Початок навчання буде складним: до батьків і вчителів звернулися медики

Початок навчання буде складним: до батьків і вчителів звернулися медики
Фото ілюстративне

Дізнайтеся, як допомогти дитині легко розпочати навчальний процес в умовах війни.

Спершу пандемія коронавірусу, тепер – повномасштабна російсько-українська війна. Напруження, стресу, емоційних гойдалок часто не витримують дорослі, що вже казати про дітей. Свій відбиток накладає й відсутність постійного та повноцінного живого спілкування з однолітками, адже вже тривалий час замість традиційних уроків офлайн – дистанційне навчання.

У Міністерства охорони здоров’я б’ють на сполох. Наголошують: дітям зараз – найскладніше. Просять батьків та вчителів бути уважнішими й терпеливішими. Адже для початку освітнього процесу, адаптації до нового навчального року в умовах війни, повторення пройденого матеріалу, попереджають, їм зараз знадобиться чимало часу.

А щоб дорослим було легше, - фахівці сформували кілька дієвих порад.

  •  Не варто прискорювати процес надолужування - все поступово згадається. Поясніть це дітям, щоб зняти їх тривогу. Та й пристосування до нових, незнайомих обставин і людей -  вимотує. Тому не зважайте на надмірну дратівливість, втомлюваність й неуважність учнів.
  • Поставтеся з розумінням і терпінням до можливих труднощів у навчанні: зниження концентрації, відстороненості, погіршення пам'яті та так далі. Пристосування до нових, незнайомих обставин і людям вимотує. Тому зараз школярі можуть бути більш дратівливими, швидше втомлюватися.
  •  Не дратуйтеся, коли під час навчання діти щось крутять у руках, катаються на стільці - це не відволікання, а спосіб «загальмувати» зайві сигнали - і саме так багато концентруються. Не забороняйте їм це робити, а навпаки, спробуйте включити такі рухи в навчальний процес.
  • Коли ми проживаємо складний досвід або стрес, змінюється наша самооцінка, тому зараз діти живуть в режимі очікування невдачі. Їм потрібен досвід перемог і підтримка.
  • Давайте їм маленькі завдання, в яких був би швидкий результат. Здобувайте корисні ресурси. На одне критичне зауваження має бути не менше трьох похвальних реакцій.

Відео дня

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up