Новий випадок ботулізму: жителька Хмельниччини потрапила у лікарню через паштет

- Це вже третій випадок ботулізму на Хмельниччині з початку року.
На Хмельниччині зафіксували новий випадок ботулізму. В лікарні опинилась 62-річна жителька Кам'янець-Подільського району.
Жінка скуштувала домашнього консервованого свинячого паштету ще 31 травня. Продукт був виготовлений у 2022 році. За медичною допомогою постраждала звернулась лише за тиждень. Скаржилась на симптоми нудоти, блювання, діарею, запаморочення, порушення гостроти зору та утруднене ковтання. Про це повідомляють у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Жінку госпіталізували до інфекційного відділення КНП "Багатопрофільна центральна районна лікарня Слобідко-Кульчієвецької сільської ради" 8 червня. Але того ж дня пацієнтку скерували до Хмельницької інфекційноїї лікарні. Там їй ввели протиботулінічну сироватку. Наразі жінка у стані середньої важкості.
Що варто знати?
Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Як вберегтися?
Центр громадського здоров’я МОЗ України дає поради, як вберегтися від ботулізму. Слід уникати вживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м'ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Читайте також:
Літні болячки і щеплення: що потрібно знати хмельничанам
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
ЧитачЧитачів