Вакцинація від COVID-19 у Хмельницькому: хто та як може зробити

Вакцинація від COVID-19 у Хмельницькому: хто та як може зробити
Ілюстративне фото
  • Майже 33 тисячі мешканців області отримали принаймні одну дозу вакцини.

  • До списку вакцинованих можете потрапити і ви.

  • Розповідаємо, де записатися і як проходить вакцинація.

25 лютого цього року в Хмельницькому провели першу вакцинацію від COVID-19. Тоді дозу «AstraZeneca» отримав лікар міської лікарні. Відтоді минуло майже три місяці. За інформацією МОЗ, станом на 31 травня щеплення отримав 38 871 мешканець області. Серед них 4354 отримали дві дози, таким чином вони є повністю вакцинованими.

Які вакцини є у Хмельницькому

Щеплення хмельничанам зараз роблять препаратами «AstraZeneca» та «CoronaVac». Про це журналістам vsim.ua розповів заступник міського голови Хмельницького Роман Примуш. Крім того, очікується постачання вакцини «Pfizer». Два останні препарати будуть призначені для вакцинації освітян, «AstraZeneca» — для решти категорій.

Жоден із мешканців Хмельницького не може обирати вакцину, якою його вакцинуватимуть:

Відео дня

— Коли направляється вакцина в громаду, відповідно до розподілу Міністерства охорони здоров’я є категорії, на які вона спрямовується. Відповідно до цього розподілу ми й проводимо вакцинацію. Є певна етапність, поки що ми йдемо суто по етапності вакцинації. Коли буде масштабна вакцинація, всім за бажанням, то тоді вже кожна людина, якщо буде декілька видів, зможе обирати. А зараз поки це йде лише по етапності, визначеній міністерством, — розповів Роман Примуш.

Кому роблять вакцинацію

Станом на зараз вакцинація проводиться за пріоритетними групами, тобто конкретними категоріями людей, які визначені Міністерством охорони здоров’я. Перелік груп за інформацією сайту Хмельницької ОДА:

У Хмельницькому вакцинацію проводять переважно людям з пріоритетних груп, і лише в окремих випадках — залишковими дозами особам поза пріоритетними групами. Про це розповів Роман Примуш.

Перевірити належність до пріоритетної групи можна з допомогою спеціального сайту (внизу головної сторінки). Це відбувається у форматі тесту. Пропонується відповісти на ряд питань, а саме:

У результаті вказується, належить чи не належить особа до пріоритетної групи. В обох випадках пропонується записатися на щеплення.

Як записатися на вакцинацію

Навіть якщо ви не належите до пріоритетних груп, але хочете отримати щеплення, то вам варто записатися. Міністерство охорони здоров’я пропонує декілька варіантів — через контакт-центр, а також «Дію» — сайт та додаток. Детальніше в інфографіках.

Де та як проводять вакцинацію

За словами Роман Примуша, щеплення у Хмельницькому зараз проводять переважно мобільними бригадами. Діють також пункти щеплення.

— Зараз робота йде по закладах освіти, і в більшості це виїзні мобільні групи проводять вакцинацію. Пункти щеплень також працюють, але основна маса — це все ж таки виїзні. Крім того, ми вакцинуємо поодиноких представників маломобільних груп населення, одиноких людей — бригади виїжджають до них додому, — розповів чиновник.

Адреси пунктів щеплення у Хмельницькому:

Кожному, хто записався на вакцинацію, варто очікувати оповіщення про те, де й коли вона відбудеться. Оптимальний інтервал між першим та другим щепленням складає 12 тижнів. Якщо особа хворіє на COVID-19, введення дози (першої чи другої) рекомендується відкласти на 6 місяців. Після щеплення варто перебувати в місці вакцинації пів години на випадок погіршення самопочуття.

Після введення вакцини можуть виникнути побічні реакції, а саме:

Все це проходить за кілька днів після щеплення.

Яка ситуація з вакцинацією в Україні та світі

Станом на ранок сьогодні, 1 червня, тільки одну дозу отримали 1 032 036 українців, дві дози — 129 482. За таких показників робити висновки навряд чи можна. Тим часом в Ізраїлі станом на 30 травня принаймні одну дозу вакцини отримали майже 63% населення. Кампанія щеплення там розпочалася у середині грудня минулого року.

Кількість активних випадків COVID-19 в Ізраїлі знижується з початку лютого. Тоді хворих в країні було понад 84 тисяч, а станом на 1 червня — 350. Аналогічними є показники щоденної смертності. 20 січня був досягнутий рекорд смертності — 101 випадок за добу. За останній тиждень середня смертність склала 1 випадок на день.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Дмитро Деркач

    Шановні "Всім", ви задовбали зі своєю платною підпискою. Невже знайдеться людина, яка поведеться на це? В мережі купа безкоштовних джерел, а такими діями ви тільки скорочуєте власну аудиторію. Це викликало моя думка. Сподіваюся ви до неї прислухається

    Stepan Tanasiychuk reply Дмитро Деркач

    А що вони втрачають скорочуючи аудиторію любителів халяви, крім зайвого навантаження на сервер )?

    Новини Хмельницького на vsim.ua reply Дмитро Деркач

    Дмитро Деркач вже далеко не одна людина авторизувалася й підписалася. І щодня їх все більше.
  • Olha Khmelovska

    Два питання:
    Чим вакциновані?
    Скільки з них перенесли вакцинацію з ускладненнями для здоров'я та скільки летальних випадків?

    Якщо статистика, то давайте об'єктивну та детальну.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up