На столі лежав ніж, а в руках біблія: приголомшливі історії людей, які борються із нарко- та алкозалежністю

На столі лежав ніж, а в руках біблія: приголомшливі історії людей, які борються із нарко- та алкозалежністю
  • До реабілітаційного центру потрапляють і після 20 років залежності. 
  • Підсідають на голку, амфетамін чи спайси ще в школі. 
  • Як повертаються до нормального життя після залежності, бачили журналісти vsim.ua.

Майже рік тому неподалік від Хмельницького з'явився реабілітаційний центр для людей, які страждають на різні види залежності. Створила його громадська організація “Краще життя плюс”. Заклад має унікальну методику лікування. Вона дозволяє перетворити залежну людину в наставника та змінює її світогляд. Лікують тут переважно нарко- та алкозалежних, рідше звертаються ігромани. Заклад знаходиться за 18 кілометрів від міста. А своїм інтер’єром руйнує всі стереотипи. 

За ворітьми панує домашня затишна атмосфера. А пацієнтів закладу та їхніх родичів зустрічає грайлива маленька собачка Жучка. До речі, з нею слід бути обережними, адже в мінливу погоду свої лапки на одязі точно залишить. На території розташований дерев'яний будинок, де живуть пацієнти протягом періоду реабілітації. Для них тут створені всі умови, є навіть баня. 

Будинок для пацієнтів

Одночасно в закладі може перебувати 14 осіб. Приймають на реабілітацію лише повнолітніх. Є серед пацієнтів і чоловіки, і жінки. Останніх, каже керівник центру Ігор Устименко, вилікувати найважче. Особливо, коли мова йде про алкогольну залежність. 

Відео дня

На реабілітацію до центру всі приходять добровільно. Саме ця умова є ключовою в процесі одужання, зазначає Ігор Устименко. Адже, за словами керівника закладу, їхня діяльність спрямована на зміну світогляду, цінностей та духовних якостей залежних. 

У закладі допомагають усім: від “першопрохідців”, які вживають наркотики 2-3 місяці до людей з 20-річним досвідом. Є тут навіть колишні пацієнти Скаржинців. 

Наприклад, історія хмельничанина Ігоря - на перший погляд схожа на сюжет якогось серіалу. Адже уявити те, через що пройшов хлопець, складно. Особливо, коли перед тобою сидить цілком адекватна та розсудлива людина. Такий Ігор зараз. А ще кілька місяців тому він проходив лікування у Хмельницькій обласній психіатричній лікарні, що розташована у Скаржинцях. Потрапив туди після “білої гарячки”, мало не забив людину до смерті та виганяв з дому рідну матір. 

"Уявив себе Ісусом"

Ігор, 25 років

Страх. Так Ігор описує своє перше враження від зустрічі з рідними. Хлопець розповідає, що замість найближчих людей бачив якихось демонів. Не проходило це відчуття й по прибуттю у Хмельницький. У місті Ігор із мамою поселилися у квартирі його тітки. Жінка доглядала за мамою в селі, тому жили там удвох. В один момент хлопець просто виставив маму за двері. 

А почалося все ще зі шкільних років. За словами Ігоря, у випускних класах він вперше спробував амфетамін. Згодом, під час навчання у Кам’янці-Подільському, почав курити траву. Довершив справу алкоголь.

"Все починається зі школи"

Більшість пацієнтів центру починали за аналогічною схемою. Тому терапевти закладу систематично проводять виїзні бесіди по різних школах міста та області. Ігор Устименко каже, що під час таких спілкувань залежних бачить відразу. 

Керівник закладу наголошує на важливості підтримки та мотивації. За словами Ігоря, це ключ до одужання. Як приклад розповідає про своїх волонтерів та консультантів. 

"Мотивувало кохання"

Один із них Валерій. Чоловік у центрі вже 6 місяців. Йому 33 роки. І 17 із них він був наркозалежним. Валерій - це гордість закладу. За словами керівника центру, чоловік досить швидко почав відновлюватися і своїми результатами приємно здивував наставників. 

Тепер Валерій сам допомагає іншим. Він волонтер. Тобто після курсу реабілітації залишився в реабілітаційному центрі на добровільній основі. Живе також на території в окремому будинку для персоналу. Подолати хворобу вирішив заради коханої, яка з нетерпінням чекає його вдома. 

Валерій, 33 роки

Поборов залкжність і почав допомагати іншим

Миколу також мотивувало кохання. З наркозалежного хлопця він став кваліфікованим співробітником центру. Тут він на посаді консультанта та отримує зарплатню. Після волонтерства пройшов курси підготовки в столиці. Постійно відвідує навчання та тренінги. А своїм прикладом мотивує новачків. 

Микола, 25 років

Фізично вилікувати легше

Фізично поправити здоров’я залежним вдається за місяць-два. Головне, за словами керівника центру - психологічна реабілітація. Терапія психологічна іноді затягується і тут без допомоги рідних - нікуди.  Саме тому в центрі займаються і з родичами пацієнтів. З ними двічі на тиждень у центрі проводять бесіди та вчать спілкуватися із близькою людиною по-новому. Це надзвичайно важливо, каже Ігор Устименко, адже більшість пацієнтів вперше спробували наркотики чи алкоголь саме через проблеми в родині. 

Наразі в центрі знаходиться 12 осіб. Переважно це жителі міста та області. Серед мешканців Хмельницького переважає наркотична залежність, серед інших - алкогольна. В лавах пацієнтів одна дівчина. У неї в кімнаті широке двоспальне ліжко та велике дзеркало. В іншому умови такі ж, як і у всіх. В закладі дотримуються чіткого розпорядку дня. Прокидаються о 08:00, далі зарядка, сніданок та заняття з психологами, терапевтами, консультантами. Фізично тут не працюють. Залучають лише до побутових справ. Тобто прибрати за собою зі столу або підмести на території. За словами керівника, це важливо. Адже пацієнт має розуміти, що в соціумі це замість нього ніхто не зробить, тому має бути дисципліна. 

Займаються з пацієнтами переважно в групах. В окремих випадках проходять індивідуальні заняття. Не покидають реабілітованих і після курсу лікування. За стінами закладу терапевти тримають з ними контакт та закликають дзвонити у будь-який час дня і ночі. Адже ризик повернутися до залежності, у того, хто спробував хоча б раз, залишається на все життя.

Територія реабілітаційного центру
Кімната для тренінгів
Кімната, де живуть чоловіки
Спальня для жінок
Тренажерний зал
Кухня
Ванна кімната на першому поверсі
Душ на другому поверсі

Мотиваційні написи на стінах коридорів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Наталия

    Благодаря специалистам,которые работают в Центрах,наши Дети приобретают смысл в жизни,не берусь писать о Всех!
  • рудницкая людмила

    Прошу Бога,щоб мій чоловік теж пішов туди де йому поможуть вилікуватися. Де він тільки не лікувався,все одно починав пити. А наразі я й не знаю де він,що з ним?!
  • Наталия

    Спасибо организаторам Центров,где Спасают Наших Детей!
  • Віталій Українець

    ловлю себе на думці що ніхто ніколи не боровся з наркотою,а тільки очолювали та кришували.

    як циганок-шахрайок на вокзалі які також збувають дурман!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up