Від викрутки до свинячої кістки: ТОП-10 речей, які дістали з хмельницьких дітлахів

Від викрутки до свинячої кістки: ТОП-10 речей, які дістали з хмельницьких дітлахів
  • Маленькі хмельничани ковтають все до чого можуть дотягнутися.
  • Трапляється, що дістають і величезні колекційні монети з 15-річних юнаків.
  • Хмельницькі лікарі розповіли журналістам vsim.ua про оригінальні та небезпечні знахідки в дитячих шлунках та стравоходах.

Кожна мама час від часу стикалася з наслідками від надмірної допитливості своїх малюків. Хтось розмалював стіни фломастером, з ніг до голови нафарбувався маминою помадою, чи підвів лаком для нігтів очі. Батькам діток до 3 років треба бути особливо уважними. В період повзання та перших кроків межі дитячої цікавості просто немає. Особливо малюки полюбляють тягнути до рота все, що потрапляє в їх поле зору.

Журналісти vsim.ua поспілкувалися з хмельницькими лікарями та склали топ-10 речей, які в свій час медикам доводилося витягувати з дитячих шлунків та стравоходів.

Тетяна Бедриківська - лікар ендоскопіст дитячої міської лікарні Хмельницького. Жінка розповіла, що за багаторічний досвід роботи чого тільки не доводилося виймати з дітей. Були складні і небезпечні випадки. Часом траплялися шалені тижні, коли три ночі підряд медика викликали на консультації. Були й багатогодинні операції та філігранна робота ендоскопом. Найменший пацієнт Тетяни - 2 місячна дитина, найстарший - 15-річний юнак. Зі слів медика, найпоширеніша знахідка в дитячому організмі - монети.

Відео дня

1. Монети

Фото колекції лікаря Михайла Бойчука

Перше місце за чисельністю тримають монети різного діаметру. Хмельницький лікар ендоскопіст Тетяна Бедриківська говорить, що дістала таких десятки. За словами лікаря, нещодавно трапилася ситуація, коли монетою нагодували 2-місячну дитину.

- Старша дитина нагодувала свого маленького братика монетою. Не знаю може через ревнощі чи з цікавості, але таке було. Діставати було дуже складно, адже це малесенька дитина і довелося провести просто ювелірна роботу.

В основному монети ковтають 2-3-річні малюки. Проте влітку лікарю довелося діставати велику колекційну монету з 15-річного підлітка.

- Хлопець був на екскурсії у Львові і там, взяв до рота велику колекційну монету. Діставали ми її тяжко, але все пройшло успішно і без наслідків, - посміхається Тетяна.

2. Батарейки

Фото з колекції лікаря Михайла Бойчука

На другому місці - батарейки.

- Переважно трапляються батарейки-таблетки. Одного разу діставали і пальчикову. Це небезпечна знахідка, бо вони мають властивість окислятися. Як наслідок, руйнують стінки шлунку та стравоходу, що призводить до ерозій та виразок, - розповідає лікар.

Якщо дитина проковтнула батарейку, дуже важливо відразу звернутися до лікаря. Найефективніше, коли її дістануть в перші години, максимум добу після ковтання.

3. Магніти

Фото колекції лікаря Михайла Бойчука

Був випадок, коли дитина проковтнула 33 магніти. Вони були круглі за формою. Тому витягувати такі довелося в Києві спеціальною апаратурою. Ендоскопічним втручанням магніти витягувала ціла колегія лікарів.

- Для нас досі залишається проблемою діставати круглі предмети, для цього необхідна спеціальна апаратура. Тому, коли звернулися з дитиною, яка проковтнула 33 магніта, її направили до Києва. Там один магніт прикріпився до шлунка, інший через слизову оболонку прикріпився до першого і так ланцюжком всі 33 почеплялися один на одного, - розповіла лікар.

4. Кістки

Фото з колекції Михайла Бойчука

Дуже часто до лікарів звертаються з проблемою рибної кістки у горлі. Це проблема лорів, а ось кістка у стравоході в 13 сантиметрів знахідка не часта, але цілком реальна.

- Нещодавно до нас потрапив 9-річний хлопчик, який проковтнув свинну кіску довжиною в 13 сантименрів. Випадок був дуже складний. Її діставали всю ніч. Залучали до роботи фахівців із Львова та Києва.

Історія трапилася з юним хмельничанином під час банальної трапези на кухні. Мама варила студень (холодець), а син за її спиною обсмоктував кісточки. Сталося все випадково, хлопчик відволікся і кістка потрапила в шлунок.

5. Викрутки

Фото ілюстративне, знахідку віддали батькам

Одного разу з дитини дістали викрутку. Вона була без ручки. В організм потрапила лише металева частина.

- Це була металева частина із звичайної маленької викрутки з набору інструментів. Не можу сказати як дитина до неї дісталася, але відкрутила ручку, а металеву частину проковтнула.

Діставали предмет кілька годин під загальною анастезією.

6. Заколки для волосся

Фото ілюстративне, знахідку віддали батькам

Досить неординарний випадок трапився в практиці Тетяни, коли довелося витягувати з шлунка дитини заколку для волосся.

- Це була заколка з досить великою за розміром трояндою. Тому довелося поступово підтягувати її до стравоходу. Також проблематично було її дістати через значний розмір. Причому дитина була маленька, десь 1 рік і 7 місяців, - говорить лікар ендоскопіст.

7. Цвяхи

Фото ілюстративне, знахідку віддали батькам

Був випадок, коли із дитячого шлунку довелося витягувати цвях 70-ку.

- Це був дуже складний випадок, цвях був вживлений та закручений. Точно вже не пам’ятаю, але там було пізнє звернення, - розповіла лікар.

8. Частини конструкторів

Фото колекції лікаря Тетяни Бедриківської

Поширена знахідка - це частини конструкторів.

- Останнім часом дуже часто витягуємо частини від Lego. Дитина собі грається, чи батька недогледіли чи не встигли забрати, а якась деталь уже опинилася в роті, - говорить Тетяна Бедриківська

9. Булавки, шпильки

Фото колекції лікаря Михайла Бойчука

Булавки та шпильки в дитячому організмі трапляються часто. Переважно гострі предмети виходять природнім шляхом, говорить лікар.

- Ми закликаємо батьків не чекати. Невідомо, які можуть бути наслідки. Треба відразу звертатися. Бо іноді ми не можемо зробити операцію відразу. Існують такі моменти, коли дитина поїла і треба, щоб пройшло мінімум 3 години, щоб ми могли дістати предмет,- розповіла лікар.

Небезпечно, коли закрита при ковтанні шпилька розкривається в організмі. Може бути навіть перфорація. Такі речі небезпечно та дуже складно витягувати, - говорить лікар.

10. Прикраси

Фото колекції лікаря Михайла Бойчука

Ще одна часта знахідка - це прикраси. В основному це мамині перстні та буси. Проте трапляється, що дістають і зв’язані “ритуальні” хрестики з іконками.

- Було, що ми дістали з 7-місячної дитини золотий хрестик з іконкою. Вони були зв’язані вкупі на 7 вузлів. Потім мама сама розповіла, що то чи від зглазу чи ще щось. Це все прикололи шпилькою до одягу дитини. А та гралася і відчепила. Саму шпильку дитина не проковтнула чудом, - зазначила лікар.

Що ще знаходять

Фото колекції лікаря Михайла Бойчука

Крім вищезазначеного переліку в дитячому організмі знаходять мілкі деталі іграшок та частини пазлів. У практиці торакального хірурга Хмельницької міської дитячої лікарні Михайла Бойчука траплялися випадки, коли дитина наковталася підшипників та металевих болтів. Доводилося діставати і кукурудзу з трахеї, і невеликі лампи від старого телевізора.

Лікар показав журналістам vsim.ua неповну колекцію речей, які у різний час доводилося діставати. Переважну більшість, за словами медика, віддали на пам’ять батькам.

Що робити, коли дитина проковтнула сторонній предмет

Якщо батьки були свідками:

  • Відразу звертатися до медичного закладу.

Якщо батьки не бачили, що дитина щось проковтнула і поводить себе дивно, розпізнати наявність стороннього предмету в організму можна за такими ознаками:

  • часта слюнотеча;
  • млявість;
  • підвищення температури;
  • дитина відмовляється від їжі;
  • практично не п’є води;
  • скаржиться на біль у животі;
  • час від часу блює.

Як відбувається вилучення строннього предмету

Хірургічні втручання, завдяки новітній техніці, трапляються рідко. Все, що застрягає в шлунку, стравоході та початкових шляхах дванадцятипалої кишки витягують ендоскопом. Процедура проходить без прямого хірургічного втручання під загальним наркозом. Після таких операцій, дітей відпускають додому вже на другий день. Якщо маля проковтнуло батарейку, то тут вже йде мова про опіки та ерозії, після яких кладуть в стаціонар. Процедуру видалення чужорідного тіла проводять на ендоскопі та за допомогою дороговартісних інструментів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up