В Україні за добу виявили 26 захворювань на коронавірус, - МОЗ

В Україні за добу виявили 26 захворювань на коронавірус, - МОЗ
  • Загальна кількість захворювань сягнула 73.
  • Вперше коронавірус виявили у Черкаській області.
  • Більшість нових хворих виявили у Києві.

Станом на 22:50 неділі, 22 березня, в Україні кількість випадків захворювання на коронавірус сягнула 73. Про це інформує МОЗ та Центр громадського здоров'я України. Із них 26 були лабораторно підтверджені цієї доби.

Більшість випадків за сьогодні були зафіксовані у Києві - 20. Ще 3 хворих - мешканці Івано-Франківської області. Ще по одному виявили в Київській, Львівській та Черкаській областях. В останній це перший підтверджений випадок захворювання.

Захворюваність на коронавірус (станом на 22:50 неділі, 22 березня)

  • Дніпропетровська область — 2;
  • Донецька область — 1;
  • Житомирська область — 2 (1 летальний);
  • Івано-Франківська область — 5 (1 летальний), з яких 3 за останню добу;
  • Київ — 29, з них 20 протягом доби;
  • Київська область — 5, 1 протягом доби;
  • Львівська область — 2, з них один протягом цієї доби;
  • Тернопільська область — 1;
  • Чернівецька область — 25 (1 летальний);
  • Черкаська — 1 підтверджений протягом останньої доби.

Усього в Україні зафіксовано 3 летальні випадки від COVID-19. Один пацієнт вже одужав. В чоловіка із Чернівецької області повторне діагностування підтвердило відсутність вірусу в організмі.

Відео дня

Про заклик запровадити надзвичайний стан

"Загалом вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України дослідила більше 820 зразків. Лабораторії досліджують не лише зразки людей, яким встановлено підозру, а й контактних осіб", - йдеться у повідомленні ЦГЗ.

Додамо, що міністр охорони здоров'я Ілля Ємець вважає, що в Україні потрібно впроваджувати надзвичайний стан. 

Я говорив про це ще з першого дня своєї роботи в уряді. Це треба було робити з самого початку. Якби це вдалося, то такого поширення, яке зараз геометрично розвивається, не було б, - цитує слова міністра "Українська правда" із посиланням на прес-службу МОЗ..

Якими можуть бути симптоми коронавірусу? 

(Тут і далі джерело - "Громадське")

Основні симптоми, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, — підвищена температура, кашель, втома, ускладнене дихання. Водночас вони можуть бути викликані не тільки коронавірусом, але й іншими респіраторними інфекціями.

Особливо серйозно варто поставитися до таких симптомів, якщо ви контактували з людиною, інфікованою коронавірусом SARS-CoV-2.

Що робити, якщо в мене є такі симптоми?

Телефонувати лікарю. Не ходити до нього і не сидіти в черзі на прийом, а зателефонувати.

Якщо у вас є сімейний лікар — телефонуйте йому (телефон можна знайти в декларації, на сайті лікарні, або зателефонувати в реєстратуру своєї лікарні і запитати там). 

Якщо у вас висока температура, а до сімейного лікаря додзвонитися неможливо — викликайте швидку (103).

Якщо повернулися з-за кордону протягом останніх 14 днів, у МОЗ рекомендують зателефонувати на гарячу лінію 1550 (якщо немає сімейного лікаря) і залишити контактну інформацію про себе. Там же дадуть пораду, якому лікарю з найближчої лікарні можна телефонувати.

За яких умов перевіряють на коронавірус?

Тестування на коронавірус призначає лікар. 

Лікар має опитати пацієнта про симптоми, про подорожі чи контакти з іншими, можливо — інфікованими людьми. Якщо є підозра, то призначити тестування.

В Україні зараз тестують, в першу чергу, тих, хто мав контакти з уже інфікованими людьми (станом на 20 березня — 26 випадків), а також при сильно виражених симптомах, якщо людина нещодавно була за кордоном.

Якщо самостійно прийти в інфекційну лікарню і сказати: «Щось мені погано, зробіть мені тест» — вам його не зроблять. Потрібне рішення вашого лікаря.

Як працює тест на коронавірус, скільки він коштує і де він є?

В Україні є два види тестування на SARS-CoV-2: за допомогою тест-систем (це лабораторне дослідження) та експрес-тесту (швидкі тести, які можна зробити в лікарні, не в лабораторії).

Перший вид тестування вважається більш точним. Такий аналіз робиться лише в лабораторії, де лаборанти працюють із ДНК (ПЛР-дослідження  це все з молекулярної біології).

Другий вид тестування виявляє антитіла — це білкові сполуки, які виробляє організм у відповідь на вірус. Проте антитіла можуть не з’явитися, а вірус уже є в організмі. Тому такі експрес-тести зазвичай проводять повторно через кілька днів.

Тести на коронавірус не можна купити в аптеці і пройти самостійно. Принаймні поки що.

Деякі приватні клініки пропонують зробити експрес-тести в себе. В одній з клінік ми знайшли таку послугу за 1500 гривень. Проте лікар-інфекціоніст Федір Лапій застерігає: такі тести можуть бути недійсними або хибнопозитивними, і рекомендує все ж таки перевірятися тестами, які закупила держава.

Чим відрізняється коронавірус від грипу?

Від грипу коронавірус SARS-CoV-2 відрізняється швидкістю передачі. Грип має більш короткий середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і більш короткий послідовний інтервал (час між послідовними випадками зараження), ніж у вірусу SARS-CoV-2. У грипу інтервал 3 дні, у коронавірусу — 5-6, тобто грип може поширюватися швидше.

Число осіб, яких може інфікувати одна людина з SARS-CoV-2, попередньо вище ніж для грипу. Симптоми цих двох вірусів схожі, але ускладнення, які даються важкі наслідки, схоже, відрізняються. 

Смертність від SARS-CoV-2 вища, ніж від грипу, особливо сезонного. Зараз коефіцієнт летальності (число зареєстрованих смертей, поділене на зареєстровані випадки) становить 3-4%. Для сезонного грипу летальність, зазвичай, значно нижча 0,1%.

Хто в групі ризику?

80% інфікованих легко переносять хворобу.

Важкий перебіг хвороби — найчастіше у літніх людей. Також у людей, які мають інші захворювання, іноді хронічні, наприклад — артеріальна гіпертензія (підвищений тиск), захворювання серця, легенів, рак, діабет.

Не все так страшно

У світі зареєстровано майже 225 тисяч випадків захворювання на COVID-19 (це назва хвороби, яку викликає коронавірус), але одужали вже більше 86 тисяч людей.

За даними ВООЗ, хворобу легко переносить 80% людей.

Вірус не літає в повітрі (крім випадків, коли хтось інфікований поруч із вами кашлянув). Він може жити на поверхнях від кількох годин до кількох діб. Мийте руки, тримайте дистанцію з людьми, які мають симптоми застуди, у 1,5 метра. Якщо симптоми з’явились у вас — дзвоніть лікарям.

Якщо ви не в групі ризику і вчасно звернулися до лікаря, ви, скоріш за все, будете лікуватися вдома під контролем лікарів. 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Валентина Ємельянова

    Як ви вже надоїли з
  • Nataliya Krutin

    Буде чим виявляти, буде більше хворих.
  • Света Шевченко

    Да что вы говорите. Борьба ч инф. Заб. Начинается с источника. Вспышку в Москве в 60 году оспы погасили с мин. Потерями. В здесь возню развели. Всю медицину убили. Теперь что имеем....
  • Света Шевченко

    Да что вы говорите. Борьба с инф. Заб. Начинается с источника. Садите вновь прибывших на карантин из-за границы. Здесь и так все по домам. Убили самую си
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському 20:08 На Хмельниччині 30 громадян задекларували свої доходи на мільйон 20:06 Рідним загиблих воїнів з Хмельницького району вручили ордени «За мужність» 19:29 5 депутатів з Хмельницького не задекларували житло (СПИСОК) Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 18:16 15 років за ґратами проведе хмельничанка, яка навела ракети на Полонщину 18:06 Що задекларували лікарі хмельницьких МСЕК: проаналізували статки голів комісій photo_camera 17:45 У Старокостянтинові масово звільняються лікарі: деталі 17:19 Захисник після реабілітації склав іспит в автошколі для осіб з інвалідністю на Хмельниччині 16:33 На Нетішинському водосховищі встановлюють штучні нерестовища 15:46 Посадовицю Хмельницького Держгеокадастру оголосили у міжнародний розшук 14:57 «Родина для кожної дитини»: на Хмельниччині 13 громад розвиватимуть сімейний патронат 14:12 У Старокостянтинові відкрився оновлений ізолятор тимчасового тримання 13:48 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 13:32 На Хмельниччині правоохоронці затримали 17-річного «закладчика» 12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up