Скільки коштує захворіти на грип у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)

Скільки коштує захворіти на грип у Хмельницькому (ІНФОГРАФІКА)
  • За минулий тиждень на грип та ГРВІ захворіло понад 6 тисяч хмельничан.
  • В аптеках вишиковуються черги за ліками від грипу та застуди.
  • Журналісти vsim.ua підрахували вартість медикаментів зі стандартного “протигрипозного рецепту”.

Щотижня до хмельницьких лікарень звертаються сотні хмельничан зі скаргами на біль у горлі, жар або надокучливий кашель. Лише за минулий тиждень в області на грип та ГРВІ захворіло понад 6 тисяч осіб. Такі дані надає ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України". В амбулаторіях говорять, що атакує підступний вірус, який не так просто виявити. В половині випадків він дає ускладнення у вигляді пневмонії чи затяжного бронхіту.

Журналісти vsim.ua вирішили дізнатися скільки коштує захворіти на грип чи застуду у Хмельницькому цього року. Для цього звернулися до завідуючої амбулаторією загальної практики-сімейної медицини №2 Галини Когут.

Що входить до “стандартного” рецепту

Лікар виписала стандартний рецепт, який призначають пацієнтам при захворюванні на грип. До нього увійшли жарознижуючі, ліки від нежитю, болю в горлі та кашлю. В призначенні медик вказала недорогі та дієві препарати.

Відео дня

- Якщо іде грип - людина переважно лежить, їй необхідні жарознижуючі. Найдешевші ліки з групи “Парацетамол”, також це може бути “Німексил” або “Ібупрофен”. Якщо є нежить, люди капають ніс. Спочатку його треба промити. Ефективний засіб “Хьюмер”, але він вартує в районі 200 гривень. А вже після цього капають лікувальний препарат. Я раджу звичайний “Фармазолін”. Від болю в горлі можна взяти “Декатилен”, а від кашлю “Амброксол”. 

Недоліковані приходять повторно

Медик пояснює, що призначити єдиний рецепт для всіх пацієнтів не можна. Адже протікання хвороби залежить від організму та імунітету людини.

- Це ось той перелік елементарного “рятівного” набору. Але підбирати потрібно індивідуально під кожного пацієнта. Проте зараз гуляє грип, який має стандартний набір проявів. Єдине, що виявити його не просто. Проблема в тому, що до нас часто звертаються, коли хвороба вже в самому розпалі або пацієнти після самолікування. Під час огляду, коли ми слухаємо пацієнта, хрипів ніби не чути, а флюрограма показує пневмонію. Тоді до того списку додається ще антибіотик. А це курс уколів, який вартує в районі 1000 гривень.  

При перших симптомах хвороби лікар радить звернутися до медичного закладу , інакше є ризик витрати вдвічі, а то й втричі більше коштів.

- Хмельничани, переважно, відразу йдуть до аптеки і просять “щось від грипу”. В аптеці їм пропонують купу непотрібних дорогих медикаментів, бо це їхній заробіток. Переважно лікуються імпортними препаратами, хоча є дієвіші вітчизняні. Часто бувають запущені випадки або пацієнти не долікувалися і приходять до нас повторно і неодноразово повторно.

За ліками від грипу - черга

Після спілкування з лікарем ми звернулися з виданим списком препаратів до аптечного пункту в самій поліклініці №1, що знаходиться на першому поверсі. Там виявилася черга. Чотири із чотирьох відвідувачів аптеки купували ліки від грипу. Найменша сума чеку, яка звучала з вуст фармацевта 432 гривні. Черга збільшувалася, тому чекати не стали і звернулися до іншої аптеки поблизу.

Там провізор Тетяна уважно прочитала рецепт та підписала навпроти кожного медикаменту його вартість. Що вийшло, дивіться в Інфографіці.




Підписуйтесь та слідкуйте за найсвіжішіми новинами Хмельницького у Фейсбук, Телеграм та Інстаграм. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Vitaliy

    Хьюмер - то взагалі жесть, "морська" за такою ціною... звичайний фізрозчин
  • Андрій Сергійович

    Ні один лікар не випише дешевих ліків та ще й заодно "підкаже", в якій аптеці придбати....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up