На прилавки магазинів Хмельниччини міг потрапити небезпечний рис

На прилавки магазинів Хмельниччини міг потрапити небезпечний рис
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Рис містить підвищений вміст кадмію
  • Про небезпечний продукт сповістила система RASFF.

Про небезпечний товар попередили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Про виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії, повідомила система швидкого оповіщення RASFF, повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Сповіщення надійшло 17 лютого.

Відео дня

 Виробник рису, що ескпуртувався з Італії,  Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy ( трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland), а одержувач - ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021.

Оператори ринку зобов’язані вилучити та/або відкликати рис цього виробника з продажу.

Проте, в разі виявлення цього рису на прилавках ринку Держпродспоживслужба просить повідомити про це за адресою: вул. Шевченка, 53, м. Хмельницький, 29007, тел. (0382) 63 07 34.

ДОВІДКА.
Кадмій — це метал з порядковим номером 48 і атомною масою близько 112 а.о.м. У Періодичній таблиці розміщується між сріблом та індієм. 
Незважаючи на явну небезпеку передозування, вживання продуктів, що містять кадмій, необхідне для організму, особливо на стадії росту. Можливо, метал бере участь у виробленні відповідних гормонів, але цей процес до кінця не вивчений.

Хороби, які може спричинити надлишок кадмію

  1. Хвороби «ітай-ітай». Метал руйнує кісткову і хрящову тканину, що провокує дегенеративні зміни скелета, які супроводжуються найгострішими неминучими болями. Уперше хворобу було виявлено й описано в Японії — звідси й назва, що буквально означає «боляче, боляче!».
  2. Ураження сечовидільної та репродуктивної систем. Кадмій накопичується насамперед у печінці та нирках, руйнуючи нормальні цикли позбавлення від продуктів життєдіяльності, а в окремих випадках отруєння може закінчитися безпліддям і навіть некрозом статевих залоз.
  3. Порушення роботи серцево-судинної системи: від прискореного серцебиття і підвищеного тиску до серцевих нападів. Симптоми найяскравіше виражені в разі гострого отруєння; хронічна інтоксикація, як правило, супроводжується тільки тахікардією.
  4. Зниження чутливості нюхових і, меншою мірою, смакових рецепторів. Водночас від отруєння кадмієм страждають і слух, і зір — і навіть дотик.

Надалі накопичення кадмію в організмі стає однією з причин захворювання на рак, зниження розумових здібностей — і втрати координації рухів.

Під час вагітності кадмій не передається від матері в організм дитини: метал затримує плацента, наголошують в «УкрХімАналізі».

 Грудне вигодовування матір’ю, в організмі якої перевищено вміст кадмію, небажане, оскільки з їжею важкий метал проникає в організм без жодних перешкод.

Один із найнебезпечніших шляхів надходження кадмію в організм — паління: у середньому в кожній викуреній цигарці міститься 0,1 мікрограма важкого металу.

Вміст кадмію в м’ясі, птиці, морепродуктах та овочах

Продукт

Вміст кадмію (у середньому), мг/кг

Молюски, головоногі

до 3,00

Риба

до 0,25

Птиця

до 0,50

Свинина, яловичина

до 0,02

Нирки

до 1,00

Какао-порошок

0,50

Білий хліб

0,03

Маргарин

0,04

Рис

0,06

Капуста

0,02

Огірки

менше 0,01

Петрушка

0,02

Помідори

менше 0,01

Селера

0,02

Квасоля

0,02

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Валентина Молотковська

    А на кордоні чому санслужби не спрацювали????
  • Оксана Сіта

    То сир, то рис… держпродслужба, за що зарплатню отримуємо?
  • Lina Kuzminska

    Зараз нема ніякого контролю. Що хто хоче те і продає.
  • Ніна Коцюбняк

    Спочатку було небезпечне печиво, а тепер рис, а далі ЩО?

keyboard_arrow_up