З початку року у Хмельницькій області зареєстрували 22 випадки отруєння дикорослими грибами.
З початку цього року в Україні зареєстрували 161 випадок отруєння дикорослими грибами, з них 5 людей померло. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров'я.
Найбільше постраждалих зареєстровано у Вінницькій області – 33 особи. У Хмельницькій області зареєстрували 22 випадки отруєння. У Дніпропетровській області – 15 (2 летальних), Закарпатській – 11 (2 летальних), Чернівецькій – 10, Рівненській та Донецькій областях – по 8, Чернігівській – 7, Київській області – 6, Кіровоградській та Черкаській – по 5 осіб, Львівській, Миколаївській, Тернопільській, Херсонській областях — по 4, Волинській – 3 особи, (1 летальний), Житомирській та Полтавській — по 3, Харківській — 2 Запорізькій, Івано-Франківській, Одеській, Сумській областях — по 1.
У ЦГЗ дали кілька порад, як не отруїтися грибами:
Відео дня
Не купуйте гриби на стихійних ринках та несанкціонованих точках торгівлі.
Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Пам’ятайте, вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.