У громаді на Хмельниччині зростає захворюваність на менінгіт

У громаді на Хмельниччині зростає захворюваність на менінгіт
Фото ілюстративне
  • Причиною спалаху  у громаді називають перебування мешканців в укриттях.

У Хмель­ницькій об­ласті фік­су­ють­ся спа­ла­хи ме­нін­гі­ту – запалення захисних оболонок головного або спинного мозку людини. Так, поширюється захворювання у Ду­на­євець­кій територіальній громаді, що у  Кам'янець-Подільському районі . Про це по­ві­до­ми­ли на стор­інці муніципалітету у Фейсбуці.

У громаді кажуть, загроза спалахів та зростання захворюваності в умовах війни підвищується. Адже збудником запалення оболонок мозку є менінгокок, який поширюється там, де є скупчення людей та недостатня вентиляція. Таким місцем є перебування людей в укриттях.

Зауважують, що часто переносниками хвороби є абсолютно здорові особи, у яких не спостерігається жодних симптомів. 

Відео дня

Симптоми

Тут розповіли, що менінгококовий менінгіт розпочинається раптово: підвищується температура тіла, з’являються сильний головний біль та блювання без нудоти. Найхарактерніші зміни спостерігаються з боку нервової системи: світлобоязнь, реакція на шумові подразники, ригідність потиличних м’язів.

У немовлят часто виявляють напруження і випинання тім’ячка голови. У деяких хворих з’являється кров’яниста висипка, помірні явища ринофарингіту, які швидко зникають. Далі виникають судоми, частіше відмічаються у дітей раннього віку. Типова поза хворого – він лежить на боці з відкинутою назад головою і приведеними до живота колінами. У тяжких випадках хворі втрачають свідомість.

Профілактика

У муніципалітеті зазначили, що для профілактики менінгіту слід:

  • Вакцинуватись;
  • Зменшити перебування у погано провітрюваних приміщеннях з великим скупченням людей, особливо, де є хворі з явищами ГРВІ;
  • Звертатись за медичною допомогою при перших ознаках хвороби, що виявити менінгіт на ранньому етапі і отримати лікування.

Читайте також: На Озерній відкрили нову амбулаторію сімейної медицини (ФОТО)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анастасія Мамчур

    Вакцини в Україні немає, ми її не замовляємо, немає вакцини від сказу та правця вже 2 роки поспіль
  • Лина Лина

    Треба вакцинувати дітей! Де педіатри? На якому вони місці ? Всі грамотні лікарі пропонують батькам щеплювати малеч. Батьки- антивакцинатори, надіюсь, що також зрозуміють свої помилки «анти».
  • Інна Цісар

    Господи, Спаси і Сохрани.

keyboard_arrow_up