Вода потрапила у вухо і не виходить: що робити?

Вода потрапила у вухо і не виходить: що робити?
  • Вода може потрапити під час купання як у ванні або басейні, так і у відкритому водоймищі.
  • Тривале перебування води у вусі може стати джерелом інфекції та причиною різного болю , а також привести навіть до пошкодження барабанної перетинки.

Вода, потрапивши у вухо і намочивши сірчану пробку, сприяє її набуханню і розширенню, в результаті чого рідина вже не може вийти назад з вуха. Є декілька перевірених способів  за допомогою яких можна позбутися неприємного відчуття і зайвої води у вухах.

- Якщо у вухо потрапила вода зробіть глибокий вдих, а потім затисність ніс рукою, рот  також закривають і намагаються зробити видих, - - розповідає лікар-отоларинголог Хмельницької поліклініки № 2 Неля Лиса. - У результаті виниклого внутрішнього тиску вода поступово буде сама виходити.  Ще можна скористатися таким способом - стати на ту ногу, з боку якої в вухо затекла вода, і декілька хвилин пострибати на ній, нахиливши голову.  Перед цим слід спочатку розтерти голову рушником.

Якщо два перерахованих вище способу не допомогли, то можна скористатися звичайним перекисом водню. Для цього необхідно капнути дві краплі в закладене вухо, після чого легенько потягнути за мочку, щоб рідина пройшла далі.  Процедура не складна й хвилюватися немає чого.  Перекис водню це рідина, яка швидко випаровується й зникне разом із зайвою вологою. Але трапляються ситуації, коли вода вперто не хоче витікати чи залишилися неприємні відчуття у вухах. У такому разі слід якомога раніше звернутися до лікаря, який зможе позбавити вас від неприємних відчуттів всередині вуха.

Відео дня

- Гарним способом вберегти себе та малечу від потрапляння води у вуха є одягання гумової шапочки, - каже лікар.  - Крім цього можна скористатися вазеліном, змастивши вушні проходи.  Це значно зменшить ймовірність попадання води і обереже вас і вашу дитини від можливих неприємних відчуттів. Ще хочу сказати  таке, що чистити вуха необхідно завжди обережно, адже можна пошкодити барабанну перетинку чи занести туди інфекцію. Не використовуйте ватні палички, які куплені не в аптеці, адже  вже доведено, що на більшості з них є бактерії та грибки, які саме таким способом можуть потрапити до вуха. І, на останок, при будь-яких підозрах на хворобу чи біль звертайтеся за консультацією до лікаря.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Анна Манько

    Мені з Воксолом відвідування басейну стає комфортнішим. Погодьтеся, якщо вода потрапляє у ваші вуха і завдає дискомфорту, то це краще, ніж стрибки на одній нозі, або глухота на одне вухо. А, так, «до» – два пшики, і повний комфорт – «після».
  • Alisa Budyakova

    Теж користувалася Ваксолом, коли після басейну потрапила вода у вухо. Від проблеми він позбавив швидко. Засіб прекрасний.
  • Оксана Краско

    А в мене двічі зовнішній отит був через те, що вода потрапляла у вуха. Мені тоді спрей Ваксол лікарка порадила для профілактики. Я бризкаю перед кожним відвідуванням басейну та проблем ніяких немає.
  • Татьяна Коваленко

    Завдяки такому засобу, як Ваксол, видалення води з вушних какналів перестало бути проблемою. Я його стала з собою на річку та в басейн брати. Дуже зручно насправді.

keyboard_arrow_up