“Полюбляють зону бікіні”: хмельницький лікар розповів звідки дістають кліщів

“Полюбляють зону бікіні”: хмельницький лікар розповів звідки дістають кліщів
  • Незабаром стартує сезон кліщів. Підчепити їх можна не лише в лісі.
  • З весняним теплом комахи активізуються, тому випадки укусів частішають.
  • В травмпункті розповіли до яких частин тіла полюбляють присмоктуватися комахи та як їх позбутися не виходячи з дому.

Незабаром розпочнеться сезон пікніків. Хмельничани масово заполонять парки та зелені галявини міста. Для когось свято, а ось у лікарів травмпункту роботи побільшає. Квітень-травень - це гарячий сезон для кліщів. Комахи прокидаються після холодів та починають смоктати кров із хмельничан вдвічі більше. Бувають серед них і заразні. Тому від кліща можна підхопити купу хвороб. Серед них є і небезпечні. Тому лікарі радять ходити на природу у світлому одязі, щоб легше помітити на собі комаху та оглядати один одного по поверненню додому. Які частини тіла найбільше полюбляють кліщі та як їх позбутися в домашніх умовах, журналісти vsim.ua дізнавалися у лікаря хмельницького міського травмцентру Руслана Колеснікова.

Коли чекати перших кліщів

Кліщ вилазить із настанням теплоти. Найбільший пік укусів спостерігається двічі на рік. Це квітень-травень та серпень-вересень. В цей період в середньому за день до травмпункту надходить 10-15 пацієнтів. Влітку кліщі менш активні. Вони не дуже полюбляють спекотну погоду. Тому кусають рідше. В травмпункті говорять, що з початку весни вже мають перших пацієнтів.

Відео дня
  • Ось коли стає трішки тепліше, вище 10 градусів, то кліщ активізується. Зараз поки ще не зовсім тепло, у нас поодинокі випадки. А ось почнуться травневі свята, Пасха, тоді буде значно більше пацієнтів. Люди їдуть на відпочинок до лісів парків і там можуть підхопити кліща. Те саме відбувається восени, в період збору грибів, - зазначає Руслан Колесніков.

Лікар зазначає, що кліщі водяться не лише в лісах. Принести додому  шкідливу комаху можна з лісосмуги, паркової та дачної зон.

Кліщі подорожують на домашніх тваринах

Також шкідники часто замість “транспорту” використовують домашніх тварин. Лікар розповідає, що до  травмпункту звертаються пацієнти, які в лісі в житті не були та й парки не дуже полюбляють. А от з улюбленим котом чи собакою проводять вдосталь часу.

  • Кліщі можуть подорожувати на котах та собаках. Більше на собаках. Там густіша шерсть і їм є де сховатися. З домашньої тварини шкідник може перекочувати і на господаря. При чому шкоду кліщі наносять і тим, і іншим. Людей кліщ може заразити інфекційним захворюванням, а тварину може мучити роками, - розповідає Руслан  Колесніков.

Для того, щоб уникнути зараження від тварини лікар радить частіше купати домашнього улюбленця та використовувати для цього відповідні засоби.

Небезпечною може бути й квітка

Іноді транспортним засобом для кліща може стати звичайна квітка. Буквально кілька днів тому до травмцентру прийшла жінка із кліщем в банці. Захотіла здати шкідника на аналіз. А підчепила вона його із весняних квітів. Комаху довелося витягувати з внутрішньої сторони стегна.

  • Жінка сама витягла кліща вдома. Він ще був живий, тому нам принесла для лабораторного аналізу та просила оглянути чи не має залишків вусиків чи лапок в рані. Вона не їздила в ліс чи ще десь, де багато дерев. Просто діти були на дачі і привезли додому звідти квіти. В цих квітках виявився кліщ. Вона ставила їх у вазу, і там десь він заліз їй в стегно. Жінка побачила кліща вчасно і  він ще не встиг добре присосатися. Тому дістала самостійно і принесла нам його в баночці на аналіз, - говорить Руслан Колесніков.

Кліщ може присмоктатися в паховій зоні

Лікар розповідає, що часто до травмпункту приходять пацієнти з досить делікатною проблемою. Кліщі полюбляють чіплятися в паховій зоні. При чому обирають, як чоловічі статеві органи, так і жіночі.

  • Кліщу легше присмоктатися там, де ніжніша шкіра. Це передпліччя, плечі, внутрішня поверхня стегон, пахова ділянка, шия. На долонях та стопах  дуже рідко попадає кліщ, бо там груба шкіра. Часто в паху витягуємо кліщів. приходять пацієнти після збирання грибів в лісі чи якогось пікніка. В лісі, відповідно туалетів немає, тому  можна сказати, що сходив за кущик і отримав кліща в інтимній зоні, - розповідає Руслан Колесніков.

В інтимній зоні помітити кліща досить складно, тому до лікарні часто звертаються вже після того, як  через кілька днів після укусу. Після того, як починають відчувати свербіж в інтимній зоні.

Як дістати комаху вдома

Лікар говорить, що кліщі в жодному разі не залазять під шкіру. Вони присмоктуються до шкіри та п’ють кров. Для того, щоб вилучити кліща з тіла пацієнта лікарі користуються спеціальними інструментами. Проте говорять, що дістати комаху можна і в домашніх умовах.

  • Ми витягуємо кліща спеціальними зажимами та пінцетом обертовими рухами. Або зо годинниковою стрілкою або проти, це не має значення. В Тернопільському медичному інституті розробили навіть спеціальний пристрій для вилучення паразитів без жодних залишків у тілі пацієнта. Витягти кліща можна самому, якщо він на тілі менше ніж кілька годин. Його достатньо просто змахнути рукою. Це можливо, коли кліщ ще не надто присмоктався.  Можна пінцетом його забрати, а місце ретельно обробити спиртом або йодом. Коли кліщ живий, його можна вилучити за допомогою олії. Зробити ванночку навколо місця з кліщем та налити туди олію. Тільки так тримати доведеться не менші ніж пів години, тоді кліщ вилізе сам. На рахунок інфекції можна обстежити лише живого кліща, тому, якщо вдалося його вилучити в такому стані, тоді треба віднести комаху на аналіз до нас, а ми передамо в лабораторію, - пояснює медик.

Що можна підхопити від кліща

Хмельницька область зовсім не характерна для енцефалітних кліщів. В основному люди знають, що комаха має здатність переносити цю хворобу. А через те, що такі не водяться в нашій місцевості - думають, що вони убезпечені від зараження. Проте це судження хибне. Кліщ може переносити ще й такі небезпечні захворювання, як лайм-бореліозу, анаплазмозу, бабезіозу.

  • Якщо в слині кліща є борелії, вони потрапляють в організм людини. Хочу зазначити, що не всі кліщі заражені. Зараження може бути у 4-5 людей, яких вкусив кліщ з 200. Перші симптоми захворювання після укусу: почервоніння, місцевий свербіж, підвищення температури, нудота, іноді тошнота та блювота. Ці ознаки дуже характерні для грипу, тому, якщо людина не знає, що її вкусив кліщ може приймати вдома собі ліки від застуди, які будуть безрезультатними. Борелії можуть вражати м’язову тканину, судини, опорно-руховий апарат та серцеві м’язи, - говорить Руслан Колесніков.

Інкубаційний період інфекції настає з 3-го по 11-й день. Захворювання може проявитися і через пів року, і пізніше, залежно від організму людини. Лікуватися у будь-якому випадку доведеться антибіотиками.

  • Для того, щоб був результат від лікування курс потрібно призначати в перші ж дні. Мінімальний курс медикаментозного лікування 2 тижні, максимальний - 21 день, - зазначає лікар.

Як вберегтись від укусів

Руслан Колесніков розповідає, що від укусів кліщів не застрахований ніхто. Проте кілька простих порад допоможуть виявити комаху вчасно та позбутися від неї без будь-якої шкоди для здоров’я.

  • Коли ви йдете до лісу чи в паркову зону на відпочинок, одягайте світлий одяг. Я розумію, що в основному одягаються в темне, щоб не забруднитися. Але в яскравому вбранні у вас більше можливості вчасно помітити шкідника ще до того, як він добереться до відкритої ділянки вашого тіла. Також, якщо ви йдете на відпочинок в компанії - оглядайте одне одного на виході з лісової чи паркової зони. В ідеалі також по приходу додому - роздягнутися і перед дзеркалом обстежити себе на наявність кліщів. Потрібно пам’ятати, що кліщу треба час, щоб присмоктатися і якщо пройшло до кількох годин, його можна просто змахнути рукою чи вийняти за допомогою пінцету, - порадив медик.

Хмельничани, будьте уважні та обережні під час відпочинку на природі. Пам’ятайте поради лікаря та бережіть своє здоров’я.

Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті та у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up