"Це неконтрольована епідемія, люди переважно заражаються статевим шляхом": як СНІД забирає життя хмельничан

"Це неконтрольована епідемія, люди переважно заражаються статевим шляхом": як СНІД забирає життя хмельничан
  • Ще не епідемія, але поберегтися варто. За 8 місяців поточного року на Хмельниччині від СНІДу померло 26 осіб, серед заражених є діти.
  • Зробити тест на ВІЛ можна безкоштовно у центрі СНІДу, на територіях довіри, під час експрес перевірки на вулиці.
  • · Як захистити себе, скільки разів на рік потрібно проходити профілактичну перевірку, та як прожити активне й повноцінне життя у випадку позитивного результату тесту, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Здоровʾя за гроші не купиш, - як не банально звучить, але це дійсно так. В сучасному ритмі життя нам просто не вистачає часу, щоб подбати про саме найдорожче. Коли ми здорові – життя бʾє ключем, у нас купа планів, безліч друзів, поруч рідні та кохані. Але… іноді варто захворіти, як людина залишається сам на сам зі своїми проблемами. Прогрес звісно ж рухається вперед, але до цього часу в світі залишається купа хвороб, які до кінця вилікувати неможливо, однією з таких є ВІЛ.

Щорічно сотні тисяч гинуть від цієї хвороби, а вся справа в банальній необачності, байдужості та халатності по відношенню до свого здоровʾя. Зараз, можливо, хтось подумає, що його ця проблема не торкнеться в жодному разі, адже він не має випадкових інтимних зв’язків, не вживає наркотики, веде здоровий спосіб життя… Але є одне, але: від цієї хвороби – не застрахований ніхто. Заразитися може навіть маленька дитина, поранившись використаним шприцем, що залишився на дитячому майданчику після посиденьок шумної компанії, коли хтось у стані ейфорії просто забув на місці використання свій «робочий інструмент».

Як захистити себе та своїх близьких, чи сягає епідемічна ситуація в Хмельницькому та області критичної межи, чи все ж рівень захворюваності стрімко падає донизу, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Відео дня

ВІЛ і СНІД – причина і наслідок

Кожна людина має знати, що ВІЛ-інфекція та СНІД – це різні речі.

ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини. Він вражає і поступово знищує клітини імунної системи людини, які захищають організм від інфекцій. ВІЛ – призводить до розвитку СНІДу. При своєчасній діагностиці та належному лікуванні ВІЛ-інфекція може протікати без наслідків для організму людини та не перерости у СНІД.

СНІД – синдром набутого імунодефіциту. Комплекс захворювань, які розвиваються внаслідок руйнування вірусом (ВІЛ) імунної системи.

Що таке «період вікна» у вірусу

Період вікна – це час від контакту з вірусом (коли він потрапив у кров) до того часу поки виробляться антитіла.

В кожної людини цей процес проходить по-різному. Антитіла можуть проявитися не одразу: в когось на це іде кілька тижнів, в когось – кілька місяців. Якщо людина мала статевий контакт з ВІЛ-інфікованим, перш за все, слід пройти профілактику зараження, яка найбільш ефективна в перші 48 годин після статевого акту. Дізнатися про ймовірне зараження також можна не одразу, для отримання достовірного результату, дослідження проводять через кожні три місяці впродовж року.

Пройти обстеження можна в центрі СНІДу або в кабінетах довіри територій. У Хмельницькій області – це: Славутський, Шепетівський, Хмельницький, Нетішенський, Ізяславський, Старокостянтинівський, Дунаєвецький, Дережнянський, Камʾянець-Подільський (районний та міський) кабінети. Ліки для лікування ВІЛ-інфекції у Хмельницькому та області є в повному обсязі. Медикаменти для боротьби з вірусом та його профілактики надходять з трьох джерел: державний бюджет, Глобальний фонд та фонд Біла Клінтона.

Мобільний тест на ВІЛ: як і де зробити

Для перевірки на ВІЛ-інфекцію існують мобільні тести. Людина, яка хоче перевірити себе, може провести такий тест самостійно, без звернення до лікувального закладу. Придбати тест можна у будь-якій аптеці міста за 120 гривень. Достовірність швидкого тесту складає 95%. Проте під час мобільного тесту є ризик хибно-позитивного або хибно-негативного результату, тому стверджувати, що людина інфікована чи здорова лише за його результатами не можна. Лабораторні дослідження – більш чутливі до антитіл, тому їх проведення ефективніше. Якщо мобільний тест показав позитивний результат, у центрі СНІДу радять звернутися до них за більш детальним обстеженням. Все проводиться анонімно та безкоштовно.  

Два рази на рік: до Дня памʾяті померлих від СНІДу в травні місяці та 1 грудня – в День боротьби зі СНІДом, спільно з громадськими організаціями, Хмельницький центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом проводить виїзні дослідження на території міста Хмельницького.

Епідемічна ситуація на Хмельниччині

За останні 5 років епідемічна ситуація на Хмельниччині перебуває у стані стабілізації. Значного приросту ВІЛ-інфікованих не спостерігається, проте і на спад ситуація не йде. За 8 місяців поточного року взято на облік з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція – 176 осіб, що трішки перевищує минулорічні цифри за цей самий відрізок часу – 154 випадки. Станом на 1 вересня 2018 року на обліку знаходиться 2095 ВІЛ-інфікованих осіб, у тому числі 805 хворих на СНІД. На сьогоднішній день лікування отримують – 1400 осіб.

ВІЛ серед дитячого населення

Серед переліку ВІЛ-позитивних є 50 дітей, які отримують лікування. В Хмельницькій області – це лише інфіковані з народження малюки. Випадків зараження шляхом медичних маніпуляцій, сексуального насилля чи побутового зараження на Хмельниччині не зафіксовано.

Загалом на обліку перебуває 150 дітей. Маля, народжене від ВІЛ-позитивної мами, автоматично потрапляє до реєстру і протягом двох років перебуває під наглядом до уточнення ВІЛ-статусу. Такі дітки отримують соціальну допомогу на харчування, адже мамам годувати грудним молоком їх не можна.

Головна проблема в обстеженні

Ми не надто переймаємося своїм здоровʾям, поки не припече, - пояснює журналістам головний лікар Хмельницького центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом Олександр Касяндрук.

C:\Users\Користувач\Desktop\IMG_20180912_094715.jpg- Звісно було б ідеально максимально обстежити групу ризику, про це говорять і світові, і вітчизняні експерти. Але це коли мова йде про поширення епідемії в межах конкретних груп, це ті самі споживачі наркотиків, працівники секс-бізнесу. У нас же в Україні, і по Хмельницькій області зокрема, епідемія поширюється серед загального населення. Біда в тому, що це неконтрольована епідемія, тобто люди переважно заражаються статевим шляхом. Це адаптовані, соціально активні люди, але в силу життєвих обставин мають неконтрольовані статеві стосунки. Не останню роль тут грає трудова міграція, як не крути – це розірвані на якийсь час сімʾї, а в житті трапляється різне. В рік область обстежує приблизно 100 тисяч осіб. Серед обстежених і вияляється ось така статистика.

 

Небезпека пізньої діагностики

ВІЛ – це не вирок прожити з ним можна все життя і бути здоровішим ніж інші неінфіковані люди – головне вчасно діагностувати хворобу.  

- Ще одна значуща проблема в тому, що ми виявляємо пацієнтів уже в стадії захворювання. Тобто вони вже не просто інфіковані, і їм крім антиретровірусної терапії потрібне ще й лікування хвороби, яка виникла на основі втрати імунітету. Через це ми маємо такий коефіцієнт смертності серед інфікованих. В поточному році від СНІДу померло 26 осіб, в 2017 – 38. Банальні грибкові захворювання, пневмонія, кишкові інфекції – можуть призвести до летальних наслідків. Як говорить мій двадцятирічний досвід – ВІЛ-інфікований, який вчасно отримує ліки, в якого все йде успішно, він здоровіший багатьох здорових, - пояснює Олександ Касяндрук.

- Така людина практично і заразити не може, бо концентрація вірусу в крові та біологічних рідинах у неї дорівнює нулю. Примусові перевірки на ВІЛ – заборонені законом, єдине, це обов’язкова процедура – для донорів крові. Всі інші групи населення – лише за власним бажанням. Ми стараємося спонукати населення дбати про себе та своїх близьких і проходити перевірку на ВІЛ двічі на рік. Кожен хто звертається до нас отримує цілковиту конфіденційність. Тести – безкоштовні. Головне –бажання бути здоровим.

Як вберегти себе від інфекції

Перш за все, варто розуміти, що про себе потрібно дбати самому, - говорить Олександр Петрович. Не забувати про засоби захисту. Наразі, 80% інфікованих – це зараження статевим шляхом. Презерватив – не так багато коштує в порівнянні з життям, - додає лікар. По-друге, зважаючи на групи людей серед яких ми виявляємо інфікованих, це гетеро сексуальні стосунки. По-третє, для людей, які вживають наркотики є програми по заміні шприців, спеціальна терапія споживачам наркотиків. Людям, які полюбляють тату, варто відвідувати лише сертифіковані салони, де інструменти проходять необхідну дезінфекцію. Це саме стосується і салонів краси, де роблять манікюри, у прейскурант можна включити витрати на дезінфікуючі засоби, тим паче, що вони доступні та коштують не так і дорого. Я думаю, що кожен клієнт погодиться заплатити на кілька гривень більше, щоб бути упевненим у своєму здоровʾї.  

Не лінуйтеся пройти 15 хвилинну перевірку - збережіть своє життя та будьте здоровими!

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up