Найчастіше на простатит хворіють чоловіки у віці 25-40 років

Найчастіше на простатит хворіють чоловіки у віці 25-40 років
Простатит або запалення передміхурової залози – найбільш розповсюджене урологічне захворювання у чоловіків. За статистикою воно зустрічається у 25%-40% чоловічого населення. Простатит дуже часто протікає приховано, тому спеціалісти вважають, що ця цифра сягає 80%. Найчастіше хворіють чоловіки у віці 25-40 років

Розрізняють гострий та хронічний види простатиту. Гострий, як правило, проявляється різкими болями, утрудненим, до гострої затримки, сечовипусканням малими порціями. В більшості випадків це супроводжується високою температурою (до 38-40 градусів) та сильним жаром. Загрозою ускладнення гострого простатиту є абсцес передміхурової залози. При проявах гострого простатиту потрібно негайно звертатися до лікаря.
Прояви хронічного простатиту менш виражені. Це болі у проміжності, яєчках, паховій зоні, задньому проході, сечовипускальному каналі, що тягне за собою зниження сексуальної активності, еректильної дисфункції, передчасної еякуляції, зниження запліднюючої здатності сперми. Крім того, простатит негативно впливає на загальний стан організму. Це - погана працездатність, підвищена втомлюваність, психологічні розлади, порушення сну тощо.     
Фактори, що сприяють виникненню хвороби:
захворювання, які передаються статевим шляхом;
хронічні вогнища інфекції в організмі ( тонзиліти, холецистити, каріозні зуби); 
ускладнення після застудних захворювань;
безконтрольне вживання лікарських препаратів ( в основному антибіотиків);
зловживання алкоголем;
малорухомий спосіб життя.
Довготривалий запальний процес викликає застійні та рубцові зміни у передміхуровій залозі, які можуть призвести до порушень статевої функції або ж до повної імпотенції.
Методи обстеження
 Самолікування, яке обмежується лише вживанням медикаментів, у більшості випадків лише подовжує строки захворювання та призводить до частих рецидивів. І тільки лікар в умовах клініки може здійснити повну діагностику, результати якої визначать тактику подальшого лікування та його ефективність.
Перед початком лікування для виявлення причин та стадії захворювання пацієнту необхідно пройти повне обстеження, яке включає у себе: ректальне пальцеве обстеження, при якому виявляють форму, межі та розміри передміхурової залози, однорідність консистенції, стан поверхні; лабораторні обстеження; цитологічний аналіз.
„У деяких випадках виникає потреба у більш складних дослідах. До них належать рентгенівське дослідження семенних шляхів, вивчення білкових фракцій крові, цистографія, тобто рентгенівське дослідження сечового міхура, ультразвукове та радіоізотопне дослідження залози, а також біопсія при наявності показів, - сказав головний лікар медичного центру „Вілєна” Олег Яворський. – Іноді хронічний простатит виявляють тільки при сперматологічному аналізі – коли у спермі підвищений рівень лейкоцитів.”
Способи лікування        
Сучасні методи лікування простатиту здійснюються кількома шляхами: медикаментозний вплив, фітотерапія (лікування за допомогою лікарських рослин), фізіотерапевтичні процедури, спеціальні фізичні вправи та масаж.
Медикаментозне лікування знищує інфекційний фактор, зменшує запалювальні процеси. Фітотерапія призначається для підтримання функціонування передміхурової залози, нормалізування процесів обміну та зміцнення імунітету. Фізіотерапевтичні процедури усувають больовий синдром, сприяють нормалізації функції передміхурової залози та забезпечують потрапляння вживаних медикаментів до вогнища запалення. Для фізіотерапії можуть бути використані електромагнітні коливання, ультразвукові хвилі, лазерний вплив, іонофорез чи просте підвищення температури у прямій кишці. Якщо немає можливості проводити фізіотерапію, іноді можна обмежитися мікроклізмами різних лікарських препаратів в теплій воді.
Масаж та спеціальні вправи усувають застій секрета передміхурової залози і відновлюють її тонус. Терапевтичний вплив масажу багатогранний. Під впливом масажу активізується  кровообіг у залозі, поліпшується її трофіка, відновлюється дренажна функція. Наслідком масажу є також посилення секреторної активності простати, що нерідко приводить до більшої рухливості сперматозоїдів.  
Потрібно пам’ятати, що тільки комплексне лікуваня простатиту під контролем лікаря приведе до бажаних результатів. Після курсу лікування пацієнту обов’язково потрібно дотримуватися певного режиму та способу життя, що в подальшому не було ускладнень та рецидивів хвороби. Якщо залишити без зміни фактори, що призводять до захворювання, рано чи пізно воно виникне знову. Тому необхідно внести раціональні зміни у своє життя: заняття спортом, прогулянки, правильний режим роботи і відпочинку, повноцінне і достатнє харчування (виключити з раціону гострі страви, спиртні напої), спостереження за регулярністю стулу, мінімум куріння, нормалізація статевого життя і обов’язкове проходження профоглядів у лікаря-уролога двічі на рік.        

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
15:27 Масштабна ДТП поблизу Хмельницького: в аварію потрапило 5 авто photo_camera 14:53 Дві хмельничанки стали призерками Всеукраїнської учнівської олімпіади з біології 14:08 У Хмельницькому з 1 травня розпочнеться набір першокласників: як записатись 14:01 Весняне прибирання: довіртесь професіоналам, замовте клінінгові послуги в Хмельницькому Від читача 12:19 Відділенню інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1 КНП "ХОССЦ" (м.Хмельницький) - 3 роки! 13:31 Хотіла погасити кредит – натомість втратила всі заощадження жителька Шепетівщини 12:33 Медуніверситет намагався стягнути гроші за навчання з відрахованої хмельничанки, яка живе у США 11:50 Хмельницькі волонтери збирають на антену для «Мавіка» спецпризначенцям. Як долучитися? 11:45 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 11:17 Вчителя з Хмельниччини нагородили почесною відзнакою командувача ОК «Захід» photo_camera 10:29 На Хмельниччині судитимуть водія вантажівки за ДТП, у якій загинула 5-річна дівчинка 09:25 На Хмельниччині збили один «Шахед» 20:51 За погрози дружині суд відправив мешканця Хмельниччини на громадські роботи 20:11 Тато захищатиме з небес: на Шепетівщині попрощалися з воїном Юрієм Ткачуком 19:23 На Летичівщині зіткнулися дві автівки. Є постраждалі 18:50 Список 78 шкіл Хмельниччини, які можуть закрити 18:18 Воювали в гарячих точках: сім’ям загиблих воїнів вручили державні нагороди 17:45 Без води 16 квітня залишуться кілька мікрорайонів Хмельницького (АДРЕСИ) 17:15 Про оваріальний резерв жінки, вагітність й чоловіче безпліддя: інтерв’ю з репродуктологом Анною Каретною (новини компаній) 17:04 «Травмат» або «вогнепал»: як отримати дозвіл на зброю та де її купити в Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up