Спалах менінгіту у Хмельницькому: в яких школах найбільше хворих

Спалах менінгіту у Хмельницькому: в яких школах найбільше хворих
  • На сьогоднішній день до Хмельницької міської інфекційної лікарні звернулося 27 хворих на менінгіт. Більшість - діти.
  • Випадки менінгіту зафіксовані майже у кожній школі міста.
  • Чи загрожує епідемія хмельничанам, дізнавалися журналісти vsim.ua.

 

З початку року на Хмельниччині зафіксували 63 випадки менінгіту. З них - 47 дітей. Найчастіше хворіють молодші школярі віком від 5 до 9 років. Серед цієї вікової групи зареєстрували 24 випадки менінгіту. Переважна більшість хворих проживають у Хмельницькому або Хмельницькому районі. Мова йде про вузьку локалізацію захворюваності. Лише по одному випадку зафіксували у Волочиському та Полонському районах, і один випадок - в місті Нетішині.

“Це звичайне сезонне загострення”

У ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України” запевняють, що про епідемію менінгіту серед хмельничан поки не йдеться. Хоча, в порівнянні з минулорічними показниками (8 хворих, з них двоє дітей) кількість хворих значно збільшилася.

Відео дня

Лариса Калінер, лікар-епідеміолог

- Це звичайне сезонне загострення. З серпня по жовтень завжди спостерігається підвищений рівень захворюваності на інфекційні хвороби. Хочу сказати, що цього року у нас дуже добра діагностика хвороби, раніше такого не було. Із 63 випадків - 53 зафіксовано у місті Хмельницькому і 7 - у Хмельницькому районі. Це хворі, які лікуються в нашій інфекційній лікарні, у них береться матеріал на лабораторне дослідження та відразу встановлюється діагноз.

Найбільше хворих з ліцею № 17

На сьогоднішній день до Хмельницької міської інфекційної лікарні звернулося 27 хворих на менінгіт. Серед них, безпосередньо з міста Хмельницький, 23 особи: 16 дітей та 7 дорослих.

-  Лише вчора до нас поступила одна дівчинка, а сьогодні в неї підтвердили менінгіт. Взагалі, щодня звертаються 2-3 хворих з симптомами менінгіту. Найбільше надійшло дітей із ліцею № 17. Там захворіло 7 дітей. Майже в усіх школах є вже випадки. З 24-ї школи - 4 учня, зі шкіл № 18, 16 по 3 учня. Є і з деяких садочків по одному випадку, - розповідає головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні Оксана Піддубна.

Як вберегтись від менінгіту

Менінгіт - це запалення оболонок головного та спинного мозку. Основними причинами інфекціоністи називають: бактерії, грибки, віруси. Менінгіт може бути наслідком певних хвороб та проявити себе як ускладнення після грипу, кору, вітрянки, гаймориту, гнійних запалень.

Основні симптоми менінгіту:

  • висока температура;

  • чутливість до світла;

  • раптова лихоманка;

  • біль в животі;

  • тошнота;

  • рвота, яка не дає полегшення;

  • сильний головний біль, який не вщухає після збиття температури;

  • висип.

 Оксана Піддубна, головний лікар Хмельницької міської інфекційної лікарні 

 

- Зараз у нас тенденція така, що поступають, в основному, хворі з вірусними менінгітами. В більшості випадків виділяється ентеровірус. Це вірус, яким можна заразитися не лише повітряно-крапельним шляхом, але й контактним. Тобто через заражену воду, через руки, побутові предмети. Особливо небезпечно, коли з’являється висип. Тоді ми закликаємо терміново звернутися в інфекційну лікарню. На жаль, проти ентеровірусу немає специфічної вакцини, тому як такої профілактики бути не може. Єдине, що ми радимо: берегтися, мити руки, провітрювати та дезінфікувати приміщення, не контактувати з хворими, - радить Оксана Піддубна.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Борис Ткач

    Коли називається кількість дітей, що захворіли, то мова йде за весь час з початку 2018 року. Від 1 до 3 захворювань на добу - не епідемія! Всі зареєстровані випадки менінгіту протікали в легкій та середньої важкості формах. Всі проліковані пацієнти виписані додому з одужанням. Щодо ускладнень, то менінгіт вже є ускладненням вірусної інфекції. Щеплень від ентеровірусної інфекції дійсно не існує. Найкращі методи профілактики - чисті руки та свіже повітря.
  • Александр Овчинников

    Якщо би були вакцини,то прокричали би всі вуха.щодо спасіння за допомогою вакцинації. А так- все нормально.вмирають сезонно.згідно графіку.Не переймайтеся- місць всіи вистачить.А взагалі то.владі на нас на@ рать. Тому бережіть себе і дітей так,як це робили наші діди та бабусі- природні антибіотики та противірусні рослини,захист слизових носоглотки- водносоловий та лугивий розчин,свіже повітря і зменшення контактів у закритих та вологих приміщеннях.
  • Наталья Монастырская

    Кажуть в першій школі 9 чоловік
  • Наталья Мукосий

    Ні 60 чоловік хворих це зовсім не епідемія!!!!!😤Дя того щоб зробити карантин і запобігти епідемії потрібно що смертність чи 1000 чоловік хворих?????!!!!! Як завжди ,все через Ж!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
16:19 Як можна вплинути на швидкість росту волосся: декілька порад (новини компаній) 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання Від читача 16:16 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up