На прилавки магазинів Хмельниччини міг потрапити небезпечний рис

- Рис містить підвищений вміст кадмію
- Про небезпечний продукт сповістила система RASFF.
Про небезпечний товар попередили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.
Про виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у рисі для ризотто, що експортувався з Італії, повідомила система швидкого оповіщення RASFF, повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Сповіщення надійшло 17 лютого.
Виробник рису, що ескпуртувався з Італії, Sapori Nostrani di Giorgio Turco, Italy ( трейдер: WB Polska Sp. z o.o., Poland), а одержувач - ТзОВ «БЮРО ВИН», вул. Мечникова, 9, м. Київ, 01021.
Оператори ринку зобов’язані вилучити та/або відкликати рис цього виробника з продажу.
Проте, в разі виявлення цього рису на прилавках ринку Держпродспоживслужба просить повідомити про це за адресою: вул. Шевченка, 53, м. Хмельницький, 29007, тел. (0382) 63 07 34.
Хороби, які може спричинити надлишок кадмію
- Хвороби «ітай-ітай». Метал руйнує кісткову і хрящову тканину, що провокує дегенеративні зміни скелета, які супроводжуються найгострішими неминучими болями. Уперше хворобу було виявлено й описано в Японії — звідси й назва, що буквально означає «боляче, боляче!».
- Ураження сечовидільної та репродуктивної систем. Кадмій накопичується насамперед у печінці та нирках, руйнуючи нормальні цикли позбавлення від продуктів життєдіяльності, а в окремих випадках отруєння може закінчитися безпліддям і навіть некрозом статевих залоз.
- Порушення роботи серцево-судинної системи: від прискореного серцебиття і підвищеного тиску до серцевих нападів. Симптоми найяскравіше виражені в разі гострого отруєння; хронічна інтоксикація, як правило, супроводжується тільки тахікардією.
- Зниження чутливості нюхових і, меншою мірою, смакових рецепторів. Водночас від отруєння кадмієм страждають і слух, і зір — і навіть дотик.
Надалі накопичення кадмію в організмі стає однією з причин захворювання на рак, зниження розумових здібностей — і втрати координації рухів.
Під час вагітності кадмій не передається від матері в організм дитини: метал затримує плацента, наголошують в «УкрХімАналізі».
Грудне вигодовування матір’ю, в організмі якої перевищено вміст кадмію, небажане, оскільки з їжею важкий метал проникає в організм без жодних перешкод.
Один із найнебезпечніших шляхів надходження кадмію в організм — паління: у середньому в кожній викуреній цигарці міститься 0,1 мікрограма важкого металу.
Вміст кадмію в м’ясі, птиці, морепродуктах та овочах
Продукт |
Вміст кадмію (у середньому), мг/кг |
Молюски, головоногі |
до 3,00 |
Риба |
до 0,25 |
Птиця |
до 0,50 |
Свинина, яловичина |
до 0,02 |
Нирки |
до 1,00 |
Какао-порошок |
0,50 |
Білий хліб |
0,03 |
Маргарин |
0,04 |
Рис |
0,06 |
Капуста |
0,02 |
Огірки |
менше 0,01 |
Петрушка |
0,02 |
Помідори |
менше 0,01 |
Селера |
0,02 |
Квасоля |
0,02 |
Читайте також:
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
-
Валентина МолотковськаА на кордоні чому санслужби не спрацювали????
-
Оксана СітаТо сир, то рис… держпродслужба, за що зарплатню отримуємо?
-
Lina KuzminskaЗараз нема ніякого контролю. Що хто хоче те і продає.
-
Ніна КоцюбнякСпочатку було небезпечне печиво, а тепер рис, а далі ЩО?