Яка ймовірність підхопити COVID-19 у різних місцях: пояснюємо 10 ситуацій (ІНФОГРАФІКИ)

Яка ймовірність підхопити COVID-19 у різних місцях: пояснюємо 10 ситуацій (ІНФОГРАФІКИ)
  • На ризик інфікування впливає кількість людей, площа приміщення та наявність маски на обличчі.

  • Пропонуємо ознайомитися з 10 ситуаціями в інфографіках.

Поняття «COVID-19» вже давно стало звичним як для українців, так і для мешканців усього світу. Ним позначають хворобу, яку викликає коронавірус SARS-CoV-2, що став відомий у грудні 2019 року. Рівно рік тому, 21 січня 2020 року, випадки інфікування новим вірусом вже були зафіксовані у Китаї, Японії, Таїланді та Південній Кореї. Відтоді хвороба поширилася на весь світ.

Уряди держав, в тому числі України, запроваджували різноманітні обмежувальні заходи, аби не допустити поширення хвороби. Серед типових норм — носіння масок, обмеження масових заходів, обмеження на перебування в приміщеннях, встановлення дистанції між людьми.

Німецьке видання «Zeit» розробило сервіс, яким можна перевірити ймовірність передачі коронавірусу за різних обставин. Інструмент дозволяє змоделювати ситуацію за різними параметрами. Це наявність чи відсутність масок, площа приміщення, кількість людей, наявність чи відсутність вентиляції. За цими параметрами ми змоделювали 10 типових ситуацій, де може відбутися передача вірусу, та з допомогою інструменту оцінили цю ймовірність.

Відео дня

Кожна ситуація передбачає, що у приміщенні перебуває одна людина з COVID-19. На інфографіках вона позначена силуетом з червоною рамкою. Інструмент оцінює, скільки присутніх може інфікуватися коронавірусом від хворого. Відповідно до їхньої кількості силуети на інфографіках позначені рожевим кольором.

Перша ситуація — це шкільний клас, у якому перебувають діти без масок. За наявності одного хворого школяра підхопити COVID-19 можуть ще три дитини. Ймовірність інфікування складає 28%.

Наступна ситуація з аналогічними умовами, але всі школярі у хірургічних масках. За таких обставин ймовірність захворіти у здорової дитини складає 3%.

Наступна ситуація — невеликий офіс. У ньому вісім працівників перебувають протягом восьми годин. Вікно у приміщенні відчинене на провітрювання. Ймовірно, хворий працівник передасть хворобу ще одній людині. Ймовірність інфікування складає 16%.

Схожа ситуація, але приміщення добре провітрюють щогодини протягом 10 хвилин. Крім того, всі працюють у масках. Ймовірність інфікування здорової людини — менш як 1%.

Наступна ситуація — цех підприємства, де перебувають 36 працівників. Там немає вентиляції та провітрювання, а масок ніхто не носить. Ймовірність інфікування складає 9%, тобто підхопити коронавірус протягом однієї зміни можуть три працівники.

Наступна ситуація з аналогічними параметрами, але в цеху є система вентиляції, а працівники користуються респіраторами зі ступенем захисту FFP2. У такому випадку ймовірність інфікування становить менш як 1%.

Тепер перейдемо до відпочинку. Уявимо зал ресторану, в якому перебувають 10 відвідувачів. Оскільки відвідування закладу громадського харчування передбачає споживання їжі та напоїв, ми не розглядаємо ситуацію, коли всі клієнти у масках. За умови наявності системи вентиляції ймовірність інфікування складає менш як 1%.

Аналогічна ситуація, але відвідувачів удвічі більше, а жодного провітрювання чи вентиляції у приміщенні немає. Ймовірність підхопити коронавірус від хворої людини за таких умов така ж — менш як 1%.

Ще одна актуальна ситуація — громадський транспорт. Інструмент, який ми використовуємо, не дозволяє точно відтворити поточні обмеження в тролейбусі, автобусі чи маршрутці. Тому пропонуємо ознайомитися з такою ситуацією: транспортний засіб площею 40 квадратних метрів та 16 пасажирів всередині. Це приблизно відповідає тролейбусу нової моделі — «Богдан Т70117» — при зайнятій половині кількості сидячих місць у салоні. Якщо пасажири без масок, і це зимовий період, ймовірність інфікування складає 1%. Якщо пасажири у масках, цей показник складає менш як 1%.

Ще одна ситуація — супермаркет. 36 покупців протягом 30 хвилин перебувають у торговому залі площею 100 квадратних метрів. Ймовірність інфікування без масок та з масками складає менш як 1%.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up