Вакцинація і проїзд у транспорті: у МОЗ назвали умови і документи, які потрібні

Вакцинація і проїзд у транспорті: у МОЗ назвали умови і документи, які потрібні
Фото - Kharkiv Today
  • У Міністерстві охорони здоров’я пояснили правила поїздок між регіонами. 

Які документи потрібні українцям для проїзду у громадському транспорті між регіонами? У МОЗ вирішили пояснити нові правила.

Нагадаємо, із 21 жовтня набувають чинності нові умови міжрегіональних перевезень на жовтому та червоному рівнях епіднебпезки. Вони будуть стосуватись регулярних та нерегулярних перевезень. Мова йде про автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення. Проте норми не будуть застосовуватись до міських та внутрішньообласних перевезень. Про це йдеться на сайті Міністерства охорони здоров’я. 

Які документи слід мати для користування міжрегіональним транспортом у регіонах “жовтої” і “червоної” зони  (один із):

Відео дня
  • оформлений на порталі «Дія» або в однойменному додатку «жовтий» чи «зелений» міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації
  • іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях
  • документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна взяти у лікаря, який проводив щеплення
  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке можна оформити у лікаря, який проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров'я, або в сімейного лікаря;
  • негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинний 72 години.

Тобто, з 21 жовтня для міжрегіональних поїздок у громадському транспорті можна буде використовувати або документ про щеплення проти COVID-19 або негативний результат тестування на COVID-19.

Що таке COVID-сертифікат на підставі одужання пацієнта:

Наразі документ перебуває на етапі тестування. Випуск COVID-сертифіката про одужання регулюється постановою Кабінету Міністрів України № 677.
Як зазначають у МОЗ, підставою для отримання COVID-сертифіката стане одужання особи, якщо перед цим діагноз був підтверджений позитивним ПЛР-тестом. Документ може бути отриманий не раніше 14-го дня після встановлення діагнозу.

Важливо, що факт захворювання (позитивний ПЛР-тест) і факт одужання мають бути підтверджені в електронній системі охорони здоров’я.Такий сертифікат буде чинним 180 днів з моменту встановлення діагнозу. Оформити його можна буде в додатку “Дія”. Коли він стане доступним для користувачів, його також можна буде використовувати для поїздок громадським транспортом між регіонами.

Окрім цього, отримання паперових довідок про факт перенесеного коронавірусу наразі не передбачено законодавством.
 
Читайте також: Як у Хмельницькому працюватиме на вихідні Центр вакцинації

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (46)
  • Macryhuna Olya

    Закривають доступ людям в Київ щоб майдану не було.це злочин порушувати конституцію прав людини
  • Ирина Косметико

    в аеропортах правила ще смішніші, хто летить прямим рейсом - має робити ПЛР тест, а хто летить цим же рейсом, але транзитом, пересадка - То тест не треба!
    де логіка. тільки барану ще не дійшло!
    тобто якщо я лечу з плр-тестом, а біля мене хтось без плр тесту неясно з яким би результатом - а потім летить далі
    Я не можу.
    А провідники в поїздах без масок, а в магазинах, людям треба вдягти маски, а самі без масок Що це за маски шоу.............
  • Ирина Косметико

    ЯКОГО...ТРОЛЕЙБУС НЕ БЕРЕ ЛЮДЕЙ З ЗУПИНКИ І ТІЛЬКИ СИДЯЧІ ЇДУТЬ. НЕВЖЕ ВЕСЬ ЦЕЙ ЛОХОТРОН ВАРТИЙ ТОГО, ЩОБ ЗАВАЛИТИ НАШУ ЕКОНОМІКУ І ПІДПРИЄМСТВА. ЧЕКАЛА ЧЕКАЛА. НЕ ВЗЯЛИ. В НАС ЩО ВЖЕ ЧЕРВОНА ЗОНА? ДЕ МОР? ДЛЯ ЧОГО ВСЯ ЦЯ БРЕХНЯ. А САМІ ГОЛОВНІ ХТО КЕРУ Є- ВЖЕ ВАКЦИНУВАЛИСЬ???
    ТО ДЕ ВСЯ ТА КІЛЬКІСТЬ ЩО ВАКЦИНУВАЛАСЬ.
    ВЖЕ 2 РОКИ ПАНДЕМІЯ ТИПА, БІЛЬШЕ ПІВРОКУ ВАКЦИНАЦІЯ- І ЩЕ МОР!!! І ЩЕ ЛІЖКА!!!!!!
    МІЙ ЗНАЙОМИЙ В ЇЗРАЇЛІ ВЖЕ 3ТЮ ВАКЦИНУ ОТРИМАВ, АЛЕ ДОСІ НЕ ЗНАЄ ХТО ХВОРІВ І ПОМЕР ВІД ВАШОГО КОВІДА. ТАК ЩОБ ПРЯМ ПО 3-5 В ДЕНЬ ЯК ВИ ПИШИТЕ.
  • Sasha Pochal

    Всегда должен быть выбор - или вакцина мли отказ от госпитализации

keyboard_arrow_up