Методи діагностики та лікування ерозії шийки матки (новини компаній)

Методи діагностики та лікування ерозії шийки матки (новини компаній)

Під терміном “ерозія шийки матки” можуть розумітися різні стани. Найбільш поширений - це порушення структури тканини шийки матки. Якщо точніше - заміщення багатошарового плоского епітелію поверхні шийки матки одношаровим циліндричним, якій в нормі вистилає поверхню цервікального каналу. Такий стан є варіантом норми у молодих жінок і не потребує лікування.

Інший стан, який теж називають “ерозією” - запальні та інфекційні захворювання, зокрема ВПЛ, який може призвести до ще одного захворювання шийки матки - дисплазії. Небезпека цього захворювання полягає в тому, що нелікована дисплазія може перейти в злоякісне новоутворення. 

На лікування ерозії шийки матки ціна насамперед залежить від того, чи потрібно негайно вживати якихось заходів, чи достатньо спостереження та профілактики.

Під час обстеження гінеколог оглядає шийку матки за допомогою вагінального дзеркала. Для уточнення діагнозу також можуть бути призначені:

  • ПАП-тест;
  • кольпоскопія;
  • біопсія шийки матки.

Кольпоскопію та біопсію тканини маткової шийки роблять, якщо результат ПАП-тесту виявляє інфекцію ВПЛ. Цей тест рекомендовано робити кожній жінці раз на рік. 

Медикаментозне лікування ерозії шийки матки

Консервативне лікування застосовується для лікування ерозії, що виникла на тлі запалення шийки матки (цервіциту). Гінеколог призначає як місцеві засоби (вагінальні свічки), так і загальної дії (пігулки). В разі гострого перебігу хвороби можуть також признаатися протизапальні та знеболювальні засоби - наприклад, при інфікування вірусом герпесу. Якщо ж розвивається дисплазія шийки матки, її видаляють оперативним шляхом.

Хірургічне лікування ерозії шийки матки

Оперативні методи лікування ерозії шийки матки застосовують для тих станів, які не піддаються медикаментозному лікуванню. Передусім це стосується дисплазії шийки матки - її лікування показане на 2 та 3 стадії.

Сучасні хірургічні методи безболісні та малотравматичні - пацієнтці не потрібно залишатися після них у стаціонарі, а період реабілітації після лікування ерозії короткий.

Існують такі хірургічні методи лікування дисплазії та ерозії:

  • лазерна коагуляція - “випаровування” клітин ураженої тканини за допомогою лазера. Такий метод дозволяє висікати дисплазію, не травмуючи здорові тканини і вирізняється низьким рівнем кровотеч;
  • кріодеструкція - видалення дисплазії за допомогою рідкого азоту;
  • радіохвильова хірургія - висікання ураженої тканини високочастотними радіохвилями, які так само не зачіпають здорові тканини;
  • електрокоагуляція - припікання ураженої тканини електричним струмом. Проводиться під місцевим знеболенням;
  • конізація шийки матки - видалення конусоподібного фрагменту шийки матки.

При дисплазії 3 стадії та високому ризику переродження хвороби в рак, особливо у пацієнтки менопаузального віку, гінеколог може рекомендувати гістеректомію (видалення матки).

Підготовка до хірургічного лікування ерозії шийки матки

Оперативні втручання на шийці матки рекомендовані на 7-10 день циклу, тобто на 3-5 день після закінчення менструації. Перед проведенням операції пацієнтка має здати такі аналізи:

  • загальний та біохімічний аналіз крові;
  • ПАП-тест;
  • тест на ВПЛ, герпес та вірусний гепатит.

Пацієнткам, які мають хронічні захворювання, додатково рекомендовано пройти консультацію у профільного спеціаліста.

Записатися на консультацію гінеколога, в тому числі щодо хірургічного лікування ерозії, ви можете за посиланням https://omegamc.ua/ua/ginekologiya.html\

keyboard_arrow_up