Україна впроваджує COVID-сертифікати: що це означає

Україна впроваджує COVID-сертифікати: що це означає
Фото - Бізнес-Схід
  • Уряд ухвалив постанову щодо впровадження ковід-сертифікатів.
  • Яка інформація буде в цифровому документі і для чого він?

Україна запускає COVID-сертифікати. Документ створюється за міжнародними стандартами. Там буде інформація про вакцинацію, негативні ПЛР-тести та статус, якщо людина одужала від коронавірусу. Медичні дані пацієнта будуть братись з електронної системи охорони здоров’я, а документ можна буде згенерувати в додатку Дія. Про це інформують у Міністерстві охорони здоров’я. 

Постанову можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3hwA1y3

Як отримати сертифікат?

Відео дня

Як повідомили у Мінцифри, потрібно пройти повний курс щеплення (одна або дві дози, у залежності від препарату), завантажити на мобільний застосунок "Дія", надати згоду на передачу даних і пройти верифікацію. Після цього у вашому телефоні з'явиться електронна версія сертифікату. Його можна роздрукувати.

Про український та міжнародний сертифікати

Український або «внутрішній» сертифікат може стати в нагоді у період локдауну під час нових хвиль пандемії. До прикладу, власники зможуть відвідувати спортзали, басейни чи піти на концерт. Однак як це буде відбуватись точно, наразі невідомо. Про це пише ВВС з посиланням на слова міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Планується, що в міжнародному сертифікаті буде вказано ім'я, прізвище, дата народження, унікальний номер, назва країни, що видала документ, інформація про щеплення (препарат, кількість доз, дата вакцинації), результати ПЛР-тестів, а також дані про перенесену хворобу у минулому.

У Мінцифри наголошують - не плутати паспорт про вакцинацію і ковідний сертифікат. Свідоцтво видає сімейний лікар після двох доз вакцин. Його поки що визнали три країни - Угорщина, Туреччина та Болгарія.

Чи можна подорожувати із сертифікатом?

Міністр розповів, що в перспективі цей цифровий документ дасть можливість подорожувати до країн ЄС. Однак спершу їх має перевірити Єврокомісія, підтвердити відповідність стандартам і ухвалити рішення про визнання українських сертифікатів. Україна ж, в свою чергу, має визнати ковід сертифікати ЄС і приєднатися до EUDCC - системи, яка дозволяє перевіряти справжність сертифікатів та цифрових підписів. 

Як передає видання, поки невідомо, коли ж українці зможуть потрапити до ЄС із новими сертифікатами. В уряді переконують, що вже почали розробляти сертифікати вакцинації за стандартами ЄС і зараз працюють із Єврокомісією над підтвердженням їхньої відповідності.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ivan Lysak

    Якщо коротко то це означає що скоро ковідні сертифікати не будуть визнавати в Європі  та як і тести. Бо інтернет вже кишить оголошеннями "продам ковідний сертифікат". Тому і правда херня з херні
  • IGOR

    Они так забрехались, что уже сами не помнят, кому и что говорили и заявляли. То ковишилд это астразенека, "з якою пускатимуть до Європи", то уже почему-то нет, и "Індія благає визнати Європу ковішилд", то коронавак признали, то не признали. Каждый месяц "вот-вот должны прийти миллиарды новых доз". Помню плешь проели какой-то нова-вакс (куда-то она пропала из новостей, не удивлюсь, если такой вообще не существует). Одна сплошная ложь, и негде узнать правду, людей держат за быдло. Жалко тех людей, которые воспринимают ТСН, как оракул правды, накупили уже билетов, забронировали отели. Вот это будет облом на границе...

keyboard_arrow_up