Літні болячки і щеплення: що потрібно знати хмельничанам

Літні болячки і щеплення: що потрібно знати хмельничанам
  • Хмельничан зараз турбує не лише фізичний стан, а й психічне здоров’я. 
  • Сімейний лікар розповіла про найбільш поширені скарги. 
  • Як себе вберегти?

Влітку значно збільшуються ризики “підхопити” різні інфекційні захворювання. До лікарів зараз звертаються із сезонними алергіями, укусами комах і гострими респіраторними вірусними інфекціями. Війна, сирени і нічні тривоги теж впливають на психічний стан. Хмельничани скаржаться на депресію і тривожні розлади. Розповідаємо про найбільш поширені захворювання.

Як себе вберегти?

З якими скаргами йдуть до лікарів? Ми звернулись до директорки ЦПМСД №1 та сімейної лікарки Валентини Гесаль. Вона розповіла про найбільш поширені скарги:

  • Пацієнти звертаються з гострими респіраторними інфекціями. Ми робимо тести на Covid, але це вже не він. До прикладу, може бути аденовірус. Люди скаржаться на підвищену температуру, нежить, головний біль і ломоту в суглобах. Також почались звернення із сезонними алергіями. Звертаються і з підвищенням тиску. Це все пов’язано з тривогами, переживаннями через повномасштабне вторгнення, - пояснює Валентина Гесаль. 

Лікар додає, наразі стало більше звернень пацієнтів з депресією і депресивними розладами. Люди скаржаться на погане самопочуття, безсоння, дратівливість і тривожність. 

Відео дня

Окрім цього, почастішали випадки укусів комах. Деякі з них викликають набряки та запалення. Що ж до кліщів, то лікарі розсилають інструкції та алгоритм дій. Зокрема, після укусу радять занести кліща до лабораторії, де його мають дослідити, чи він заражений. Хмельничанам слід звернутись до сімейного лікаря, педіатра або ж травматолога. Пацієнтам в таких випадках призначають антибіотикопрофілактику. 

Які щеплення рекомендують зробити?

Лікарі запевняють, щеплення - кращий метод профілактики хвороби. Валентина Гесаль нагадує, що діти мають бути вакцинованими відповідно до календаря щеплень. Дорослим радять отримувати щеплення кожних 10 років. 

  • Хто ще не отримав бустерну дозу від Covid - раджу отримати. Дорослих запрошуємо вакцинуватись від дифтерії і праця, аби запобігти захворюванню. Щеплення слід робити кожних 10 років. Тобто 16, 26 і так далі. Вакцини наразі є, - зазначає лікарка. 

Як додає лікар-епідеміолог Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Лариса Калінер, що ж до коронавірусу, то він поступово вщухає. І припускає, що ймовірно, після 30 серпня всі обмежувальні заходи по Covid будуть зняти.

Загалом епідеміологи й лікарі радять дотримуватись здорового способу життя, правильно харчуватись й практикувати загартовування. 

Читайте також:

Що відбувається з нами під час війни? Інтерв’ю з психіатром Вікторією Качинською

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up