SOS – авітаміноз. Як з ним боротися

SOS – авітаміноз. Як з ним боротися
Фото Natural News
  • Навесні організм найбільше страждає від  нестачі вітамінів. Цей дефіцит не минає безслідно. Він “б'є” по всіх органах та системах.
  • Лікарі кажуть, безконтрольно приймати вітаміни не можна, адже це може призвести до розвитку гіпервітамінозу.
  • Що робити  аби запобігти весняному авітамінозу і зміцнити організм?

Слабкість, ламкість нігтів та волосся, безсоння, загострення хронічних хвороб та алергічні реакції – ці симптоми ми звикли приписувати терміну «авітаміноз».

Не рідке явище і «невідомий науці звір» – сезонна весняна депресія. Через різку зміну біоритмів люди стають млявими, мають пригнічений настрій, часто, втрачають апетит та мають прискорене серцебиття

Як уникнути згубного впливу авітамінозу та попередити його виникнення журналісти vsim.ua запитали у сімейного лікаря поліклініки №1 Ірини Райчук.  

Відео дня

«Не варто недооцінювати авітаміноз»

- Авітаміноз – це хронічна недостача певного вітаміну в організмі людини. Недооцінювати його не слід. Вітаміни необхідні організму для правильного обміну речовин. Кожен вітамін за щось відповідає. Так, наприклад, для здоровʾя очей необхідні вітаміни А і В, для міцності зубів – Е і D, від ламкості нігтів рятують вітаміни A, D і C, за здорове волосся відповідають – A, B2, B6, F, H. На стан шкіри та організм в цілому позитивно впливають вітаміни A,B,B12,E і F. Гармонійна робота всіх систем неможлива при відсутності хоча б одного з цих корисних елементів. До авітамінозу найбільш схильні люди, у яких є проблеми зі шлунком, відтоком жовчі, іншими патологіями ЖКТ. Але навесні ця проблема може торкнутися кожного. Краще попередити авітаміноз, ніж потім лікуватися від його наслідків.

Причини авітамінозу

  1. Брак насичених вітамінами фруктів;
  2. Не збалансоване харчування;
  3. Вживання в їжу не якісних продуктів;
  4. Куріння, інші шкідливі звички, які провокують погане всмоктування в кров поживних речовин;
  5. Порушення шлунково-кишкового тракту.

Авітаміноз – це повна відсутність одного че декількох вітамінів в організмі. Він може призвести до дуже серйозних наслідків, а тому потребує професійного лікування.

Більш поширеними хворобами є гіповітаміноз чи гіпервітаміноз, тобто дефіцит чи надлишок вітамінів в організмі відповідно. Причому цими хворобами можна хворіти протягом усього року, а не лише з приходом весни. Іноді причиною авітамінозу є дисбактеріоз через тривалий прийом антибіотиків. Але поставити точний діагноз зможуть лише аналізи, які  визначають рівень кожного вітаміну в організмі. Самолікуванням займатися не можна.

Симптоми

  1. Суха шкіра обличчя та рук. Тріщини на губах;
  2. Випадіння волосся, ламкі з білими прожилками нігті;
  3. Кровоточивість ясен, крихкі зуби;
  4. Наліт на язиці;
  5. Набряклість тіла (особливо руки);
  6. Підвищена пітливість та не приємних запахтіла;
  7. Біль у мʾязах;
  8. Втрата апетиту, і при цьому, зайва вага;
  9. Діарея, нудота;
  10. Часті застуди, знижений імунітет.

Профілактика авітамінозу

Найкраща профілактика авітамінозу – це повноцінне, насичене вітамінами, збалансоване харчування, говорить Ірина Райчук.  

  • Щоб у ваших продуктах зберігалися, якнайдовше, корисні та поживні речовини тримайте їх у темному прохолодному місці;
  • Не залишайте зелень надовго у воді;
  • Найкращий спосіб приготування  риби, мʾяса, овочів зі збереженням їх корисних елементів – запікання;
  • Розморожуйте м'ясо без використання води або мікрохвильової печі;
  • Не готуйте багато і надовго. Їжте малими порціями лише свіжо приготовану їжу.

Лікування авітамінозу 

Після встановлення діагнозу та визначення дефіцитного вітаміну лікар призначає вітамінні препарати. Для покращення роботи всього організму та підвищення імунітету, спеціалісти рекомендують навесні, пропити комплекс вітамінів.

Здорове харчування краще, ніж будь-які медикаменти, наситить організм корисними речовинами та зміцнить імунітет. Овочі та фрукти багаті на вітаміни лише в сезон, а тому навесні від них мало користі. 

Де знайти необхідні організму вітаміни

  • А – печінка, зелень, вершкове масло, молоко;
  • В1 – злаки, бобові;
  • В2 – риба, печінка, нирки, серце;
  • В6 - мʾясо, горіхи, фундук;
  • В12 – сир, яєчний жовток;
  • С – фрукти, ягоди(особливо – шипшина, чорна смородина), кольорова капуста;
  • D – яйця, печінка тріски, рибʾячий жир;
  • Е – нерафіновані рослинні олії;
  • F – морська риба, соняшникове насіння;
  • Н – кисломолочні продукти, квашена капуста. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Алешка Попович

    не прийде весна  гуй
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up