Новий випадок ботулізму на Хмельниччині: хворий у важкому стані
- Захворів 43-річний чоловік.
- Це другий випадок ботулізму в області за 2024 рік.
У Хмельницькій області вдруге за рік діагностували ботулізм. Захворів чоловік. Його стан важкий. Про це повідомили у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Як тут розповіли, заразився ботулізмом 43-річний мешканець Кам’янець-Подільського району. Ще 23 жовтня він споживав домашню м'ясну тушкованку зі свинини. За допомогою до лікарів чоловік звернувся лише на четверту добу. Скаржився на сухість в роті, слабкість, порушення ковтання, двоїння в очах, утруднене дихання, закреп. Пацієнта забрали у реанімаційне відділення Хмельницької інфекційної лікарні. Він наразі у важкому стані.
Зазначили, що медики роблять все можливе відповідно до протоколу лікування. Зокрема, чоловіку ввели протиботулінічну сироватку.
Нагадаємо, у серпні на ботулізм захворіла 70-річна мешканка Хмельницького. Вона також споживала домашню м’ясну тушонку і теж захворіла на ботулізм. Після тривалого лікування жінку таки вдалося врятувати. Більше про цей випадок ми розповідали в окремому матеріалі.
У Хмельницькому центрі профілактики хвороб розповіли як вберегтись від ботулізму, про перші симптоми та що робити у випадку їх виявлення. Тут зазначили, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків.
Причини ботулізму
Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неправильно. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, адже мікроб, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути через споживання в’яленої чи копченої риби та м’яса. Це трапляється, коли не дотримані вимоги під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Рідше, але також ботулізмом заражуються через рани або від матері до дитини через грудне молоко.
Яка профілактика ботулізму
Аби вберегтися від ботулізму – краще не їсти продукти, якщо не впевнені, що вони зберігались або транспортувались як слід і є сумніви у якості.
Зокрема, це стосується:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше).
Ознаками захворювання є:
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- нудота, блювання, послаблення випорожнень, здуття живота, закреп;
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому на перший погляд здається, що нічого серйозного. У подальшому з’являється порушення зору — це одна з найперших ознак ботулізму. Одночасно виникають спрага, сухість у роті, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття “грудки” у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі. А також – на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла, відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Фахівці наголошують: за найменшої підозри на ботулізм треба негайно звертатись до лікаря. Усі хворі на ботулізм незалежно від форми захворювання підлягають госпіталізації. Чим швидше почнеться лікування – тим краще.
Читайте також:
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.