Пологи без болю: як в Хмельницькому міському перинатальному центрі застосовують анестезію

Пологи без болю: як в Хмельницькому міському перинатальному центрі застосовують анестезію
  • За останній рік у міському перинатальному центрі сотні разів знеболювали пологи сучасними методами. 
  • Як це роблять?

Пологи без болю - міф чи реальність? Нині під дією анестезії народжувати стають все частіше. Відсоток таких операцій за останні роки в Хмельницькому міському перинатальному центрі зріс на 5-10%. Втім працювати із питанням знеболення в акушерстві почали ще кілька століть тому. Які тільки препарати не застосовували акушери-гінекологи, аби винайти найефективніший. 

Знеболення ефіром і кокаїном

Застосовувати наркоз у різних сферах медицини почали ще в 19 столітті. Першим препаратом, що використали для знеболення, став ефір. При пологах ним скористався шотландський акушер-гінеколог Джеймс Сімпсон. Однак знеболення ефіром виявилося невдалим. Адже дитина народилася мертвою. 

Наступний метод знеболення виявився дещо дієвішим за попередній. Проте, не надовго.  Йдеться про кокаїн. Вперше його використав швейцарський лікар Оскар Крайс. Та його недоліком стало зменшення сили потуг під час пологів. Попри це, таку анестезію якийсь час проводили різні лікарі-акушери. Лише на початку 20 століття, французький уролог дійшов до висновку, що знеболення кокаїном є небезпечним. Причина - інтоксикація.

Відео дня

Згодом почали шукати альтернативи у вигляді безпечних анестетиків. Тоді проведення анестезії під час пологів стало більш наближеним до сучасних способів.  Йдеться про “епідуралку” та спінальну анестезію. 

Сьогодні методи знеболення пологів у Хмельницькому міському перинатальному центрі є доволі популярними серед майбутніх мам. У закладі користуються двома видами анестезії: спінальною та епідуральною. Що це таке і як воно працює розповів виконуючий обов’язки завідуючого відділенням реанімації Олександр Рутківський.

Анестезією під час пологів у міському перинатальному центрі користуються вже більше 30 років. Особливу популярність знеболення набрало за останні роки. “Чи то за рахунок свідомості, чи то під дією інтернету” - пояснюють в перинатальному центрі. 

Як працює “епідуралка”  і спінальна анестезія

Тож, як працює знеболення при пологах? Виконуючий обов’язки завідуючого відділенням реанімації За словами медика, епідуральна анестезія вважається кращою, за спінальну. Пояснює все тим, що при "епідуралці" зберігається рухова активність та не знижується артеріальний тиск.

Епідуральна анастезія застосовується за бажанням пацієнтки і за низкою медичних показань. Олександр Рутківський каже, що цей метод вважається сучасним і безпечним для жінки й дитини. Його суть полягає в тому, що за допомогою спеціальних препаратів відбувається блокування больових сигналів, що йдуть від нижньої частини тіла до головного мозку. Лікар-анестезіолог робить прокол на рівні 3-4-го поперекових хребців і вводить в епідуральний простір через спеціальну голку гнучкий катетер. Через нього в організм породіллі потрапляють знеболюючі речовини. Завдяки цій процедурі нерви, що відповідають за моторні функції, залишаються частково в робочому стані, тож жінка може рухатися . 

Спінальну анестезію зазвичай використовують при проведенні різних оперативних втручань нижче рівня пупка. “Такий вид наркозу відмінно підходить для знеболювання кесарського розтину” - каже лікар.

  • При проведенні спинномозкової анестезії, пункцію сабарахноїдального простору зазвичай виробляють на рівні поперекового відділу хребта 3 і 4-го поперекових хребців. Повне знеболювання при цьому настає протягом 5-10-ти хвилин ,тому цю технологію частенько застосовують при проведенні екстрених оперативних втручань - каже Олександр Рутківський. 

Ми запитали і про вартість епідуральної та спінальної анестезії. Лікар відповів, що заплатити доведеться за препарат та набір для операції. За його словами,  все обійдеться в кілька сотень гривень.

Протипоказання та ускладнення

Звісно, що в питанні знеболення пологів існує і ряд протипоказів. Олександр Рутківський каже, що анестезію цього типу не здійснюють при зниженому артеріальному тиску, деформації хребта та запальних ураженнях в районі проколу. Крім того, їх не проводять при проблемах зі згортанням крові, наявності алергії на різні анестетики, а також , якщо у пацієнта є неврологічні проблеми.

  •  До можливих наслідків відносять формування гематоми всередині епідурального простору, постпункційні головні болі. Рішення про вибір найбільш ймовірного методу анестезії в кожному конкретному випадку  приймає виключно лікар- анестезіолог - каже медик.

Загалом, за відсутності протипоказань провести знеболення при пологах можуть кожній жінці. “Головне - це бажання пацієнта” - каже медик. Мовляв, ризики в цій справі мінімальні. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (258)
  • Богдан Кривеха

    Молодці.Піднімайте.Перинатальний центр м.Києва 30 відсотків знеболених пологів(ЕА).Кесарів розтин 90 відсотків операцій(СА)
  • Ирина Скляренко

    Так от чому у нас народжуваність підвищується???
  • Натали Назарова

    Мне жалко женщин которые кесарево делают с общим наркозом,я лежала в палате и две девушки которые кесерили ,это жуткая боль после наркоза не кушать не пить нельзя пару дней,и врач потом их заново учит ходить ))

    Alina Ant reply Натали Назарова

    Натали Назарова в мене 2 кесарево.. перша була з спінальною анестезії а друга загальним наркозом. 2 перенесла важче...хоча при першій операції ліва нога була дубова до ранку...тому що при введенні анестезії вона пішла на ліву сторону більше...
  • Наталья Войценко

    Не підтримую такі методи. Жінка повинна народжувати природнім способом і не інакше.

keyboard_arrow_up