“Не хочемо бути придатком”: що буде з відділенням малоінвазивної хірургії у Хмельницькому

“Не хочемо бути придатком”: що буде з відділенням малоінвазивної хірургії у Хмельницькому
  • Зміни чекають на хірургію Хмельницької міської лікарні в цілому. 

  • Два відділення зведуть в одне. 

  • Що буде з персоналом та хто займе приміщення?

Понад 17 років на території міської лікарні працює відділення малоінвазивної хірургії. За цей час, за допомогою лапароскопа, медики провели тисячі операцій. Працює у відділенні три хірурги, а от охочих потрапити саме до них вишиковується черга. Запис до лікарів попередньо розписано на кілька тижнів. Їдуть сюди з усієї області, є пацієнти й з інших регіонів. 

Днями персонал отримав неприємну звістку. Заклад, який існує майже два десятиліття, хочуть ліквідувати. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив завідувач відділення Леонід Щерба. 

Відео дня

В чому ж причини такого рішення та кому віддадуть приміщення, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Як все починалося

Відділення малоінвазивної хірургії функціонує при Хмельницькій міській лікарні з 2002 року. Раніше на цьому місці був харчоблок. Леонід Щерба розповідає, що вдвох з хірургом Валерієм Гринчуком робили там ремонт власними силами. Самостійно фарбували стіни, виконували всі ремонтні та будівельні роботи. Тоді допоміг ентузіазм, каже лікар. Тепер ще з більшим запалом медик намагається відстояти справу всього свого життя. 

Перше обладнання до відділення потрапило із хірургії. Було воно не нове. За словами Леоніда Щерби, на ньому попередньо вже три роки відпрацювали хірурги міської лікарні. 

“Операції відшліфовані повністю”

По відкриттю у малоінвазивній хірургії робили різні операції. Своїх пацієнтів сюди відправляли з гінекологічного, урологічного, травматологічного та ЛОР відділень. Наразі у відділенні виконують три основні операції: 

Леонід Щерба зазначає, що фахівці відділення вже настільки відточили свої навички, що операція на жовчному міхурі займає від 15 до 30 хвилин. У хірургічному відділенні, за його словами, аналогічне втручання виконують не менше ніж за 1,5 години. 

Лікар зазначає, що за 17 років роботи на хірургів відділення не було жодної скарги. А саму малоінвазивну хірургію планували лише розширювати та вдосконалювати новітньою апаратурою. Кілька місяців тому заклад отримав нову вивіску. Її зробили за наказом головного лікаря Володимира Розгонюка. Та на початку листопада керівника закладу не стало. За словами, Леоніда Щерби, зі смертю Володимира Леонтійовича змінилося все. 


“Це для нас крок назад”

Не розуміє реорганізації й персонал відділення. Старша медсестра Оксана розповідає, що другий день має підвищений тиск. Жінка тут на посаді з першого дня. Каже, що йшла з хірургії не для того, щоб туди повертатися, як “придаток”. 

Леонід Щерба провів журналістам екскурсію відділенням. Ми зазирнули навіть в операційний блок, де саме готувалися до операції. Там все стерильно, тому фотографували з дверей. 

“Ліквідація відділення - помилка”

У палатах журналістам вдалося поспілкуватися із пацієнтками. Оксана, до прикладу, приїхала у Хмельницький із Полонного Жінка розповіла, що проблеми із венами на ногах мала давно, а от на операцію не наважувалася. Від знайомих почула про хірурга Валерія Гринчука. 

"Відділення своє призначенні виконало"

У тому, що відділення закриють завідувач вже не сумнівається. Каже, що нове керівництво має на нього плани. Які саме, журналісти vsim.ua вирішили дізнатися безпосередньо у виконуючого обов’язки головного лікаря Хмельницької міської лікарні Михайла Соболя. Він розповів, що окремо функціонувати відділення малоінвазивної хірургії не може. Адже, за словами керуючого, це нерентабельно.  

В медзакладі журналістам розповіли й про плани на приміщення, в якому зараз знаходиться відділення малоінвазивної хірургії. Там хочуть зробити відділення для реабілітації пацієнтів після інсульту та важких травм.

“Нікого звільняти не будемо”

Таку реорганізацію хірургії керівництво міської лікарні узгодило з управлінням охорони здоров’я. Тому питання можна вважати вирішеним. Про це журналістам розповів керівник установи БорисТкач.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouT

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Алексей Владимиров

    Оперувався лазером тут двічі. Результатом задоволений. В кого проблеми із варикозом, раджу не затягувати, а звертатись у дане відділення, поки воно є.
    Лікарю Гринчуку дякую!

keyboard_arrow_up