ятьох дорослих пацієнтів із ботулізмом. Вони також потрапляли до реанімації у важкому стані, і всі вживали домашні консерви або копчену рибу з ринків.

Медики нагадали як вберегтися від ботулізму:

• не вживайте консервовану їжу сумнівної якості, зокрема з роздутих бляшанок, банок із здутими та деформованими кришками, з неприємним або незрозумілим запахом чи помутнінням маринаду;

• уникайте споживання в'яленої, копченої, солоної та консервованої їжі, придбаної на стихійних ринках;

• не вживайте консервовані продукти із простроченим терміном зберігання або з підозрілим виглядом;

• перед споживанням м'ясних та рибних консервів домашнього приготування обов'язково проводьте їх термічну обробку;

• дотримуйтесь гігієни та правил стерилізації під час домашнього консервування.

При появі перших симптомів — блювання, розлади зору, утруднене ковтання — необхідно негайно звернутися до лікаря. Своєчасне введення антитоксину значно підвищує шанс на одужання.

Читайте також: 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up