Великдень в умовах карантину. Як святкуватимуть християни східного обряду

Великдень в умовах карантину. Як святкуватимуть християни східного обряду
Фото ілюстративне
  • Карантинні обмеження наклали відбиток на Великдень.

  • Святкування проходитиме за певними правилами. 

  • Як саме все відбуватиметься, розповів митрополит Антоній Махота.

Наближається тиждень великих церковних свят у календарі православних християн. Цьогоріч на Великдень накладає свій відбиток коронавірус та карантин. В умовах жорстких обмежень доведеться відмовитися від звичних пасхальних ритуалів. Про нові правила святкування розповів митрополит Хмельницький і Кам'янець-Подільський УПЦ-ПЦУ Антоній Махота.

На своїй сторінці у Facebook він розмістив звернення до вірян. В ньому митрополит закликав усіх дотримуватися карантинного режиму та розповів, як будуть проводити богослужіння у Страсний тиждень та яким буде святкування Великодня для хмельничан  та мешканців області.

Відео дня

“Всечесні отці. Дорогі брати і сестри! Завтра, 12 квітня, Вербна неділя. Також наближається Страсний тиждень та Світле Христове Воскресіння - Пасха. Цьогоріч вони зіпсуті світовою пандемією - поширенням особливо небезпечної хвороби коронавірусу. 9 квітня відбулося засідання Священного Синоду Православної Церкви України, який в узгодженні з органами влади видав додаткові рекомендації щодо раніше прийнятих «практичних настанов» в умовах карантину у боротьбі з коронавірусом. Відповідно до цього 10 квітня відбулося засідання (в онлайн-режимі) Духовної Ради Хмельницького. Священнослужителям та парафіянам міста й передмістя було розроблено рекомендації щодо святкування. Ці рекомендації торкаються священнослужителів та вірних усієї Хмельницької єпархії ПЦУ. Дотримуйтеся їх, залишайтеся вдома та будьте здорові, - зазначив Антоній Махота.

Головні рекомендації щодо святкування Вербної (Квітної) неділі та Великодня:

  • Рекомендуємо всім вірним брати участь у богослужіннях на Вербну неділю та в Пасхальних богослужіннях у домашніх умовах — через онлайн-трансляцію.
  • Мирянам дозволяється у Вербну неділю та на Пасхальні свята під час онлайн-трансляцій, після прочитання відповідних молитов про благословення верби й пасхальних страв, окропити їх святою водою самостійно вдома.
  • У Вербну неділю та Пасхальні дні віряни, на жаль, не можуть потрапити до храму на богослужіння. Під час богослужінь у храмі можуть бути присутні лише священнослужителі та церковнослужителі, а також ті, хто забезпечує проведення богослужінь і трансляції.
  • Люди, які знаходитимуться на вулиці поза храмом, повинні дотримуватися фізичної дистанції 2 метри та карантинних норм (за недотримання умов карантину відповідальність нестимуть мешканці відповідно до законодавства).
  • Доступ до Плащаниці буде можливим при дотриманні фізичної дистанції 2 метри і карантинних норм. Вшанування здійснюється поясним поклоном без дотиків та цілування.
  • Власникам торгових мереж та магазинів рекомендуємо організувати можливість освячення великодніх страв перед їх реалізацією.
  • Якщо люди приходитимуть до храму з лозою та пасхальними стравами, освячення відбуватиметься на вулиці з дотриманням фізичної дистанції 2 метри та всіх карантинних норм (за недотримання умов карантину відповідальність нестимуть мешканці відповідно до законодавства).
  • У передмістях міста Хмельницький та інших міст області, малих населених пунктах (селах, селищах) освячення лози та великодніх страв може здійснюватися біля помешкань вірян з дотриманням фізичної дистанції 2 м та карантинних норм (за недотримання умов карантину відповідальність нестимуть мешканці відповідно до законодавства).
  • Відвідини священнослужителями й мирянами кладовищ є можливими після закінчення карантину.
  • Щодо богословських, канонічних та пасторальних питань (сповідь, причастя тощо) просимо прислухатися до ієрархів своїх Церков.
  • “Просимо священнослужителів та вірян дотримуватись усіх карантинних норм та правил”, - наголосив у зверненні Антоній Махота.

Довідково: Ці рекомендації були складені відповідно до рекомендацій Національної поліції України та органів місцевої і державної влади. За недотримання умов карантину законом передбачений штраф у розмірі від 17 до 34 тисяч гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Татьяна Савчук

    То УПЦ чи ПЦУ,  шарлатани!?

    Elena Dostavka reply Татьяна Савчук

    ну наверное те,кто иного способа не нашел расширить количество прихожан,кроме как все окрестные села в январе прошлого года объехать,замки с храмов срывать и бабкам руки ломать,да?)
  • Олеся Танасюк

    відсвяткуєм в кращі часи

    Марина Паламар reply Олеся Танасюк

    Олеся Танасюк 100%
  • Андрей Маевский

    Нехай воду в мережі водопостачаня освятять ( як на Водохреща)...і кожен мешканець міста зможе дома освятити...

    Сергей Денисов reply Андрей Маевский

    Андрей Маевский голова - дом советов , советы разошлись , дом остался.....)
  • Elena Dostavka

    Ну кроме Махоты есть еще архиепископ Хмельницкий и Староконстантиновский Антоний (Фиалко), мне,как прихожанке иной Церкви хотелось бы и его услышать.
    Или у нас уже дискриминация по вероисповеданию? А как же Конституция,ребята?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up