Як зберегти зір за комп’ютером: поради хмельницького офтальмолога

Як зберегти зір за комп’ютером: поради хмельницького офтальмолога
Фото Kolobok.ua
  • Тривала робота за комп’ютером сприяє розвитку короткозорості, стверджують офтальмологи.
  • Сухість, почервоніння, запалення очей – це лише перший дзвіночок про допомогу.
  • Як зберегти зір біля монітора дізнавалися журналісти vsim.ua.

Сучасний ритм життя змушує людей грати за певними правилами. Технічний прогрес невпинно рухається вперед і сьогодення без комп’ютера не уявляє собі жодна людина. Про шкідливість монітора невгамовно говорять із екранів телебачення або газетних шпальт. Офтальмологи бʾють на сполох. Кількість людей із вадами зору лише зростає з кожним роком.

Як уникнути сухості, почервоніння очей, а в подальшому – короткозорості, журналістам vsim.ua розповіла лікар-офтальмолог поліклініки №1 Ольга Блискун.

C:\Users\Користувач\Desktop\IMG-3f3600e81d896777496f2c5a5b07692c-V.jpgОльга Блискун, лікар-офтальмолог

Відео дня

-  Я прекрасно розумію, що виключити комп’ютер із життя неможливо. Багато людей цілодобово працює за монітором в силу своєї професії. І відмовитися від нього аж ніяк. Але мінімізувати поганий вплив можна. Варто лиш постаратися. Основна проблема втрати зору при роботі з комп’ютером виникає через те, що ми мало моргаємо. Оболонка ока достатньо не зволожується, слізна плівка рветься, підсихає рогівка ока. Як наслідок, короткозорість. Часто виникає сітка або рябіє в очах. Тому необхідно час від часу давати очам відпочити.

 

«Правильно організуйте свій робочий простір»

  • Екран монітора має розташовуватися вище рівня очей;
  • Ізолюйте монітор від прямих сонячних променів;
  • Під час роботи не напрявляйте на нього світло від лампи;
  • Відстань від очей до монітора має бути не менше 70 сантиметрів.

«Як уникнути сухості, почервоніння та хвороб очей»

  1. Користуйтеся зволожуючими краплями для очей;
  2. Уникайте поєднання компʾютер/кондиціонер;
  3. Відпочивайте кожні 10-15 хвилин після години роботи за монітором;
  4. Придбайте спеціальні окуляри для роботи з комп’ютером.

В оптиці можна придбати окуляри з антибліковим покриттям. Цей модний аксесуар не тільки виконує захисні функції, але також є родзинкою повсякденного стилю. Сьогодні такі окуляри одягають і водії під час нічного руху, щоб уникнути засліплення від фар зустрічних машин.

«Виконуйте просту гімнастику для очей»

Час відпочинку використовуйте з користю. Проста у виконанні гімнастика, відніме у вас мінімум часу, але дозволить надовго зберегти здоров'я. Комплекс з 5-и вправ покращить кровообіг та сприяє розслабленню очей. Робити їх варто у сидячому положенні.

Вправа №1

Переводьте погляд з дальнього на ближній предмет, і навпаки. Зосередьте свою увагу на будівлі або дереві за вікном. Потім різко переведіть погляд на підвіконня чи квітковий вазон.

Вправа №2

Кілька разів міцно стисніть очі і різко розкрийте їх. Повторіть вправу 5-6 разів з інтервалом в 30 секунд.

Вправа №3

Не повертаючи голови подивіться вправо/вліво, потім вгору/вниз. Повторіть вправу кілька разів протягом однієї хвилини.

Вправа №4

Повертайте очима по колу: спочатку за годинниковою стрілкою, а потім у зворотному напрямку.

Вправа №5

Закрийте повіки і акуратно помасажуйте їх круговими рухами пальців протягом однієї хвилини.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Олюся

    Знов помилка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up