Ми перевірили, як садочки Хмельницького готуються до відкриття

Ми перевірили, як садочки Хмельницького готуються до відкриття
  • Дошкільні заклади активно купують антисептики та дезінфектори. 

  • Запасаються кварцовими лампами та безконтактними термометрами. 

  • Як прийматимуть дітей та які обов’язкові умови для батьків, дізнавайтеся в нашому матеріалі.

У Хмельницькому досі не визначилися з датою відкриття дитячих садочків. Згідно з планом адаптивного карантинну вони мали запрацювати від учора, 25 травня. Однак обласна комісія ТЕБ та НС вирішила інакше. Відкриття відклали на невизначений термін. Кажуть, ДНЗ запрацюють не раніше 1 червня. Тим часом в закладах вже активно готуються до прийому маленьких вихованців. 

Керівники активно закуповують антисептики, дезрозчини, безконтактні термометри, одноразові рушнички та кварцові лампи. Для цього ущільнюють бюджети. Кошти беруть із виділених на початку року ресурсів на розвиток закладів. Про це журналістам vsim.ua розповіла виконуюча обов’язки директора департаменту освіти та науки ХМР Надія Балабуст. 

За її словами, після дозволу на відкриття, у місті запрацюють 39 садочків із 41. Два перебувають на капітальному ремонті тому, за словами Надії Балабуст, їх недоцільно відкривати. Попередньо керівники провели опитування серед батьків. Воно показало, що ті готові віддати дітей до ДНЗ та мають потребу у їхній роботі. Керівниця департаменту запевнила, що всі садочки у місті вже готові до початку роботи. Щоб перевірити це, журналісти vsim.ua завітали до ДНЗ №29 “Ранкова зірка”, що розташований в мікрорайоні Озерна. Він один із найбільших у місті. Розрахований на 450 вихованців. 

Відео дня

"Батьки мають потребу в садочках"

На вході нас зустріла керуюча садочком Ольга Дзядзін. Вона розповіла у якому режимі працюватиме ДНЗ та що вже встигли зробити до відкриття. Додамо, що при вході у приміщення ми помітили стіл із дезінфекторами для рук та паперовими рушничками.

Керуюча садочком розповідає, що вони вже закупили всі необхідні засоби для дезінфекції. Придбали дорогий безконтактний термометр та засоби захисту для медичної сестри. В кожній групі поставили антисептики та попередили персонал по додаткові прибирання, які здійснюватимуть кожні дві години. 

Температурний скринінг та змінний одяг

В закладі розробили алгоритм дій для працівників під час прийому діток у ДНЗ. Працюватиме заклад від 7:00 ранку. Саме з цього часу і до 9:00 зустрічатимуть вихованців. Біля воріт дошкільного закладу на них чекатиме медична сестра. Вона буде вимірювати дітям та їхнім батькам температуру. 

Температурний скринінг здійснюватимуть не лише дітям та їхнім батькам, а й персоналу закладу. В садочок допускатимуть дітей та працівників лише без явних респіраторних ознак та з температурою, яка не перевищує 37, 2 градуси. 

"Дітки будуть без масок"

У приміщенні закладу діти перебуватимуть без масок, але у змінному одязі та взутті. За словами керівниці “Ранкової зірки”, за сприятливої погоди, вихованці ДНЗ більшість часу проводитимуть на вулиці. Для цього садочок має всі умови та велику територію. Де у кожної групи є своя зона для відпочинку та розваг. 

Працівників ДНЗ, які старші 60 років та мають хронічні захворювання МОЗ рекомендувало не допускати до роботи та залишити у відпустках. В садочку “Ранкова зірка” працівників такої вікової категорії не має. Тому на роботу вийдуть всі. 

В усіх кабінетах кварцові лампи

Вихованці садочку щодня відвідують їдальню. Для харчового блоку також відведені спеціальні вимоги згідно з рекомендаціями МОЗ. Там посилено дезінфікуватимуть приміщення, посуд та столи за якими їстимуть діти. 

Разом із керівницею садочком ми пройшли коридорами дошкільного закладу та зазирнули у кілька кабінетів. Ольга Дзядзін показала, в яких умовах будуть перебувати діти. Кожен кабінет закладу має свою кварцову лампу. Дезінфекція нею здійснюватиметься вранці та ввечері. Додатково її вмикатимуть, коли діти будуть на вулиці або в їдальні. 

Із кабінетів дійсно придбали всі м’які іграшки та килими. Їх віднесли на склад. При вході поставили дезінфікатори. У вбиральнях біля рукомийників є рідке мило, а всі рушники замінили на паперові. 

В кабінеті медичної сестри ми побачили захисні костюми та маски. Також на столі лежав безконтактний термометр. Медсестра запевнила, що він перевірений та не дає жодної похибки. Температуру ним вимірюватимуть за допомогою трьох способів: направлятимуть на чоло, лоб або руку. 

В департаменті освіти та науки журналістів vsim.ua запевнили, що всі садочки мають таку ж готовність, як і ДНЗ № 29. Тож залишається лише чекати на рішення обласної комісії ТЕБ та НС. Про те, коли дошкільні заклади відновлять роботу, стане відомо в п’ятницю, 29 травня. Слідкуйте за оновленнями.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Вика Площинская

    Чому в деяких садочках можна відкривати усі групи???А в деяких тільки ті ,що знаходяться на першому поверсі????і групи об'єднують по 20 чоловік буде у групі
    Які норми ?
    Я теж хочу щоб моя дитина була в себе в групі і зі своєю вихователькою!!!

    Тоже мамочка reply Вика Площинская

    тому що у групах на першому поверсі є окремі входи до садочка. А взагалі, літом зазвичай збірні групи, тому не факт що саме Ваша дитина попаде в групу до своєї виховательки і саме в свою групу.. А ще літом роблять ремонти у групах. Тому на той час діти знаходяться в іншій.
  • Вася

    Потім в садочках скажуть батькам здати по 500 гривень на потреби групи: купити антиспетики, безконтактні термометри в кожну групу, лампи і т.д і т.п.

    Тоже мамочка reply Вася

    ну что Вы))). Это все Вашим детям купят воспитатели и нянечки))))
    как и канцелярские принадлежности , моющие средства, игрушки и все остальное))))
  • Elena Dostavka

    Из-за родителей -соплеводителей  в прежние "мирные" времена некоторым детям садик стал просто недоступен,даже появился термин "несадиковский ребенок" ,поскольку некоторые считали,что их чада с 38 температурой,зелеными соплями и лающим кашлем не несут угрозы для окружающих.
    Может благодаря шумихе с ковидом что-то изменится.
    Нет таки худа без добра
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up