У Хмельницькому людям пересаджують шкіру свиней та дістають черв’яків із повіка

У Хмельницькому людям пересаджують шкіру свиней та дістають черв’яків із повіка
Фото ілюстративне
  • Такі операції роблять в опіковому відділенні Хмельницької обласної лікарні.
  • Також там відновлюють красу після травм, обморожень та опіків. 
  • Про унікальні випадки із практики хмельницьких пластичних хірургів, читайте у матеріалі на нашому сайті. 

У Хмельницькій обласній лікарні є опікове відділення. Там працюють широкопрофільні хірурги. Вони виправляють наслідки травм, рубці та деякі фізичні дефекти шкіри. Найчастіше справу мають з опіками та обмороженнями. Також, час від часу, допомагають позбутися природної клаповухості та іноді підправляють ніс. Кількість таких операцій за рік сягає до 1000, а щомісячно у відділенні оперують близько 70 пацієнтів.

  • Ми робимо операції, які пов’язані із дефектами шкіри. Для цього в нас є відповідна підготовка, спеціалісти та апаратура. Крім місцевої пластики, ми робимо ще й пересадку шкіри. У нас є спеціальний прилад дерматом, який працює за принципом фриза. В якомусь місці ми беремо клапоть шкіри і насаджуємо його на інше місце. В основному наша діяльність спрямована на відновлення функцій. Після оперативних втручань часто утворюються рубці, які порушують функції суглобів. В результаті можуть не згинатися пальці, ліктьові, плечові чи колінні суглоби. Тоді ми це виправляємо. Такі операції називають реконструктивними,- розповідає завідуючий опіковим відділенням Хмельницької обласної лікарні Олександр Гринчук.

Пересаджують шкіру свиней

У Хмельницькому пересаджують переважно власну шкіру. Донорську використовують дуже рідко. Іноді для операцій беруть консервовану свинячу шкіру. 

Відео дня
  • Як правило приживається лише своя шкіра. Донорська може бути використана там, де є дефіцит шкірного покриву. В таких випадках ще використовуємо консервовану свинячу шкіру. Її випускає Тернопіль. Там є фірма, де працюють лікарі, які цим займаються. Її обробляють за спеціальною технологією, але вона виступає, як тимчасове захисне покриття,- говорить лікар.

Тривалість кожної операції - різна. Деякі втручання можуть займати  20-30 хвилин, інші - 3-4 години. Так само визначається і реабілітаційний період. Іноді однією операцією не обійтися. Коли уражено значну частину шкірного покриву, до повного відновлення пацієнти можуть перенести близько 5 операцій. 

  • Пацієнти, котрі мають рубці, перебувають у нас на спостереженні постійно, адже рубець дозріває 6 років. Тобто раз на три місяці чи півроку людина приходить до нас на обстеження. Бувають випадки хворих рубців, які можуть збільшуватись і цим самим деформувати якусь частину тіла, - пояснює  Олександр Гринчук.

Пальці пришивають до живота

Більшість пацієнтів до опікового відділення потрапляють через власну недбалість, пояснює лікар. Дехто невдало перелазить через паркан, нехтує правилами безпеки або страждає через жагу до наживи. 

На фото Олександр Гринчук тримає в руках прилад дерматом
  • Бувають пацієнти після ДТП, коли по асфальту просто протягнуло і здерло якусь частину шкіри. Від цього ніхто не застрахований, але переважно люди самі роблять собі горе.  Привезли було до нас чоловіка, який копався в землі і знайшов кабель. Вирішив його розрубати, щоб здати потім. Рубонув сокирою по ньому, а там 10 000 вольт, бо він до якогось заводу вів. Довелося ампутувати руку, - розповідає лікар. - Був товариш, який в селі розібрав трансформатор. Коли розбирав, трансформатор замкнув, він отримав опіки, з якими лежав у нас 1,5 року. От така жага наживи. Часто через дурість потрапляють. Був у мене випадок, коли чоловік ішов додому з гулянки, вирішив скоротити дорогу і перелізти через паркан. Зачепився руками і повністю зрізав собі шкіру на долонях, - говорить лікар.

Саме на руках  шкіра приживається погано, запевняє лікар. Особливо проблеми виникають з пересадкою на пальцях рук. Зазвичай, це складні операції, адже мова йде не лише про красу. В даному випадку це клопітка робота хірурга, бо потрібно відновити функціональність руки. 

  • Поширений випадок, коли чоловік злазить із вантажного автомобіля, зачіпається обручкою і шкіра з пальця знімається, як рукавичка. Як, правило на пальцях шкіра так просто не приживається. Тоді ми робимо таку процедуру: підшиваємо пошкоджений палець до живота, на животі викроюємо клапоть. Він харчується від живота, вростає в палець і тоді відшивається, - пояснює Олександр Гринчук.

“Обличчя не пересаджуємо”

За статистикою, перші у списку операції - це втручання через опіки окропом. Далі за частотою ідуть опіки полум’ям, хімічні та електроопіки. Якщо їх площа на тілі велика - рятують сучасні технології. В лікарні є новітній апарат, який здатний збільшувати площу шкірного покриву. 

  • Ми можемо взяти невеликий шматочок шкіри в одному місці. Далі запускаємо його у спеціальний апарат, і цей клаптик шкіри розтягується, як сітка. Так збільшується його площа. В світі є клітинні лабораторії, там вирощують шкіру. Береться забір із місця, де є здорові тканини і в лабораторії і за два-три тижні виростає спеціальний трансплантат, який можна пересадити людині. У нас, на жаль, таких технологій ще немає. Ми також не пересаджуємо обличчя. В Україні цього ніхто не робить. На сьогоднішній день це роблять лише американці, китайці та французи, - розповідає медик. 

Лікар говорить, що найважче пересаджувати клаптики шкіри на обличчі. Для таких операцій підходить шкіра не з усіх частин тіла. Її беруть лише з внутрішньої сторони передпліччя, внутрішньої поверхні стегна або з шиї.

  • Обличчя - це дуже складна ділянка. Щоб була красота, має бути повношаровий клапоть шкіри. І все одно залишаються шрами. Іноді, щоб їх мінімізувати доводиться проводити кілька операцій, - пояснює пластичний хірург. 

Зашивають балон під шкіру

Підправляють в лікарні і дефекти носа. Але в даному випадку мова йде не про звичайну ринопластику. Переважно тут оперують ніс після укусів тварин, іноді - після укусів людей. Буває, що під скальпель хмельницьких пластиків лягають люди з інших регіонів. 

  • Буває, що підправляємо дефекти крила носа після укусів тварин, хоча бувало, що робили операції і після укусів людей. Тоді ми беремо носово-губову складку, ушиваємо і перекидаємо на ніс. Є в мене пацієнтка з іншої області, вона після променевої терапії втратила кінчик носа. Ми їй вже зробили три операції. Ще один раз я її прооперую і дефекту, як не було,- говорить Олександр Гринчук.

В лікарні позбавляють від рубців. Роблять операції на животі та прибирають розтяжки і шрами після кесаревого розтину. Також до опікового відділення звертаються, щоб прибрати зайву шкіру після значної втрати ваги. 

  • Щоб позбутися рубців та шрамів можна не пересаджувати шкіру, а використовувати ту, що є навколо рубця. Є технологія, щоб розтягнути рубець. Для цього під шкіру зашивають спеціальний балон, шкіра розтягується, залишається надлишок шкіри. Тоді його прибирають і стягують шкіру. Це часто використовують на шиї, бо там мобільні тканини і добре переміщаються. Ми буває робимо пластику живота. Жінки часто приходять після кесаревого. Після втрати ваги, коли потрібно прибрати багато шкіри. Це складні операції, з переміщення пупка. Займають вони 3-4 години, - пояснює лікар. 

Витягують черв’яків з повіка

Також іноді в лікарні підправляють клаповухість. Такі операції роблять переважно дітям та жінкам. Не часто, але бувають випадки, коли оперують повіки. Трапляються у практиці і зовсім неординарні випадки. 

  • У жінок комплекси на рахунок клаповухості. Ми за такі операції беремося. Вони не дуже складні. Іноді підтягуємо повіки. З віком складки утворюються, ми їх прибирамо. З повікою був у мене колись дуже цікавий випадок. Дівчина їхала у потязі, там її в нижнє віко вкусила якась комаха. Минуло тижня два, а в неї ніби під шкірою щось лазить. Вона обходила всіх лікарів, а їй говорять, що в неї все фізично добре, радять звернутися до психіатра. Вона пішла, той теж сказав, що все добре. Є у нас у місті відомий професор Пипа Лариса, вона до неї пішла. Та запідозрила, що в дівчини паразит якийсь завівся. Направила до мене. Я проколов повіко і звідти витягнув 8 черв’ячків, тонких, як нитки. Кожен сантиметрів по три-чотири, - розповідає завідуючий опікового. 

Зрізали "Vendetta" над бровою

Часто в опіковому просять пересадити шкіру, щоб прибрати невдале чи набридле татуювання. З такою проблемою в опікове приходять мало не кожного місяця. Переважно це чоловіки віком від 25 до 35 років.  

  • З татуюваннями часто приходять. Один випадок мені особливо запам’ятався. Хлопець, який в юності набив собі над бровою "Vendetta", подорослішав і прийшов, щоб ми прибрали той напис. Доречі, такі клієнти  у нас часті гості, - говорить Олександр Гринчук. 

Зовсім неординарний випадок у практиці лікаря трапився 5 років тому. Це була ДТП. Постраждав хлопець. Після аварії у нього на лобі утворилася яма. Згодом юнак вирішив спробувати свої сили на службу в СБУ. Через особливу прикмету його туди не брали. Врятували ситуацію пластичні хірурги. 

  • Хлопець був дуже гарний на вигляд. А ця яма все псувала. Він якось вже змирився з вадою, а потім зібрався на роботу до Києва в СБУ. А там не беруть. Прийшов до нас. І ми йому, заповнилити ту порожнину підшкірним жиром. Викачали потрібну кількість з лобка і накачали в лоб. Візуально нічого не помітно було і хлопець успішно працює, - розповідає лікар.

 Все через недбалість 

Значна частина пацієнтів опікового - діти. Вони потрапляють до відділення через опіки окропом та полум’ям. Трапляється, що малюки проводять в опіковому не один місяць. І, за словами медика, винна в цьому - банальна недбалість батьків. 

  • Діти найчастіше обпікаються окропом. Банальна ситуація: тато зранку встав, захотів кави. Поставив щойно заварений напій в чашці, а сам вийшов. Тут поруч дитина бігала і вивернула на себе той окріп. Тут достатньо кілька хвилин і будуть глибокі опіки. Був випадок, коли з відпочинку на природі привезли дитину. Палили багаття, залишили горючу речовину, дитина на себе вилила і загорілася. Це дуже страшно. Тому хочу наголосити, що треба уважніше ставитися до свого здоров’я та безпеки оточуючих. І в будь-якому випадку бути пильними та обережними, - зазначає медик. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.



 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лана Камуч

    Хай Господь посилає Вам міцне здоровя  Дякую Вам Успіхів у Вашій не простій справі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up