В Україну з Польщі завезли інфіковану курятину

В Україну з Польщі завезли інфіковану курятину
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • У курятині виявили сальмонелу.
  • Сальмонельозом можуть захворіти як дорослі, так і діти.
  • Про небезпечний продукт сповістила система RASFF.

До України з Польщі завезли небезпечну курятину. У ній виявили сальмонелу.

Повідомлення надійшло від Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми RASFF, зазначають у Шепетівському районному управлінні ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

  • Виробник: Cedrob S.A., Poland; (відправник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Poland)
  • Одержувач: ТзОВ «ВІЗІЯ ТРЕЙД» (вул. Надпільна, 261/101, м. Черкаси).

Нагадаємо, оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини.

Відео дня

У разі виявлення інфікованої курятини Держпродспоживслужба просить повідомити її на електронну адресу [email protected]

ДОВІДКА.
Сальмонельоз – це небезпечне інфекційне захворювання, що передається в більшості випадків через неякісну їжу, а також контактно-побутовим шляхом:  від людини-носія сальмонел.
Найважче сальмонельоз протікає у дітей.
Збудник сальмонельозу – бактерія роду Salmonella enterica ser. Enteritidis, що  вражає шлунково-кишковий тракт.
Сальмонели досить стійкі до дії фізичних і хімічних факторів довкілля. Вони можуть зберігати життєздатність у воді до 3 місяців, у кормах тварин — до 1,5 року, у м'ясі та яйцях — до 7 місяців,  у заморожених продуктах, висушених фекаліях — до 2 років.
Джерелом цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплавна (качки, гуси).
Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса, риби, птиці, яєць, молока. Бактерії стійкі до соління, копчення, тому для їх знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів.
Також, заразитися сальмонельозом дуже легко через кухонний інвентар.  Оскільки, в сирому м'ясі можуть міститися бактерії, то буде недостатнім, якщо ножа і обробну дошку помити лише холодною водою. Щоб знешкодити збудника, кухонний інвентар необхідно обдати окропом. Але краще для м'яса виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку.
Інкубаційний період становить в середньому 12-24 години (але, буває, триває і до 2-3 діб).
Захворювання починається гостро: висока температура (до 38-39 градусів), озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль та запаморочення. Одночасно наростають симптоми дисфункції шлунково-кишкового тракту: шлунковий біль, блювота, діарея.
Триває захворювання від 3 діб до 2 тижнів.
При появі найменших ознак захворювання – слід негайно звернутися до лікаря. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (19)
  • Светлана Бадя

    Яка лабораторія це обнаружила ,чи це фейк ,поляки нам друзі .
  • Ольга Давидюк

    А більше нізякої країни нам нічого поганого не привезли, тому що нам зараз багато допомагають. Давайте пересваримось з усіма. Скоріш за все, везуть наші бізнесмени. (((
  • Tanja Freyuk

    Її не завезли,весна ,вона сама прилетіла.
  • Олексій Катков

    Жид ,  лях і собака , одна подяка . БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ , І він правий !

keyboard_arrow_up